Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.62
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Ekim 2020

Mevlana Şiir Şöleni

Şiir şölenleri yaşayan şairlerimizle toplumu buluşturma noktasında önemli bir rol üstlenmektedir. Şiir şölenleri, başta şaire ve eserine olan değeri göstermesi yönüyle de yaşatılması gereken bir gelenektir. Bu kapsamda medeniyetimizin burçlarından tarih ve kültür şehri Konya’da yıllardır yapılan Mevlana Şiir Şöleni’nde değerli şairler bir araya getirilmiş.

Öncelikle bu güzide organizasyonu gerçekleştiren Karatay Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’ni tebrik ediyorum. Bizde kıymetli olabilmek için ölmek gerekiyor. Ölünce kıymetli olunuyor bu ülkede. İşte bu kıymeti çok az insan ve kurum önceden fark ediyor. Türkiye’de kurulduğundan bu tarafa öz değerlerimizle şuurlaşmamızı sağlayan Türkiye Yazarlar Birliği, tüm değerlerimizi bir çatı altında toplayarak güzel ve unutulmaz hizmetler yapıyor. Bu anlayışla Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi de Mevlana Şiir Şölenleri’ni gerçekleştiriyor.

Şiir şölenleri uzun süredir birbirini görmeyen şairleri bir araya getirmesi ve toplumun dikkatini şiire yöneltmesi bakımından kıymetlidir. Türkiye’de sanatın ve sanatçının değeri ne yazık ki istenilen düzeye ulaşamamıştır. Bilhassa edebiyat alanında eser veren değerli isimler hep yalnız kalmış ve destek bulamamışlardır. Türkiye’de çok az sayıda belediye ve o ilde yaşayan sanat âşığı insanlar, gönüllerini ortaya koyarak vücuda getirdikleri kültür programlarıyla topluma hizmet ediyorlar. Bu anlamda vazife üstlenen Karatay Belediyesi şiire, kültüre gereken desteği vermektedir. Belediyeciliğin sadece imar ve iskân işi olmadığını Karatay Belediye Başkanı Sayın Hasan Kılca göstermiş durumda. Değerli Başkan Hasan Kılca bu konuda yaptığı yazılı açıklamada önemli şeyler söylüyor:

"Hayatımızın ve ruhumuzun her zerresine etki eden şairlerimiz, her yıl 'Mevlana Şiir Şöleni' vesilesiyle bir araya gelerek birbirinden kıymetli eserlerini dile getirir ve herkesin iç dünyasına seslenirler. Ancak koronavirüs salgını sebebiyle şiir ziyafetinden mahrum kalmamak adına söz üstadı şairlerimizi bu yıl sosyal mecralardan yapacağımız canlı yayınlarımızla izleme imkânı bulacağız. 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında yapacağımız programda, Türkiye'nin farklı şehirlerinden kıymetli şairlerimiz, canlı yayınla şiirseverlerle buluşacak. Dolayısıyla 3 gün boyunca saat 21.00'den itibaren şiirseverlerimiz Karatay Belediyemiz ve Türkiye Yazarlar Birliğinin sosyal medya sayfalarından ve Youtube sayfalarından canlı yayınımızı takip edebilirler."

TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ise Mevlana Şiir Şöleni'nin, geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini hatırlatacağını aktararak duygularını şöyle dile getiriyor: "Küresel salgın nedeniyle bu yıl dostlarımızla bir araya gelemedik. Kültür, sanat ve edebiyatımız her şeye rağmen sürekliliğini sürdürmelidir. Millet olarak dünyaya söyleyecek sözümüz her zaman var olduğu gibi bundan sonra da bu geleneğimizi devam ettireceğiz."

Salgına rağmen kültür ve sanat sahasını boş bırakmayan Konya TYB Şubesi yıllardır takdir edilecek işler yapıyor. Bir şehir, ürettiği kültür ve sanat kadardır. Konya’da TYB çatısı altında bir araya gelen kültür ve sanat erbabı kıymetli şahsiyetler, sadece Konya için değil, tüm Türkiye için değer üretiyor. 2009 yılı idi, Kudüs için bir araya gelen şairler yine TYB’nin öncülüğünde Konya’da bir araya gelmişti. Benim için de sürpriz olan bir buluşmaya sahne olmuştu. Aynı tarihte Konya’da bir ziyaret sebebiyle bulunuyordum. Programın afişini görünce büyük bir sevinç ve heyecanla programı izlemeye gittim. Burada değerli dostum Mustafa Uçurum ile karşılaşmıştık, o da çok şaşırmıştı. Kültür ve sanat programları şehirlere bambaşka bir yüz kazandırıyor. Her şehrin buna ihtiyacı var. Milleti var eden en önemli öge kültürdür. Bilhassa belediyelerin desteklediği böyle programlar sanatçılar için de moral kaynağı oluyor.

10. Mevlana Şiir Şöleni’ne şu kıymetli şairler katılıyor: A. Ali Ural, Abdurrahman Ekinci, Ahmet Aka, Ahmet Kot, Ali K. Metin, Atillla Yaramış, Emre Öztürk, Hakan Şarkdemir, Hüseyin Akın, İbrahim Demirci, Kâmil Uğurlu, Kenan Çağan, M. Ali Köseoğlu, Mehmet Solak, Mevlânâ İdris, Mustafa Uçurum, Osman Özbahçe, Sümeyye Betül, Vural Kaya, Yavuz Altınışık. Tüm şairlerimizi ve Konyalı dostları selamlıyorum. Burada bir hususu da eklemek istiyorum. Katılımcı şair listesi değerli ancak kadın şair sayısı çok az. Umarız bu şiir şöleni yıllar boyunca devam eder.

Sözümüzü TYB Konya Şubesi Başkanı değerli kültür insanı Ahmet Köseoğlu’nun şu mesajıyla noktalamak istiyorum: “Dijital dünya ile sözümüzün coğrafyası genişlemiş olup bundan sonra programlarımızı kültür, sanat, edebiyat, düşünce ve tarih alanlarında devam ettirerek şehrimize, ülkemize ve sesimizin ulaştığı her yere gidebilmesi için üzerimize düşeni yapacağız.”

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan