Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.56
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ocak 2020

Ne çok fetva emini varmış ülkemizde!

GEÇTİĞİMİZ hafta Türkiye, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın; TOKİ konutlarının alımında, taksit ödemelerini devlet bankaları ve finans kurumlarına yapmanın, faize girmediğini ve bu alımın caiz olduğunu beyan eden bir fetva yayınlamıştı.

Aman Allah’ım… Ne kadar çok fetva emini ve fetva makamı varmış ülkemizde… Ve faiz konusunda ne kadar hassasmış bu insanlar!.. Keşke bu hassasiyetlerini, dinimizin diğer emir ve yasakları hususunda da bu kadar aktif hale getirebilselerdi.

Vatandaş merak ediyor

Gelelim konuya… Bir çok vatandaş, TOKİ’nin son kampanyasından ev alırken, bankalara yaptıkları ödemenin faiz olup olmadığını sordu Diyanet İşleri’nden… Din İşleri Yüksek Kurulu (Fetva Kurulu) da toplandı bir karara vardı: Caizdir…

Böyle fetva olur muymuş!

Vay efendim, Diyanet Faize helal demiş. Bunu nasıl yaparmış, nasıl böyle bir fetva verirmiş… Diyanet sapıtmış, yoldan çıkmış, insanları küfre götürüyormuş vs… Bir sürü safsata…

Çoğunluk, verilen fetvanın ve sonrasında yapılan açıklamanın metnini okumadığı veya okuduğu halde kavrayamadığı için feveranı bastı… Bunun yanı sıra, reytingci bazı hocalar da Diyanet’e yüklendi…

Yok öyle bir şey

Halbuki, Diyanet’in fetvasında “FAİZ HELALDİR” diye bir cümle yoktu. Tam tersine, Faiz’in her türlüsünün kesinlikle haram olduğuna vurgu yapılıyordu. Fetva’da, TOKİ’nin “100 Bin Sosyal Konut Projesi”nden yararlanmak isteyenlerin, taksitle ev almasında bir mahsur olmadığı ve bunun caiz olduğu ifade ediliyordu… Diyanet, bu yolla faizden çekinen mütedeyyin insanlara bir kurtuluş yolu gösterdi aslında. Ama bazı çevreler, sırf Diyanet’i yıpratmak adına çullandılar: DİYANET, FAİZİ HELAL KABUL ETTİ… Bu büyük bir iftiraydı.

İşte TOKİ’nin sistemi

Keşke Diyanet İşleri Başkanlığı ve TOKİ, benim aşağıda yapacağım açıklamaları yapsaydı. Milletin kafası bu kadar karışmazdı.

Son 4 gündür Diyanet yetkilileriyle, eski Fetva Kurulu üyeleriyle, müftülerle ve TOKİ yetkilileriyle onlarca telefon görüşmesi yaptım. Sonunda edindiğim bilgileri size aktarıyorum. Artık gerisi sizin bileceğiniz iş…

BANKADAN KREDİ ALINMIYOR

1-TOKİ’den Sosyal Konut Projesi çerçevesinde konut alacak şahıs, taksitlerini yatıracağı bankadan KONUT KREDİSİ filan almıyor… Bir kere burada faiz asla söz konusu değil…

BANKAYA BORÇLANILMIYOR

2-Bankadan KONUT KREDİSİ alıp, TOKİ’ye ödeme de yapmıyor… Yani bankaya borçlanmıyor. Borçlu olduğu kurum TOKİ…

3-Konut alacak şahıs, TOKİ’nin ödeme planına göre taksitlerini belirtilen devlet bankalarına yatıracak.

TOKİ’NİN VEZNESİ YOK

4-Neden TOKİ’ye değil de bankaya yatırılıyor paralar? Çünkü TOKİ’nin TAHSİLAT VEZNESİ DÜZENİ yok… Mevzuat gereği taksitler TOKİ’nin hesabına değil, bankada oluşturulan hesaba yatırılıyor.

BANKA SADECE BİR ARACI

5-Bankalar, şahısların yatırdığı taksitleri TOKİ’ye aktarıyor. Bir anlamda banka TOKİ ile müşterisi arasınca aracılık yapıyor. Bu noktada bankanın faiz kazancı gibi bir olay gerçekleşmiyor. Yani bankanın bu işte kârı yok… Kısmi bir komisyon ücreti alıyor o kadar, o ücrette 0.49’un içinde zaten…

240 AY ARTIŞ YOK

6-Peki ödemeler nasıl olacak? Artış var mı yok mu? Öncelikle hemen belirteyim ki, Sosyal Konut Projesinden ev alacaklar, 240 ay boyunca aynı miktarı yatıracak bankaya. Herhangi bir artış söz konusu değil… Bunu bizzat TOKİ yetkilileri söyledi.

VADELİ SATIŞ SİSTEMİ

7-TOKİ’nin Sosyal Konut Projesi’ndeki satış sistemi VADELİ SATIŞ SİSTEMİ’ne göre düzenlendi. Önceki kampanyalar gibi değil. Önceki kampanyalarda taksitler, TEFE, TÜFE veya memur maaş zammı oranında artırılıyordu. Bunda böyle bir durum söz konusu değil. Yani işin için faiz girmiyor.

BAŞKA BİR ARTIŞ YOK

8-Peki 0.49’luk oran nedir? Faiz değil midir? Diyanet, bu oranın faiz olmadığına hükmetmiştir. Neden peki? Şundan… Meselâ, bir beyaz eşyayı veya otomobili veya herhangi bir aleti peşin para ile almak istediğinizde farklı bir ücret, taksitli almak istediğinizde ise farklı bir ücret veriyorsunuz değil mi? Bunda da aynen öyle… TOKİ, taksitli ödeme sistemine yeni bir boyut kazandırdı. 240 aylık vade farkını 0.49 olarak sabitledi ve bunu önceden konut ücretine ekledi. Müşteri de bunu BİR akitle kabul ettiğini beyan etti. 240 ay boyunca aynı taksidi ödeyecek… Herhangi bir artış olmayacak.

FAKİHLERİN İÇTİHATLARI NEDİR?

Müçtehidlerin çoğunluğu taksitli alışverişlerde vade farkının uygulanmasına cevaz vermiştir. Bazı alimler ise faize benzediği için cevaz vermemiştir. Fakat Diyanet İşleri Başkanlığı, cevaz veren görüşü benimsemiş ve vatandaşın; faize bulaşmadan, sıkıntıya düşmeden, vadeli taksitli alışveriş sistemiyle konut sahibi olmasının önünü açmıştır. Ezcümle, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, vade farkı konulan taksitli alışverişin, konut alımında da caiz olduğuna hükmetmiştir. Ancak, bankalardan alınan KONUT KREDİSİ böyle değildir… Çünkü orada alım satım farklıdır, faiz gerçekleşmektedir. Bunu da bilin…

Yüksek Kurul üyeleri

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyeleri, her biri kendi alanında en üst düzey ihtisas sahibi kimselerdir. Bunlar ki; Başkan Ekrem Keleş, Başkanvekili Zeki Sayar ve kurul üyeleri Muhlis Akar, Sabri Akpolat, Mürteza Bedir, Mehmet Canbulat, Bünyamin Erul, Hacı Mehmet Günay, Abdullah Kahraman, Mehmet Kapukaya, Cağfer Karadaş, İbrahim Hilmi Karslı, Rifat Oral, Tahir Tural, Mehmet Ünal ve Ahmet Yaman hocalarımızdır… Ayrıca 42 tane de uzman vardır bu kurulda. Bu yapılanlar, bu hocalarımıza saygısızlıktır… Onların ilimlerini ve emeklerini hiçe saymaktır. El insaf…