Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Şubat 2023

Ne kadar hazırlıklıyız?

NG Araştırma şirketi Türkiye'nin deprem bölgelerinde yaşayanlarla yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

7-22 Aralık 2022 tarihleri arasında 15 yaş üzeri, 1475 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinden yapılan bu araştırmayla insanların depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu daha doğrusu olmadığını net bir şekilde görebiliyoruz.

Katılımcıların %19’u deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili eğitime katıldığını belirtirken, %27’si bu konuyu kendisinin araştırdığını söylüyor. %49’u medyada bu konu hakkında bilgi veren uzmanları dinlerken, %5’lik oran deprem ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını belirtiyor.

Katılımcıların %47’si evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu düşünürken, %9’u evinin depreme dayanıklı olmadığını düşünüyor. %19’u evinin deprem yönetmeliğine uygun olduğunu fakat dayanıklı olduğunu düşünmediğini belirtiyor. Kalan kişiler ise bu konu hakkında bir bilgiye sahip olmadığını söylüyor.

Katılımcıların çoğunluğu evinin yakınında deprem toplanma alanı olduğunu belirtiyor. Her 4 kişiden 1’inin ise deprem toplanma alanı olmadığını belirtmesi dikkat çekici bir sonuç olarak ön plana çıkıyor.

Katılımcıların %23’ü yaşadıkları binada depreme dayanıklılık testi yapıldığını ve binalarının dayanıklı çıktığını belirtirken, %2’si yapıldığını ve binalarının dayanıklı olmadığını söylüyor. %37’lik bir oran binaları için böyle bir testin yapılmadığını ifade ederken, %38’lik oran bu konu hakkında bilgi sahibi değil.

Araştırmaya katılan insanların %22’si evlerinde deprem çantası olduğunu belirtirken %45’i olmadığını söylüyor. Kalan kişiler ise evlerinde deprem çantası bulunmadığını fakat hazırlamayı düşündüklerini ifade ediyor.

Deprem çantasında neler olması gerektiği sorulduğunda, en yüksek oranı %87 ile el feneri alırken beraberinde %85 ile ilk yardım seti, %83 ile düdük geliyor. %76 oranında kişi kolay bozulmayacak yiyecekleri mutlaka bulundurmayı düşünürken, %75 bol miktarda şişe su bulundurmayı elzem görüyor.

Deprem sonrası nerede güvende oluruz sorusuna %87 ile insanlar kendilerini en fazla park gibi açık hava alanlarında güvende hissettiklerini söylüyor. %12 oranında kişi ise evini güvenli buluyor.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden 1’i depremde maalesef bir yakınını kaybettiğini belirtmiş.

Depreme hazırlık için neler yapıyorsunuz sorusuna ise şu cevaplar verilmiş;

Deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili ailemi bilgilendirdim %45, deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili araştırma yaptım/eğitim aldım %41, deprem anında düşme olasılığı olan eşyaları önceden sabitledim %38, deprem sigortası yaptırdım / yapılmasını sağladım %31, ev, iş vb. acil çıkışların kullanıma açık olduğunu kontrol ettim %22, deprem çantamı hazırladım %21, binamda dayanıklılık testi yaptırdım / yapılmasını sağladım %12, herhangi bir hazırlık yapmadım %22.

Sonuçlar ortada. Yaşanan onca felakete rağmen bireysel olarak deprem konusunda henüz yeterli seviyede hazırlıklı olmadığımız görülüyor. Bu araştırma 06 Şubat tarihinde meydana gelen büyük depremden önce yapıldı. Bakalım bir sonraki araştırma sonuçları ne yönde değişecek, ne kadar ders aldık ve ne kadar bilinçlendik, takip edeceğiz.