Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2495.13
BIST 100
9439.76
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


NFT nedir? NFT'ler ne işe yarar?

Mart 2021'in ortalarında, sanatçı Beeple'ın dijital bir sanat eserinin müzayedede 69 milyon dolara satılması sanat ve finans dünyasını şaşkına çevirdi. Dijital görüntü, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleriyle bazı benzerlikleri paylaşan nispeten yeni bir varlık türü olan, değiştirilebilir olmayan bir jetondu.

NFT nedir?

Bir NFT, bir sanat eseri, video veya ses gibi benzersiz bir dijital varlıktır. Aynı zamanda bir mülkiyet belgesi olarak da hareket ederler. Blockchain teknolojisi, kimin sattığını ve satın aldığını takip eder ve bu, NFT'lerin nihai değerinin kanıtıdır. Bir NFT ile "belirtilmiş" bir dijital sanat eseri de benzersizdir. Eserin bir kopyasını çıkarmak mümkün olsa da NFT, kopyanın orijinal olmadığını belirlemeyi kolaylaştırır. Bir sanatçı, dijital sanat eserini tokenize ettiğinde ve bir NFT yarattığında, türünün tek örneği olarak onaylanabilir ve böylece NFT, fiziksel bir sanat eseri ile aynı tür öznel değeri elde eder.

Bir NFT, işlem geçmişi hakkında ayrıntılı, herkes tarafından doğrulanabilir meta veriler ve veriler içerecek şekilde kodlandığı için bir varlığın gerçekliğini ve sahipliğini ifade edebilir. NFT'yi, bir devlet siciline kaydedilen başlık kağıtlarının dijital versiyonu olarak düşünün. NFT'nin yaratıcı bir çalışmanın gerçekliğini kanıtlayamayacağına dikkat etmek önemlidir.

NFT hangi teknolojiyi kullanır?

Tüm çevrimiçi teknolojiler, blok zinciri teknolojisi dahil olmak üzere kendi risklerini taşır. Veri yanlışlıkları, aktarım hataları ve raporlama sorunları, var olan ve tamamen çevrimiçi ticaret yapan varlıklarla uğraşırken karşılaşılan olasılıklardır. NFT'lerin yeniliği aynı zamanda bu blockchain varlıklarının fiyatlarını son derece değişken hale getiriyor ve düzenleyici rejimler, NFT pazarının gelişimini etkileyebilecek kripto teknolojisine ilişkin yeni düzenlemeler ve politikalar ile sürekli olarak ortaya çıkıyor.

NFT pazarı patlıyor ve şaşırtıcı derecede büyük miktarlar NFT çizimleri için ödeniyor. Yeni bir teknolojinin belirsizliğiyle birlikte bu fiyatlar, sanat yaratıcıları, alıcılar ve pazarlar için potansiyel yasal sorumluluk sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunları ele almanın önemli bir parçası, NFT sanat işlemleriyle ilgili lisansları, hükümleri ve koşulları dikkatlice değerlendirmektir.

Tüm işlemlerde olduğu gibi, bir varlık veya kalemin alıcısının hakları, geçerli satış sözleşmesiyle belirlenir. Bu nedenle, bir NFT'nin altında yatan geçerli dijital sözleşme, bir alıcının aldığı yaratıcı çalışmanın dijital kopyası ile ilgili olarak hangi haklara sahip olduğunu belirler. Her iki taraf da uygun gördükleri şekilde sözleşmelerini şekillendirmekte özgürken, çoğu NFT satışı alıcıya yaratıcı çalışmanın dijital kopyasını ticari olmayan bir şekilde kullanması için münhasır olmayan bir lisans verir.

NFT’nin sahtesi üretilir mi?

Dijital nesnelerin ana akım koleksiyon haline gelmesini engelleyen engellerden biri kopya korkusuydu. Elbette NFT'ler yine de kopyalanabilir, ancak yalnızca bir dosyanın kopyalanamayan bir orijinallik sertifikası vardır. NFT varlık değerleri geçen yıl iki nedenden dolayı fırladı. Birçok NFT satın alımı spekülatiftir ve bazı insanlar bunları daha yüksek bir fiyata hızlı bir şekilde satmak için NFT satın almaktadır.

NFT’lerin dezavantajları

NFT'ler hakkında bilinmesi gereken potansiyel dezavantajları vardır. Birincisi ve en önemlisi, NFT'ler, tıpkı herhangi bir sanat eserinin yapabileceği gibi fiyatları yükselip düşen spekülatif varlıklardır. Bu nedenle, satış için oluşturulan bir NFT çok fazla satmayabilir veya satın aldığınız bir NFT zamanla değer kaybedebilir.

İkincil olarak, bazı raporlar, NFT varlıklarının kaybolması gibi arka uç teknolojik sorunları ortaya çıkarmıştır. Sahip olduğunuz NFT, etkin bir şekilde yalnızca bir kod parçası olduğundan, varlığı görüntülemek ve kontrol etmek de çalışmak için üçüncü taraflara bağlıdır. Örneğin, bir dijital sanat NFT'si satın alırsanız, onu görüntülemek için yine de bir yerde çevrimiçi olarak barındırılması gerekir. Ancak barındırma hizmeti onu durdurursa, artık erişilemez.