Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2504.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Şubat 2021

Otoyol A.Ş. tuzağı!

TÜRKİYE'de otoyol geçişlerinde yapılan ihlaller zaman zaman vatandaşları mağdur ediyor. Özellikle son aylarda OTOYOL A.Ş.'den gelen ceza tebliğleri büyük tepki çekmeye başladı. Zira, Otoyol A.Ş. uhdesinde bulunan yollarda yapılan ihlaller hususunda vatandaşa herhangi bir bildirim yapılmıyor. Kurumdan, "Bildirim yapmak zorunda değiliz" açıklaması veriliyor.

e-devlette gözükmüyor

Otoyol A.Ş. cezaları e-devlet sisteminde gözükmüyor. Bu sebeple vatandaş, böyle bir ihlal yaptığını bilmediği için aylar sonra gelen ceza tebliği karşısında şoka uğruyor.

Satarken gözükmüyor

Otoyol A.Ş.'nin yazdığı cezalar, vatandaş aracını satarken de gözükmüyor. Bizzat kendi aracımı geçen aylarda satarken, herhangi bir ceza çıkmamıştı. Ancak arabayı sattıktan sonra Otoyol A.Ş'den ceza tebliğleri geldi. Hem de 3-5 yıl öncesine ait.

Mağdur sayısı çok

Otoyol A.Ş.'nin resmi sitesine girip, ödeme yapmak istediğinizde dahi sorun çıkıyor ödeme yapamıyorsunuz. PTT'den ödeme yaptığınız halde, sitede ödemeyi yaptığınıza dair bir bilgi de yer almıyor,yani sitede gözüken cezanız siteden kaldırılmıyor. Üstelik, PTT'den yaptığınız ödeme sonrasında, sitedeki hangi cezayı ödediğinizi bile öğrenemiyorsunuz.

Bu konuyla ilgili sosyal medyada çok sayıda mağdur vatandaş bulunuyor. Binlerce insan Otoloy A.Ş'den gelen ve bazen binleri bile geçen ceza tebliğleri karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.

Mağdur zinciri büyüyor

Bu mağduriyet zinciri giderek büyüyor. Hükümet aleyhine hayli tedirgin edici bir duruma doğru gidiyor hem de. 15 TL'lik ihlal cezasının 200-300 TL'ye çıkarılması hatta bazen binleri dahi bulması inanılır gibi değil. Vatandaş, "Cezamı ödemem" demiyor, "Cezamı bana bildirin" diyor.

Bildirim yapılmıyor

Otoyol A.Ş. ihlalli geçişler yapıldığında, aracın sürücüsüne veya plaka sahibine herhangi bir bildirimde bulunmuyor. Hal böyle olunca vatandaş, ihlalli geçiş yaptığını nasıl bilecek? Vatandaşa hiçbir tebliğat yapılmadan, 2 sene 3 sene hatta 4 sene sonra ceza tebliğatı göndermek, hatta icra/haciz işlemi başlatmak nasıl bir iştir!..

Hükümet bunu çözmeli

Otoyol A.Ş.'nin resmi sitesinde "Yasal düzenleme uyarınca ihlalli (ödemesiz) geçiş ücretinin ödenmesine ilişkin tüm sorumluluk araç sahiplerine aittir." deniliyor. Lâkin, araç sahipleri hatalı geçiş yaptığını veye OGS/HGS kartındaki eksi durumunu bilmiyor olabilir. Bu ihlal durumu neden e-devlette yer almıyor? Bu ceza neden mesaj olarak bildirilmiyor?

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu Otoyol A.Ş. mağduriyetine bir çözüm bulması isteniyor.

Benden iletmesi...