Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2509.11
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Kasım 2013

PİYASALAR KARIŞTI

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyondaki sert düşüşün ardından politika faizini, bu yıl ikinci defa indirime giderek yüzde 0,50'den 0,25'e düşürdü.

Bu oran bizde yüzde 4,5.

Avrupa'nın 18 katı.

Bu küçük hatırlatmayı yaptıktan sonra gelelim bu faiz indiriminin sebebine; maksat maliyetini ucuzlatarak kredi kullanımını teşvik etmek suretiyle talebi canlandırmak, dolayısıyla yavaş dönen ekonominin çarklarını hızlandırmak.

Karar Perşembe günü bizim piyasaları bir nebze de olsa rahatlattı. FED'nin para musluğunu beklenenden de erken kısacağı endişesi ile 30 Eylül'de gördüğü en yüksek seviye olan 2,04'ü test eden Dolar/ TL , ECB'nin bu faiz indirimi kararıyla bir adım geriledi.

Cuma günü öğleden sonra ABD'den gelen ''tarım dışı istihdamda sürpriz artış'' haberi ise piyasaları karıştırdı, BİST 100 endeksi hızla düşüşe geçerek 75,500 puandan 73,700 puana indi, Dolar/TL paritesi 2,05 seviyesine yükseldi, altının onsu 1,290 dolara kadar geriledi.

Olan biten şu; ABD ve Euro Bölgesi'nden iyi gelen her veri ,parasal genişlemenin sonlandırılması ihtimalini güçlendiriyor. Başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin piyasalarını olumsuz yönde etkileyen işte bu ihtimal.

***

TÜKETİCİ HAKLARINI KORUYAN YASA MECLİS'TEN GEÇTİ

Uzun zamandır yasalaşması beklenen Tüketicinin Korunması Hakkında Yasa Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarının en tartışılan maddesi; faiz dışında, bankacılık işlemlerinde alınacak masraflarla ilgili düzenlemeydi. Tüketici derneklerinin itirazları dikkate alınmadı, madde aynen geçti.

Madde; bankaların faiz dışında alacakları her türlü ücret, komisyon ve masrafları belirleme yetkisini, bakanlığın görüşü alınarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) bırakıyor.

Tüketici dernekleri,''yargı yolunu kapattığı'' gerekçesiyle bu düzenlemeye karşı çıkıyorlar. İtirazlarını yasa tasarısını henüz imzalamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletecekler.Bakalım dikkate alınacak mı?

Genel olarak değerlendirildiğinde pek çok alanda tüketici lehinde hükmün yer aldığı yasanın hayırlı olmasını dilerken, uygulamanın da önemli olduğunu vurgulayalım.