Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2429.88
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Podcast Yayıncılığının Yükselişi

Bir podcast, eksiksiz bir radyo programı, bir programın düzenlenmiş bir özeti veya vurguları olabilen veya abone olmak ve bir dizi olarak dinlenmek için yapılmış belirli bir temaya sahip tamamen benzersiz bir içerik olabilen düzenlenmiş bir içerik parçasıdır. Her radyo programı podcast olarak mevcut değildir. Podcast'lere bir bilgisayar, tablet veya akıllı telefon aracılığıyla çevrimiçi olarak erişilebilir ve her an dinlenebilmeleri için indirilebilir. Dinleyiciler, podcastleri arabada, işte, evde, egzersizde kulaklık veya hoparlör kullanarak istedikleri herhangi bir yerde dinleyebilirler.

Podcastler genellikle nasıldır?

Podcastler genellikle bir dizide bölümler halinde düzenlenir. Sezonlar konuya, zamana, temaya veya biçime göre değişebilir. Uzunluklar birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişir. Sıklık birkaç ayda bir ile günlük arasında değişebilir. Bazı formatlar, tek başına bir sunucu veya birden fazla sunucu tarafından barındırılabilen röportaj, ders ve bölümler içerir.

Bazı podcastler hiç düzenlenmez ve minimum ekipmanla oluşturulurken bazıları profesyonel bir stüdyoda kaydedilir. Reklam veya sponsorluk, müzik vb. içerecek şekilde düzenlenir.

Bireyler (müzisyenler, komedyenler, etkileyiciler, aktörler, uzmanlar, sporcular, günlük çalışan insanlar ve diğerleri dahil), şirketler, radyo ağları, TV ağları, yalnızca podcast içeren yeni ağlar, kurumlar, topluluklar ve diğer kuruluşlar da bir podcast başlatabilir. Genelde bir podcastten bekleyebileceğiniz şey, belirli bir formatta veya belirli bir konu ya da birden fazla ilgili konu hakkında konuşulan sözcüktür.

Podcastler sesli mi yoksa görüntülü mü?

Podcastler ses, video veya her ikisi de olabilir. Çoğu podcast yalnızca sestir, ancak birçok podcast (podcast oluşturanlar) sese ek olarak veya bunun yerine görsel bir öğe eklemek için video podcastleri yapmaya başlamıştır.

Podcasting, hikaye anlatımı ve bilgi paylaşımı ile ilgilidir, bilgisayarlı ses dalgalarının yolculuğu yoluyla fikir alışverişinde bulunan meraklı beyinlerle ilgilidir. Podcasting, 2004 yılında Adam Curry ve Dave Winer tarafından icat edildi. İlk podcast'lerden biri Adam Curry'nin The Daily Source Code'uydu. Hızlı bir Google araması, podcasting geçmişinin farklı sürümleri olduğunu ortaya çıkaracaktır. Wikipeda'nın podcasting tarihi hakkındaki makalesi bile RSS Beslemesinin podcastingdeki önemini en aza indiriyor.

İyi bir podcast yayıncısı nasıl olmalı?

Çoğunlukla ağlar şeklinde olan ilk podcast şirketleri, bir iş modeli arayışı için yaratıldı, ancak para bir sorun olarak kaldı. Ortamın temelindeki teknoloji, tarihi boyunca neredeyse hiç değişmeden kaldığından, podcast dinleyici verileri oldukça kaba kaldı. Bununla birlikte, podcast ekosisteminin özellikle ideolojik köşeleri, internetin dijital reklamcılık ve kullanıcı gizliliğiyle ilgili geniş kapsamlı geçmişine bakıldığında, bu veri kabalığının bir erdem olduğunu düşünüyor.

Bir podcast yayıncısını tercih ederken, deneyimin çok önemli olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Ses prodüksiyonu veya podcasting becerisine sahip birine göz kulak olmalısınız. Bir podcast yapımcısının da mükemmel araştırma ve iletişim becerilerine sahip olması gerekir, çünkü işin bir kısmı misafirleri davet etmeyi ve onlarla röportaj yapmayı gerektirir. Aynı zamanda olağanüstü bir içerik yazma ve düzenleme becerisine sahip olmalı ve hedef kitleyi çekmek için hikâye anlatma konusunda da yetenekli olmalıdır.