Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2435.44
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Ramazanda kötü alışkanlıklara son

Mübarek Ramazan ayı yine tüm ihtişamıyla geldi. Elbette pandemiden dolayı biraz sönük ve buruk geçiyor. Ancak bir o kadar da tutarken zevk alacak ve inanın bize haz veriyor.

Ramazan ayında oruç muhakkak ki Allah’ın rızasını kazanmak için tutulur. Ama hakkıyla tutanlar sağlıklarına sağlık katacaklar. Çünkü Peygamber Efendimiz, “Oruç tutan sıhhat bulur” buyurmuştur.

Ramazan ayı istatistikleri bu ayda içki, uyuşturucu, sigara tüketiminin düştüğünü; kumar oynamada azalmalar olduğunu bildirmektedir. Gerçekten oruç tutanlar bir yana tutmayanların bir kısmı bile bu kötü huyları bu aya saygılarından ötürü Ramazanda dizginlerler.

Sadece düşen bu tip kötü itiyatlar olmaz. Aynı zamanda cinayet, intihar, kavga, yaralama gibi sosyal problemler de azalır.

Sigara kullananlar! Hem sağlığınıza hem de kesenize zarar veren, her bakımdan uzak durulması gereken bu zehirden kurtulmak istiyorsanız işte size güzel bir fırsat. Sahurdan akşam iftar vaktine kadarki uzun vakitte bu meretten uzak durabiliyorsanız tamamen de kurtulabilirsiniz. Mübarek Ramazan ayını başlangıç yaparak, bismillah diyerek nefsinize sigarayı yasaklayabilir, ömür boyu içmemeye niyetlenebilirsiniz. Cebiniz ve çok daha fazla da sağlığınız fayda görecektir. Yürürken, merdiven çıkarken zorlanmadığınızı, yemeklerin daha bir lezzetli geldiğini göreceksiniz.

İçkiye müptela olanlar! Ramazan ayı sizler için de güzel ve önemli bir fırsat. Nasıl bu mübarek ayda ağzınızı ve bedeninizi alkollü içki ile kirletmiyorsanız, alkolden uzak durmayı becerebiliyorsanız Ramazan sonrasında da başarılı olmanız zor olmayacaktır. Ramazan size güç be cesaret verecektir.

Kumar oynayanlar! İşte size güzel bir fırsat. Mukaddes ayın bereketiyle nasıl bir ay kumar oynamamayı başardıysanız sonrasında da uzak durmaya devam edebilirsiniz. Bu bir aylık denemeyle bunu başaracağınızı gösterdiniz. Neden Ramazan sonrasında da böyle devam etmesin?

Fazla yiyen, kilo problemi olanlar! Ramazan’da az yiyerek, neredeyse 18 saat yemekten ve içmekten uzak durarak güzel bir imtihan verdiniz. Sonrasında da bu hoş deneyiminizi bütün bir yıla ve ömrünüze yayınız.

Evet, Ramazan her bakımdan yenilenme, zindeleşme ve dinçleşme ayıdır. Nasıl bu ayda yemeye içmeye ara vererek vücudumuzu maddi zehirlerden, birikmiş toksinlerden arındırıyorsak aynen öyle kötü huylarımızdan ve fena alışkanlıklarımızdan vazgeçerek ruhumuzu temizleyelim. Hayata temiz beyaz sayfa ile yeniden başlayalım. Adeta kendimizi sıfırlayalım, formatlayalım. İnanın hayat daha güzel olacaktır!

Ramazan bu güzellikler için Rabbimizin bize sunduğu önemli bir fırsattır. Değerlendirerek iyiye güzele doğru yol alalım…

TEŞEKKÜR

Anneciğimin vefatından dolayı taziyelerini bildiren, başsağlığı dileyen başta gazetemizin sahibi Ali Adakoğlu başta olmak üzere tüm dostlara teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar var olsunlar…