Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2426.15
BIST 100
9742.87
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 May 2021

Sanayi Üretimi Yıllık Yüzde 16,6 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; sanayi üretimi Mart ayında yıllık yüzde 16,6, aylık ise yüzde 0,7 oranında arttı. 2020 Mayıs ayından itibaren güçlü bir şekilde toparlanan sanayi üretimi son 2-3 aydır sınırlı da olsa ivme kaybetmişti. Bu nedenle beklenti aylık bazda daralma yönündeydi.

Mart ayı verisinin de açıklanmasıyla birlikte 2021 yılı birinci çeyrek büyüme rakamları da netleşmeye başladı. Geçmiş yıllara ait verilere bakıldığında büyüme oranları ile büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki artışın yakın oranlarda gerçekleştiği görülüyor. Ancak salgın nedeniyle diğer sektörlerde yaşanan sıkıntılar büyüme oranlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Sanayi üretim endeksindeki artış istihdam verilerine de olumlu katkı sağladı. İstihdamın sektörel dağılım tablosuna göre; Mart ayında sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 480 bin kişi, bir önceki yıla göre ise 576 bin kişi arttı. Pandemi sürecinde sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin çoğu kısıtlamalardan muaf tutulmuştu bu nedenle sanayi sektörü diğer sektörlere göre salgından daha az etkilenmişti. Buna rağmen istihdam edilenlerin sayısındaki aylık fark oldukça dikkat çekiyor.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,3 arttı. Bir önceki çeyreğe göre ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 2,6 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 17,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,9 arttı.

Bir önceki aya göre ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,3 arttı.

Sanayi üretimindeki artışı destekleyen diğer bir veri de İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksidir (PMI). Şubat ayında 51,7 iken Mart ayında 52,6'ya yükselmişti. Ancak Nisan ayında endeks 50,4’e düştü. Gerilemeye rağmen endeksin 50 değerinin üzerinde kalmaya devam etmesi iyileşmeye işaret ediyor. Rapora göre; toplam yeni siparişlerde yaşanan yavaşlamaya karşılık, uluslararası talepte güçlenme sinyalleri gözlendi ve yeni ihracat siparişleri üst üste dördüncü ay artış gösterdi.

Sonuç olarak sanayi üretimindeki olumlu tablo istihdam, PMI, ciro endeksleri ve ihracat rakamlarına da yansıdı.

Sanayi üretiminin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte büyüme tahminleri de yüzde 5’in üzerine çıktı.

Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi geçen sene Nisan (yıllık yüzde 31,4) ve Mayıs (yıllık yüzde 18,9) aylarında çok sert bir şekilde daralmıştı. Baz etkisi nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında da sanayi üretimindeki çift haneli artış oranının devam etmesi bekleniyor.