Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.56
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Ağustos 2021

Sanayi Üretimi Yüzde 23,9 Arttı

Yaklaşık 17 aydır devam eden salgın döneminde başta hizmet olmak üzere pek çok sektör olumsuz yönde etkilendi. Kısıtlamalara bağlı olarak bazı işletmeler faaliyetlerini tamamen durdururken, bazıları ise kapasitelerini büyük ölçüde düşürdü. Buna karşın sanayi sektöründe ihracatın da katkısıyla rekor düzeyde üretim artışı gerçekleşti ve bu süreçte büyümenin lokomotifi sanayi sektörü oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi 2021 Haziran ayında yıllık yüzde 23,9, aylık yüzde 2,3 oranında arttı.

İmalat sanayi sektörü endeksinde ise yıllık yüzde 24,8, aylık yüzde 2,6 artış gerçekleşti.

Sanayi üretimi 2021 Mart ayında yıllık yüzde 16,8, Nisan ayında yüzde 66,3 ve Mayıs ayında yüzde 40,9 artış göstermişti. Bu çift haneli artışların bir nedeni de sanayi üretiminin bir önceki yılın Mart, Nisan ve Mayıs aylarında sırasıyla yüzde 1,6, yüzde 31,4 ve yüzde 18,8 oranında daralmasıydı. Ancak 2020 Haziran ayından itibaren artıya geçildi. Baz etkisi azaldığı için sanayi üretimindeki yıllık artışlarda da yavaşlama başladı. Bu yüzden aylık değişim oranlarını takip etmek daha doğru olacaktır. Son 14 aya ait verilere bakıldığında 2021 Nisan hariç sanayi üretiminin her ay arttığını ve aylık üretim artışının son 10 ayın zirvesinde olduğunu görüyoruz. Kısıtlamaların genişletildiği dönemlerde bile üretime ara vermeyen sanayi sektörü diğer sektörlerdeki yavaşlamadan belirli ölçüde etkilenmişti. Haziran ayı ile birlikte normalleşme süreci başladı ve tüm sektörlerde gözle görülür bir iyileşme kaydedildi. Bu da sanayi sektörüne ilave bir katkı sağladı.

Sanayi üretimindeki güçlü artışın devam edeceği PMI, istihdam, ciro endeksleri, kapasite kullanım oranları ve ihracat rakamları da teyit ediyor.

İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz ayında 54,0’e yükselirken, TCMB tarafından açıklanan kapasite kullanım oranı (KKO), Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

Sanayi sektöründe istihdam edilenlerin sayısı da Haziran ayında bir önceki aya göre 296 bin kişi artmıştı.

Yüksek teknolojideki yıllık yüzde 32,9 ve aylık yüzde 12,4’lük artış da ortalamanın oldukça üzerinde gerçekleştiği için önemli bir detay. Çünkü katma değeri yüksek ürünler ancak teknoloji sayesinde ortaya çıkabiliyor.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 41,1, bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 1,6 arttı.

Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretiminin çeyrek bazda yüzde 41,1 oranında artması, Eylül başında açıklanacak olan 2.çeyrek büyüme rakamlarına dair beklentileri de yükseltti. Piyasa tahminlerine göre ikinci çeyrekte en az yüzde 20 büyüyecek olan Türkiye ekonomisinde üretimin ağırlığı artıyor. Bu durum da kaliteli ve sürdürülebilir bir büyümeye işaret ediyor.