Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Haziran 2020

Stoksuz e-ticaret

Son zamanlarda, bir çok girişimci e-ticaret yapmak istiyor fakat kısıtlı bütçeden dolayı ya da yanlış üründen başlayıp hüsrana uğrama korkusundan dolayı bir türlü cesaret edemiyor. Böyle düşünenler varsa stoksuz e-ticaret modeli sizin için bir başlangıç noktası olabilir.

Stoksuz e-ticaret diğer bir adıyla dropshipping, adından da anlaşılacağı gibi stok tutmadan internet üzerinden satış yapma modelidir.

Nasıl gerçekleşiyor ?

Diyelim ki e-ticaret yapmak için kısıtlı bir sermayeniz var veya tüm sermayenizle zaten ticaret yapmaktasınız ama bütçeniz yeterli değil, kapasitenizi büyütmek için bu model ideal bir modeldir. Dropshipping hizmeti veren bir toptancı ya da üretici bulursunuz.

Bulmak kolay.

İnternete yazdığınızda bu model ile çalışan firmaları görebilirsiniz.

Firmalar ile anlaşıp, ürünlerinizi internet sitenize yüklersiniz. Eğer yüzlerce ürün varsa firmalardan alacağınız xml adresi denilen özel bir yazılım kodunu kendi sitenize entegre edersiniz. Böylece tek tek ürünleri eklemeye ve güncellemeye gerek kalmaz. Toptancı firma, sisteme yeni bir ürün girdiğinde, bir ürünün stoku tükendiğinde bu durum aynen sizin sitenizdeki ürünün ilanına da yansır. Ürünlerin fotoğrafları, açıklamaları, stok adetleri sizin sitenizde de aynı anda güncellenmektedir.

Ürün sitenizden satılınca toptancı firmaya satılan ürünü bildirir, adres olarakta müşterinizin adresini yazarsınız. Böylece müşterinize ürünü göndermiş olursunuz. Ürünün ücretini ister anlık, ister anlaşmanıza göre belirlenen bir tarihte tedarik ettiğiniz toptancıya ödersiniz.

Böylece kargo anlaşması, personel, depo gibi maliyetlere hiç girmeden satışınızı gerçekleştirmiş olursunuz. Hatta evden Home ofis tarzında bile çalışabilirsiniz.

Tek bir tedarikçiye bağlı kalmadan, farklı tedarikçilerin binlerce ürününü satışa sunabilir, çeşitli kategorilerde ürünler sergileyerek geniş bir müşteri kitlesine hitap edebilirsiniz.

Model basit görünüyor. Fakat bazı dezavantajları da var tabi ki.

Bu model de genelde bir çok farklı kategorideki ürünler satışa çıkartılır. Dolayısıyla her ürün hakkında teknik bir bilgiye sahip olmazsınız. Müşterinizden ürünle ilgili teknik bir destek almayı da ihmal etmeyin. Ürünle ilgili soru geldiği zaman cevaplayamazsanız satışınız gerçekleşemez ve marka değeriniz adına kötü bir imaj olur.

Farlı bir açıdan bakacak olursak

Eğer üreticiyseniz veya stok sorunu yaşamayan bir tedarikçiyseniz sizde dropshipping hizmeti veren bir satıcı olabilirsiniz. Yine aynı şekilde e-ticaret sitelerine xml linki vererek onlarca internet sitesinde ürününüz satılmasını sağlayabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.