Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2435.68
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Ocak 2021

Şubat'ta okullar açılacak mı?

Normal takvime göre 3 haftalık bir aradan sonra Şubat’ta okulların açılması gerekiyor, lakin salgın nedeni ile okulların açılıp açılmayacağı yönünde toplumda ciddi bir fikir alışverişi söz konusu. Zaman zaman bunu bize soranlar da oluyor: “Hocam siz gündemi yakından takip ediyorsunuz, sizce okullar açılacak mı ya da açılmalı mı? Hangisi daha doğru?” gibi sorulara maruz kalınca muhataplarımı köşe yazılarıma yöneltiyorum. “Takipte kalın” diyorum.

Nitekim daha önceki dönemlerde de bu tür toplumsal diyaloglar yaşanmıştı. Hatırlarsanız Mart’ta, Haziran’da, Eylül ve Ekim’de de benzer konu gündeme gelmişti: “Acaba okullar açılacak mı?” diye. Toplumun bir kısmı evet açılacak veya açılmalı derken bir kısmı ise açılmamalı, henüz risk devam ediyor demişti. Ben de o dönemde konuyu detaylıca nedenleri ile köşemde yazmıştım. Yalnız her yazdığım yazı, gerçekleşti. Hangi fikirleri yazdıysam büyük oranda isabetli oldu. Hatta bazı dostlar bana “Bu yazdıkların çoğu gerçekleşiyor, ön görü mü bunlar, kulis bilgileri mi?” diye sorunca “Her öngörüm bir kulis bilgisi, her kulis bilgisi bir öngörümdür” diyerek kafaları karıştırıcı bir cevap veriyorum. Sizin de kafanız karışmış olabilir sevgili okurlar; yazılarım öngörü mü, kulis mi doneleri birleştirip buna siz karar verin…

Gelelim asıl mevzuya, Şubat’ta okullar açılacak mı, açılmalı mı?

Toplumun bir kısmı öncesinde de okulların açılmasını talep ediyordu. Özellikle aşılama ile birlikte toplumun direnç kazanacağını ve artık okulların eskiye nazaran biraz daha gönül rahatlığı ile okulları açabileceğimizi, açmamız gerektiğini dile getiriyor. Bir kısmı ise, geçmişte yaşanan acı tecrübelerden yola çıkarak okulların açılması geçmişte olduğu gibi vaka sayılarının artmasına neden olacağı yönündeki tedirginliklerini, kaygılarını dile getiriyor. Yalnız şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki MEB okulların açılmasını kesinlikle istiyor. Açılacağına yönelik güçlü bir eğilim de var. Yalnız Şubat ayına, okulların açılma tarihine yaklaşınca vaka sayıları şuan ki günümüzde olduğu gibi ise veya bir miktar aşağında olsa bile MEB bu riski alıp okulları açmayacaktır. Vaka sayıları şu an kinden çok daha aşağıları olması halinde okulların açılması yönündeki güçlü iradesini Bilim Kurulu ile görüşmelerinde dile getirir.

Bence MEB okulları Haziran ayına dek yani dönem sonuna kadar açmak yerine bir aylığına veya belli kısa bir süreliğine açmalı. Kademeleri olarak sınıf sınıf okullarda yazılı sınavlar yapılmalı. Projeler varsa teslim alınmalı. Ve tekrar kapanmalı. Zaten Nisan’da Ramazan ayının gelmesi nedeni ile toplumun direnci baya düşecek. Direnci düşen birey, kolay enfekte olur. Bu nedenle okullarda ciddi öğrenci sirkülasyonu olursa vaka sayıları ramazan ayında hızla artar. Ramazan ayından sonra Mayıs’ta da bayram olması nedeni ile eğitim öğretim çok ciddi ve sağlıklı yürütülemeyecektir. Bu nedenle MEB bu riski alıp okulları dönem sonuna dek açmayacağı, kısa bir süreliğine yazılı sınavların yapılması için açacağı ve akabinde tekrar kapatacağı kanaatindeyim. Şubat’ta olmasa bile Mart ayında bu ihtimal gerçekleşir. Mart’ta sınavlar için kısa süreliğine okullar açılır ve Ramazan ayının gelmesine doğru da sınavların bitimi ile birlikte tekrar kapatılır diye düşünüyorum.

Tabi başka yazarların “Yumruğunu masaya vur Sayın Bakanım, şunu yapın bunu yapın. Okulları açın öğretmenler uyuyor” demesi gibi ahkam kesmek kolay. Eğitim işleri yumruğunu masaya vurmakla değil, diyalog zemini ile yürütülmeli. Bu nedenle Sayın Selçuk’un gerek Bilim Kurulu ile gerekse Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oldukça güzel bir diyaloğu mevcut. Bu güzel iletişimi devam ettirip, çocuklarımız, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve gelecekleri için en doğru kararı, en isabetli kararı vereceklerinden toplumun kuşkusu olmasın.

Yalnız okulların açılması Bakanlığın sorumluluğunda olsa da vaka sayılarının düşmesine bağlı olması nedeni ile esasında toplum olarak hepimizin sorumluluğunda. Bir yandan okullar açılsın demek diğer yandan salgının toplum içerisinde çok rahat bir şekilde artmasına neden olacak şekilde kurallara uymamak büyük hata.

Kurallara uyalım, okulları açalım...