Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.48
Gram Altın
2473.44
BIST 100
9585.03
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 May 2021

Sünnet Oruçlara Dair

Allahü Teâlâ insanı, Kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. Bu kulluk görevlerinden bir tanesi de oruçtur. Farz orucun yanında sünnet olan oruçlar da vardır. Sünnet olan oruçların da sevabı çoktur ve bu oruçlar hakkında birçok hadis-i şerif vârid olmuştur. Sünnet oruçlardan altı tanesi şunlardır:

1) Arefe (kurban bayramından önceki gün) orucu.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Resulullah sallallahu aleyhi ve selleme, Arefe günü orucu sorulunca; ‘o, bir önceki ve bir sonraki senenin günahlarına keffarettir,’ buyurdu.” (Müslim)

“Arefe günü tutulan oruç, bin gün (nafile) oruca bedeldir.” (Taberani)

2) Muharrem ayının âşurâ (onuncu) ve tasûâ (dokuzuncu) günlerinin orucu.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Resulullah, âşurâ günü oruç tuttu ve tutulmasını emretti.” (Buhari)

“Resulullah sallallahu aleyhi ve selleme, âşûra günü orucu sorulunca; ‘o, geçmiş bir senenin günahlarına kefâret olur,’ buyurdu.” (Müslim)

“Eğer gelecek seneye kadar yaşarsam (onuncu günü ile beraber) dokuzuncu günü de tutacağım.” (Müslim)

3) Pazartesi ve Perşembe günleri orucu.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Resulullah sallallahü aleyhi ve selleme, pazartesi günü orucu sorulunca; ‘Ben o gün doğdum, o gün İlahî vahye mazhar oldum,’ buyurdu.” (Müslim)

“Ya Bilâl, pazartesi günü oruç tutmayı ihmal etme! Ben o gün doğdum, o gün İlâhi vahye mazhar oldum, o gün hicret ettim, aynı gün de vefat ederim!” (İbni Asakir)

“Ameller, pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amelimin oruçluyken arz olunmasını isterim.” (Tirmizî)

“Cennetin kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır.” (Müslim)

“Hazret-i Âişe vâlidemiz radıyallahü anhâ; ‘Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem, oruç tutmak için pazartesi ve perşembe günlerini sabırsızlıkla beklerdi,’ buyurmuştur.” (İbni Mace)

4) Eyyam-ı bîd (beyaz günler) yani her kamerî ayın: 13, 14 ve 15. günleri orucu.

“Her (kameri) ayda, üç gün oruç tutmak, bütün yılı oruçlu geçirmek gibi sevaptır.” (Buhari)

“İbrahim aleyhisselam, her ayda 3 gün oruç tuttu. Allahü Teâlâ da O’na ömür boyu oruç tutmuş gibi sevap verdi ve ömür boyu sanki yiyip içmiş gibi kuvvet, zindelik verdi.” (Beyhaki)

“Ayda 3 gün oruç tutan, ayın: 13, 14 ve 15. günlerinde tutsun!” (Nesai)

“Her ay, eyyâm-ı bîd’te oruç tutan kimse, yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur.” (Nesai)

5) Şevval (Ramazan ayından sonraki) ayda tutulan 6 günlük oruç.

Hadis-i şeriflerden buyuruldu ki:

“Ramazandan sonra, Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.” (Taberanî)

“Ramazan ayı orucu on aya, Ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.” (İbni Huzeyme)

6) Zilhicce ayının ilk dokuz günü orucu.

Kurban Bayramının bulunduğu aya Zilhicce ayı denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Hadis-i şeriflerden buyuruldu ki:

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.” (İbni Mace)

“Allah indinde Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur!” (Taberani)

“Eshab-ı kiram: ‘Ya Resulallah, Zilhicce ayının ilk günleri yapılan ameller, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir,’ dediklerinde; ‘evet, cihaddan da kıymetlidir, ancak canını, malını esirgemeden savaşıp şehit olanın cihadı, daha kıymetlidir,’ buyurdu.” (Buhari)

Ebüdderda Hazretleri buyurdu ki: “Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istigfar etmelidir, çünkü Resulullah: “Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun,” buyurdu. Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutanın ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır. Cennette yüksek derecelere kavuşur. (Şiratü’l-İslam)