Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Aralık 2013

TAHMİNİ TUTMADI

Geçtiğimiz ağustos ayında, bazı televizyon kanallarının 50 dakika canlı olarak yayınladığı bir toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı; yıl sonunda dolar kurunun 1,92 TL'ye ineceğini iddia ederken, alışık olmadığımız bir üslup sergileyerek,"doların belini kıracağız", "TL'yi aslanlar gibi koruruz", "hücuma geçiyoruz" gibi cümleler kurmuştu.

Hafta içinde yaptığı açıklamada, "yanıldığını" itiraf etti.

Döviz fiyatını çok sayıda iktisadi ve siyasi faktör belirlediğinden kesin bir taahhüt altına girilmesi doğru değil.

MERKEZ, DÖVİZ SATIYOR

Merkez Bankası, döviz kurlarının aşırı derecede yükselmesini önlemek için yılbaşına kadar her gün minimum 450 milyon dolar, Ocak ayında da her gün 100 milyon dolar satarak toplamda 6 milyar dolarlık bir satış programı uygulayacağını açıkladı. Cuma günü doların 2,17'ye fırlaması üzerine, bugün satacağı dolar miktarını 600 milyona çıkardı.

Geçtiğimiz Haziran ayında, ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımını azaltma kararı ve Gezi eylemlerinin yol açtığı gerilim doları 1,91'e tırmandırınca, Merkez Bankası 1,5 yıl aradan sonra ilk kez döviz satım ihalelerine başlamıştı. O tarihten bu yana 16,5 milyar dolar satan banka, döviz kurlarının ateşini bir türlü söndüremedi. 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ve sonraki tatsız gelişmeler ise yaraya tuz biber ekti, yangının büyümesine sebep oldu.

Döviz gelirimiz giderimizden az olduğu, dolayısıyla yabancı fonlara ihtiyaç duyduğumuz sürece -ki 2014'te bu meblağ 200 milyar doların üzerindedir-, kurlar yükselmek için her zaman bir bahane bulacaktır.

ASGARİ ÜCRETTE KARAR GÜNÜ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2014 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün beşinci kez toplanacak. Perşembe günü yapılan dördüncü toplantıda asgari ücret açıklanmazken, Türk-İş'in talebi doğrultusunda 16 yaş sınırının kaldırılarak, herkes için tek bir asgari ücret olması hususunda mutabakat sağlandı.

2014 Yılı Programı'nda asgari ücrete yapılacak zam Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 olarak öngörülmüştü, bakalım hükümet geri adım atacak mı?

BENZİNE ZAM

Dolar kurunun rekorlar kırmasının ardından benzine zam geldi. Geçtiğimiz günlerde 7 kuruş inen benzin fiyatı bu kez 13 kuruş zamlandı. Böylece 95 oktanlık kurşunsuz benzinin litre fiyatı, İstanbul'da 4,95 liraya yükselirken Kars, Van, Erzurum gibi doğu illerinde 5 lira sınırı aşıldı.

PİYASALAR

Yangın yerine döndü.

Bakanların istifaları ve hükümetle yargı arasında artan siyasi gerilim, 17 Aralık Operasyonu ile başlayan yangını körükledi.

Hafta başından bu yana sürekli gerileyen BIST 100 Endeksi, 61 bin 150 puana kadar düşerek son bir buçuk yılın en dip seviyesini gördü. Daha sonra gelen tepki alımlarıyla biraz toparlanarak haftanın son işlem gününü 63 bin 885 puandan kapadı.

Dolar ve Euro rekorlara doymadı.

Dolar kuru 2,17'yi aşıp tarihi rekorunu kırarken, Merkez Bankası'nın 450 milyon dolarlık döviz satım ihalesi ile geri çekildi, günü 2,15 TL'den kapadı.

Euro ise gün içinde 3,01 ile yeni bir rekora imza atarken, kapanışı 2,97 seviyesinden gerçekleşti.

Dolar ve Euro'da kırılan rekorların ardından iki yıllık gösterge tahvil faizi kritik seviye olan yüzde 10'u geçerek yüzde 10,36 ile son iki yılın zirvesine çıktı.