Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2431.51
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ocak 2023

TCMB faizi yüzde 9'da sabit tuttu

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını beklentiler doğrultusunda yüzde 9 düzeyinde sabit tuttu.

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası geçtiğimiz yılın Ağustos ayında faiz indirimlerine yeniden başlamıştı ve yüzde 14 olan politika faizini Kasım ayında tek haneye kadar indirmişti. 2022 Aralık ayında ise faiz oranı yüzde 9’da sabit tutulmuştu ve toplantı metninde …mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiştir… ifadesi yer almıştı.

Buna benzer bir ifadeyi Aralık 2021’de de… arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir…şeklinde görmüştük. Bu ‘ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına’ ifadesinden sonra faiz oranı 7 ay (Ocak-Temmuz) üst üste yüzde 14’te sabit tutulmuştu.

Geçen ay yayımlanan toplantı metnindeki yeterli düzeyde ifadesi nedeniyle faiz oranının bir süre daha yüzde 9’da sabit kalacağı öngörülüyordu. Ancak bu ifade Ocak ayı karar metninden çıkarıldı. Bu durum da faiz indirimi döngüsünün yeniden başlayacağı beklentisini güçlendirdi.

Ocak ayı toplantı metninde ilave edilen ifadelerden biri de…yılın son çeyreğine dair göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin iç talepteki görece güçlü seyir ile telafi edildiğine işaret etmektedir…oldu.

2022’nin ilk üç çeyreğinde güçlü bir büyüme gerçekleşmişti. 2022 yılının son çeyreğinde ise başta sanayi üretimi olmak üzere öncü göstergelerde ivme kaybı gözlemlenmişti. Ancak 2023 yılının ilk çeyreğinde hem asgari ücret zammı hem EYT düzenlemesi iç talepte belirgin bir artışa neden olabilir. Bu da bu yılın ilk çeyrek büyüme rakamlarına pozitif yönde yansıyacaktır. Öte yandan iç talepteki bu artış baz etkisiyle düşüş eğilimine giren enflasyon oranını ve cari açığı olumsuz yönde etkileyebilir.

Geçen ayki metinde yer alan turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı ifadesini Ocak ayı metninde de görüyoruz. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Geçen ayki metinden farklı olarak, yılın tüm aylarına yayılarak ifadesi eklenmiş.

Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmektedir. Bu cümlede geçen veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde ifadesi ABD’de açıklanan enflasyonun beklentilerin altında kalması olabilir. Özellikle çekirdek enflasyondaki gerileme ana eğilimin düşüş yönünde olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak faiz oranı geçen ay olduğu üzere bu ay da sabit tutuldu. Ancak yeterli düzeyde ifadesi çıkarıldığı için önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin devam edeceği öngörülüyorken iç talebi güçlendirecek politikalara ağırlık verileceği anlaşılıyor.