Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Teknolojik açıdan 2020 yılı nasıl geçti?

Tüm dünya geneline yayılan küresel bir salgın olan COVID-19 pandemisi, 2020 yılı itibariyle mevcut koşulları değiştirerek uzaktan çalışma, sosyal mesafe ve e-öğrenme dünyasına adım atmaya zorladı. Hatta düğünlerin, törenlerin bile sanal ortamda yapıldığına şahit olduk. Bugün pandeminin yansımalarını seyrederken, yeni normallere adapte oluyoruz. Ancak dijital teknolojilerin artık tamamen hayatımızın tam da merkezinde olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Ofislerimizden çalışamama, sevdiklerimize sarılamama ve çocukların okula gidememesi gibi sorunların üstesinden gelmeye çalışırken, zamanla bu sürece uyum sağlamaya başladık. Bu tür ciddi zorluklara karşı dijital iletişim teknolojileri adeta hayatımızı kurtardı ve yeni normallerde dijital medyaya bir can simidi gibi sarıldık.

Yeni tip koronavirüs pandemisi dijital dönüşüm dürtüsünün asla durmayacağını ve farklı sektörlerdeki işletmelerin de dijitale geçişe devam edeceğini fark etmemizi sağladı. Örnek vermek gerekirse, yenilikçi dijitalleşme unsurları klasik eğitim modellerine etki ederek sistemsel dönüşüme sebebiyet verdi.

Sanal sınıflar oluşturularak tüm eğitim dijitale kaydı. Öğretmen ve öğrenci ilişkisi kamera ve ekrandan ibaret bir hal almaya başlarken zaman ve mekan sınırı yeni medya çağının ruhuna uygun bir şekilde ortadan kalkmış oldu. Ancak verim konusunda birçok soru işareti beraberinde geldi.

Sağlık çalışanları, artan vaka sayısını kontrol etmeyi başararak sağlık, zaman ve enerjiden fedakarlık ederek çok cesur ve hayati bir davranış sergilediler. 2020 yılı boyunca sağlık çalışanları çevrimiçi konsültasyonlar yaparak hastaları uzaktan muayene ederek rutin kontroller gerçekleştirmiş ve yaşamı tehdit etmeyen hastalıklar için online tedavi sağlayabilmişlerdir.

COVID-19 nedeniyle, uzaktan çalışma bir trend olarak ortaya çıktı ve işletmeler küresel düzeyde uzaktan çalışmaya başladı. Yayınlanan Linkedln verilerine göre, COVID-19'dan hemen önce dünyadaki en düşük uzaktan çalışma oranına sahip ülkelerde bile şimdi bu oran tam üç kat artmıştır. Kısacası dünya uzaktan çalışma sistemini mecburi bir giriş sağlamıştır. Tıpkı uzaktan eğitimde olduğu gibi…

Kripto para birimleri 2020 yılında zirveye çıktı. Blockchain, LinkedIn'in araştırmasına göre 2020'de artan teknoloji trendleri arasında lider konumlarda yer aldı. Blockchain teknolojisinin potansiyel saldırılar, verimsizlik ve büyük boyut gibi önemli sayıda dezavantajı olmasına rağmen yükselen bir ivme kazandığı gerçektir.

Bulut bilgi işlem teknolojisi daha uygun maliyetli olduğundan, en büyük yazılım geliştirme trendlerinden biri olmaya devam etti ve hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler bu hizmetten yararlandı. Özellikle uzaktan çalışma ve eğitim konusunda adeta bir ilaç durumuna geldi. Bulut bilişim hizmetleri yalnızca depolamayı değil, aynı zamanda video akışı, ağ oluşturma, yapay zeka geliştirme ve standart ofis uygulamalarını da içermektedir.

Yapay zekâ, son 10 yılda en iyi yazılım endüstrisi trendlerinden biri oldu ve 2020'de de adında söz ettirdi. Bu teknoloji bilgisayar grafiklerinin olabildiğince gerçekçi videolar ve görüntüler oluşturması için oldukça faydalı oldu.

İnternet kullanımı yaygınlaştıkça dünya daha bağlantılı hale geldi ve verileri koruma ihtiyacı o denli arttı. Bu sebepten ötürü siber güvenlik teknolojileri de vazgeçilmez duruma geldi.

Büyük veri ile yakından ilintili olan nesnelerin interneti insanların gündelik hayatlarına giriş yaptı. Birbiriyle ilişkili cihazlar, nesneler ve dijital makinelerden oluşan bu ağ, sağlık hizmetlerinden mimariye, lojistikten eğitime kadar tüm alanlarda etkisini hissettirdi.

2020 yılını acı, tatlı anılarla geride bıraktık… Bakalım 2021’de bizi neler bekliyor olacak…