Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2508.82
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Aralık 2020

Tokat'tan Türkiye'ye Türküler

Salgın günlerinde MEB eğitimde yeni uygulamalar başlattı. Uzaktan öğretim süreci sancılı ve takibi zor. Tüm bu zorlukları aşarak salgın dönemini fırsata çeviren Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü birçok alanda örnek projeler uyguluyor, Türkiye’ye ilham oluyor. Tebrikler!

Salgın dönenimde eğitimin tüm paydaşlarını içine alan inovatif uygulamalar ile adından söz ettiren Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde ilerliyor. Takip ettiğimiz kadarıyla hem ulusal hem de uluslararası projeler ile çocuklarımızın, öğretmenlerimizin ve velilerimizin de içinde olduğu çalışmalar yapılıyor.

Çalışma ve günlük hayatımızı derinden etkileyen ve sarsan koronavirüsün sebep olduğu olumsuzlukları ortadan kaldırmak maksadıyla teknoloji, eğitim, kültür, sanat, edebiyat, spor, sağlık gibi alanlarda çocuklarımızın dikkatini çekecek, onlara akademik ve sosyal anlamda destek olacak projeler uygulayan Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığının talimat ve görüşlerini hızlı bir şekilde sahada uyguluyor, geliştiriyor hatta MEB’e destek olup EBA için içerik üretiyor. EBA’nın meslekî eğitim ders içeriklerinin bir kısmı Tokat Eğitim TV stüdyolarında çekiliyor.

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü yerelde yaptığı çalışmaları ülke geneline yaymak ve toplumumuza moral vermek için yeni bir projeyi başlatmış durumda. Proje ismi de güzel: “Tokat'tan Türkiye'ye Türküler” Türkülerde ortak sevinç ve hüzünlerimiz var. Milletimizin kültürel kodlarının yaşadığı türkülerimizi Tokat’ın tarihî mekânlarında seslendirip kayda alan değerli eğitimcileri, aslında her biri sanatçıdır, kutluyoruz. Elbette bu bir ekip işidir. ARGE çalışması olmadan bu işleri yapmak mümkün değil. Tokat’ta eğitimcileri her bakımdan destekleyen Vali Dr. Ozan Balcı ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali kafa kafaya verip, devletin tüm imkânlarını seferber ederek eğitimde çığır açıyor. “Tokat'tan Türkiye'ye Türküler” bu anlamda örnek bir proje olmuş.

Proje kapsamında 81 ilin yöresine ait türküleri seslendirecek sanatçılar: Tibet Sarıca, Dursun Dalkılıç, Ozan Ünsal Çekiç, Kemal Sarıgül, Halime Hatice Çekiç, Çiğdem Nezir. Sanatçılar birbirlerini davet ederek, Tokat yöresine ait türküleri seslendirerek projeyi başlatmış durumdalar. Tokat, türkü hazinesi bakımdan zengin bir yöre. Severek dinlenilen ve proje kapsamında seslendirilen Tokat türküleri: “Seyyah Olup Şu Âlemi Gezerim, El Çek Tabip, Bugün Ben Bir Güzel Gördüm, El Vurup Yaremi İncitme Tabip, Topçam Yaylası ve Sabahın Seherinde”

“Tokat'tan Türkiye'ye Türküler” kapsamında Tokat'ta başlatılan proje “Haydi Türkiye Sen de Türkünü Söyle” başlığı altında devam ediyor. Proje kapsamında bütün iller kendi yöresine ait türküleri seslendirdikten sonra her ilden bir öğretmen ile “Türkiyem” isimli türkü seslendirilecek ve proje tamamlanacak.

“ÖRNEK BİR PROJE”

Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza attıklarını söyleyen Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin duyguları da proje kadar önemli: "Anadolu'yu Türk yurdu yapan ve gösteren en önemli unsur halk müziğimiz ve mimari eserlerimizdir. Bizler de bu bilinçle tüm Türkiye'ye örnek olacak bir projeye imza atıyoruz. Türkülerimizin, halk müziğimizin güzelliğini, zevkini, keyfini insanımıza daha iyi yansıtabilmek için “Tokat’tan Türkiye’ye Türküler”diye bir proje başlattık. Bu projemiz inşallah tüm illeri kapsayacak ve ‘Türkiye Türküsünü Söylüyor’ diye de sonlanacak. Tokat'tan 6 türkü söylenecek. Sonra başka bir ilin türküsü söylenecek. Örneğin “Haydi Trabzon Sen de Türkünü Söyle” denilecek. Oraya mesaj gönderilecek. Bu şekilde tüm iller dolaşılacak.”

Ziya Öğretmen’in mesai arkadaşlarını gönlümüze dokunan bir proje başlattıkları için tebrik ediyorum. Evlerimizden çıkamadığımız salgın günlerinde türkü şifa olacak, aynı duygu çemberinde milletimizin gönlünü nakış nakış işleyecek olan sanatçılarımızın da yüreğine sağlık.

Sanat ve sanatçı olmadan eğitim olmaz. Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı da öğretmenler için “sanatçı” diyor. Sanata, spora desteğin sınırsız olduğu Tokat ilham veriyor. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk da bu projede yer almalı ve son türkü “Türkiyem”i 81 ilden bir öğretmenin katılımı ile Tokat’ta seslendirmeliler. Buradan duyurmuş olalım, şimdi Ziya Hoca sessiz kalmayacaktır. Kutlu olsun!