Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2323.74
BIST 100
9073.86
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Ekim 2022

TRT-Şeş TRT-Kürdî

2009 yılı Ocak ayının başında yayın hayatına başlayan ve Kürtçe yayın yapan TRT 6 (şimdiki adı ile TRT KÜRDİ) aynı zamanda Türk televizyon tarihinde bir ilk olmuş Kuruluşundaki adı TRT Şeş (6) olan TRT Kurdî kanalı Türkiye'nin farklı dil ve lehçelerde yayın yapan ilk devlet kanalı oldu.

“Yayın akşamı saat 19:00’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceden kaydedilmiş bir konuşması Kürtçe dublajlı olarak verilmiş.Erdoğan konuşmasında kanalı şu şekilde tanımlamıştı :“ Demokrasinin özgür sesi olarak; insani değerleri yüceltecek, barış ve huzuru besletecek, ayrımcı, dışlayıcı değil birleştirici olacaktır. Demokrasimizin gelişmesine derinleşmesine katkıda bulunacaktır.” Erdoğan konuşmasını Kürtçe ‘TRT6 hayırlı olsun’ (“TRT 6 bi xêr be”) diyerek bitirmiştir. açılış ko- nuşmasındaki sözleri ile Cumhuriyet’in kuruluşundan gelen bir ezberi bozarak geleneksel dili ekseninden çıkarak, dil ile birlik, kardeşlik ve ayrılmazlık mesajları vermiştir. “

Güçlü adımlarla yayın hayatına başlayan TRT KÜRDİ , büyüdü gelişti ve artık Türkiye’nin dışındaki tüm kürt coğrafyasının sesi oldu.

TRT Kürdi’nin Irak, Suriye ve İran'daki Kürtçe yayın yapan kanallar arasında reyting sıralamasında birinci sırada yer aldığı, ayrıca Avrupa ülkerinde izlenme oranı en yüksek kürtçe kanallardan biri olmayı başarmış olması da ayrı bir gurur.

Yayın hayatına başladığı ilk dönemlerde terör örgütü PKK'nın provokatif ve manipülatif propagandalarına rağmen bu yolda tek bir geri adım dahi atmamış, yayınlarda görev alanların isimleri tecrid edilmiş, dışlanmış ve hain ilan edilmiş. Tüm tehdit ve baskılara rağmen halkımız bu kanala sahip çıkmış kalkan olmuştu. Örgüt ve şürekası bu yayınlara karşı amansız bir düşmanlık beslediler ve anti propaganda yaptılar.

Avrupa'daki PKK TV'lerinde görev yapanlar TRT6'in içindeki "Şeş"inden değişik tekerlemeler ürettiler; "TRT6 TRT şaş" gibi. İzleyen kitleyi rencide eden pek çok şey söylediler.

Oysa bu televizyon yayıncılığı Kürtlerin 70-80 yıllık hak mücadelesinin en önemli ve değerli kazanımlarından biri olmuştur. Dolayısıyla TRT Kurdî, Türkiye'de Kürt ve Kürtçe'ye karşı en üst düzeyden meşruiyet sağlayan ve devletin on yıllarca yaptığı anti Kürt propagandayı ve eğitimi nötralize ederek önemli bir mesaj vermiştir.

Kürt halkının gerçekliği ve talepleri düşünülürse, Türkiye’de Kürtçe bir kanalın yayına başlaması ve üniversitelerde Kürtçe eğitim verilmesi geç atılmış bir adım. Fakat Cumhuriyet tarihinden bu yana Türkiye’nin Kürtler’e yaklaşımına ve tavrına bakıldığında, devlet bünyesinde olan ve yayıncılık hakları Anayasa tarafından korunan bir yapının bünyesinde Kürtçe yayın yapan bir kanalın açılmış olması ve yine üniversitelerde Kürtçe eğitim verilmesi, hem Türkiye demokrasisi açısından, hem de Kürt halkının yıllardır talep ettiği hakları açısından olumlu bir adım olmuştur.

Yaklaşık 13 yıldır film, belgesel, dizi, siyasi veya kültürel programlar, içeriği ne olursa olsun dilinin Kürtçe olması, Kürtçe'nin haznesine büyük bir katkı sağlamıştır. Günün 24 saati boyunca Kürtçe'nin Kurmanci, Zazaki ve Soranî lehçelerinde gerçektende nitelikli bir yayın yapan bu televizyon kanalının gayret ve emeğini takdir etmek gerekir.

TRTKÜRDİ; Yayıncılık ve televizyon alanında gelişen ve değişen kazanımlardan bigâne kalamaz Kendisini bu anlamda geliştirmek ve ileriye taşımak durumundadır. İlk açıldığı günden bugüne önemli aşamalardan geçtiğini söylemek gerek.

Son dönemde yeni bir misyon ve vizyon ile farklı, güçlü bir yayıncılılık yapmaktadır. Yeni ve güçlü ekibi ile Türkiye’deki televizyon kanallarıyla yarışır durumdadır. Son zamanlarda Kürtçe bilmeyenlerinde izlediği bir kanal olmuştur.Örnek olarak 2. ve 3. lig maçlarını yayınlayan TRT Kurdî bu yayınları canlı olarak veriyor bu durumda da seyirci portföyü değişiyor.

Kürtlerin bu kadar acılı bir süreçten sonra elde ettikleri gözle görülür ve elle tutulur bir hak olarak; TRTKurdî’ye sahip çıkmamız gerekiyor. İşte o sebeble bende diyorum ki

TRT KURDî : Sebrame yê, dengê me yê,rengê me ye ,dîlemê ye ,kêfa me ye…

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan