Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2431.62
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Mart 2021

TÜFE Yıllık Yüzde 15,61, Aylık Yüzde 0,91 Arttı

Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı. Beklenti aylık yüzde 0,7-0,8 arasındayken, yıllık ise yüzde 15,5 civarındaydı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ise tüketici fiyat endeksi (TÜFE), Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,60, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,81 arttı.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,79, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,92 artış gerçekleşti.

Son birkaç aydır TÜFE, beklentilerin üzerinde gerçekleşiyor. Bu duruma neden olan unsurlardan biri de gıda fiyatlarındaki değişkenliktir. Enflasyon sepetindeki gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 25,94. O yüzden bu harcama grubundaki değişimin genel TÜFE verisi üzerindeki etkisi diğer kalemlere göre çok daha güçlü oluyor.

Hatırlayacağınız üzere geçen ay medyada sıklıkla baraj doluluk oranları, kuraklık gibi haberler yayımlandı. Bu da doğrudan gıda fiyatlarına olumsuz yansıdı.

Ocak ayında TÜFE yıllık yüzde 14,97, aylık ise yüzde 1,68 artmıştı. Ocak ve Şubat aylarını karşılaştırdığımızda yıllık artışın hızlandığını ancak aylık artışın ivme kaybettiğini görüyoruz.

Ana harcama gruplarındaki değişim oranları incelendiğinde;

Yıllık en düşük artış yüzde 2,87 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,13 ile eğitim, yüzde 6,31 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7,15 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 23,74 ile ev eşyası, yüzde 22,47 ile ulaştırma ve yüzde 20,61 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Aylık en yüksek düşüş gösteren grup yüzde 2,32 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. Ana harcama grupları itibarıyla Şubat ayında düşüş gösteren diğer ana gruplar yüzde 0,98 ile eğlence ve kültür ve yüzde 0,93 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibarıyla Şubat ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 3 ile sağlık, yüzde 2,57 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,32 ile lokanta ve oteller oldu.

Enflasyona neden olan gelişmeleri göz önüne aldığımızda, genellikle döviz kurlarındaki yükseliş, talebin canlanması, gıda ve emtia fiyatlarındaki artış ön plana çıkar. Şubat ayında TL dolar karşısında değer kazanmıştı. Lehimize olan bu durumun etkisini ancak birkaç ay sonra görebileceğiz.

Talep artışı parasal sıkılaşma nedeniyle yavaşladı. Bunu kredilerdeki düşüşten de anlıyoruz. Buna rağmen bazı harcama gruplarına olan talebin hâlâ canlı olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte özellikle lokanta, restoran, kafe, giyim, ayakkabı ve ulaşım fiyatlarında bir artış olabilir.