Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Twitch "bit" dolandırıcılığının perde arkası!

Elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu Twitch, özellikle son dönemlerde veri skandallarıyla gündeme gelmeye başlamıştı. 125 GB’lık verinin sızdırılmasıyla birlikte kara para aklama skandalı ortaya çıktı. Kredi kartı hırsızları ve yayıncılar 10 milyon doları geçen bir kara para aklama olayına karışmış oldular. Dolandırıcılık, Twitch'te içerik oluşturuculara bahşiş vermek için kullanılan sanal bir para birimi olan bit satın almak için çalıntı kredi kartlarının kullanılmasını ve yayıncıların yasa dışı anlaşmaya girme karşılığında kardan pay almasını içeriyordu.

Twitch dolandırıcılığı nasıl ortaya çıktı?

Hikâye, başlangıçta Türkiye'de, birkaç hafta önce ortaya çıkan Twitch sızıntılarının bir sonucu olarak, insanların içerik oluşturucu ödemeleri listesinde bazı garip rakamlar fark etmeye başlamasıyla patlak verdi. 40-50'den fazla izleyicisi olmayan küçük yayıncılar, Bit bağışlarından günde yüzlerce, bazı durumlarda binlerce Euro'yu temizliyorlardı ve sızdırılan listede bir anda bit bağışının tavan yapması ciddi anlamda şüphe uyandırdı.

Kısaca Twitch, Bit dolandırıcılığına karıştığı iddia edilen Türk Twitch yayıncılarının isimleri de dahil olmak üzere yeni bir liste çevrimiçi olarak sızdırıldı. İlgililer, çalıntı kredi kartlarını kullanarak Bits ve Prime abonelikleri bağışlayarak yayıncılardan kendileriyle işbirliği yapmalarını isteyen dolandırıcılardan e-postalar alıyor.

Örneğin, çalınan kredi kartı ile Twitch'te 10 $'a 1.000 bit satın alıyorsunuz, hepsini bir yayıncıya yönlendiriyorsunuz ve sonra size 8 $'ı kripto para olarak geri ödüyorlar. Kripto paranın merkeziyetsiz ve takipsiz yapısı tercih sebebi sağlamıştır. Bu şekilde kara para aklayıcılar izlerini kaybettirmektedir. İddialara göre bazı Twitch yayıncıları ise paralarının çalıntı kredi kartlarından geldiğini aslında çok iyi biliyorlardı, ancak bazıları ise kendilerinin, yayıncılara bitlerin Twitch'teki reklamları izleyerek elde edildiğini iddia etti. Kısaca kandırıldılar. Nitekim onlar bu skandaldan sonra itirafçı oldular.

İfadeye çağrıldılar!

Twitch'te 1,7 milyon takipçisi bulunan en tanınmış influencerlardan biri olan Jahrein, konunun bayraktarı haline geldi ve Twitch'i harekete geçmeye çağırdı. Asıl adı Ahmet Sonuç olan Jahrein ve diğer influencerların çabalarıyla birlikte yetkililer konuyu incelemeye başladı. Jahrein yaptığı bir yayında, "Polis siber suç ofisi ile sahtekârlık hakkında ifade verdim ve verileri paylaştım" dedi. Bir Twitch sözcüsü ise şirketin para kazanma araçlarını kötüye kullandıkları için Türkiye'deki 150 yayıncıya karşı harekete geçildiğini söyledi. Twitch veri sızıntısının ardından dolandırıcılık ortaya çıkınca, Türk Twitch kullanıcıları çevrimiçi olarak "Twitch'i temizlemek" (#temizTwitch) için bir kampanya başlattı.

Ünlü e-spor yıldızlarının ve önde gelen yayıncıların yer aldığı bariz sahtekârlığın ortaya çıkmasından sonra, hayranlarda büyük hayal kırıklığı yaşanmaya başladı ve bu durumdan dolayı oldukça üzüldüler. Tüm bu olayları genel olarak değerlendirdiğimizde bu skandala dâhil olan tüm taraflar arasında en çok Twitch'in itibarının zedelendiğini ifade edebilmek mümkündür. Zira platformlar arasında çocukların ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Twitch, bu olaydan büyük bir hasar almış gibi görünüyor. Böyle bir skandal karşısında Twitch'i hareketsiz olmakla suçlayan Türk kullanıcılar ve yayıncılar, platforma olan derin inançlarını kaybettiklerini dile getirdiler. Diğer sosyal medya mecralarında da bu tip skandalların olduğu ifade ediliyor. Bakalım gelecek günler bizlere ne gösterecek?