Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2437.56
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Twitch'in geleceği nasıl şekillenecek?

Veriler incelendiğinde Twitch’in geçtiğimiz yıl itibariyle 3,8 milyondan fazla yayıncıyla günlük 15 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip olduğu görülmektedir. Özellikle çocuklar ve gençlerin ilgi gösterdiği yeni nesil bir yayın mecrası olan Twitch için son dönemler pek de iyi geçmedi. Öncelikle hackerlar tarafından 125 GB’lık verinin sızdırılması ve tüm kamuoyuyla paylaşılması güven sorununu doğururken yayıncıların bağışlardan kazandıkları ise kara para aklama skandalının patlak vermesine sebebiyet verdi. 2400 Türk yayıncı üzerinden 9,8 milyon dolara yakın kara para aklandığı ortaya çıktı. Twitch’in 150 yayıncıya karşı Eylül ayında harekete geçtiğini belirtmesi ise son derece önemli olmasına karşın geç yapılmış bir açıklama olduğunu ifade etmek gerekir. Bu tip olayların kullanıcılardan saklanması ve skandalların patlak vermesinden sonra kamuoyuyla paylaşılması kullanıcılar tarafından hoş karşılanmama ve güven kaybı gibi sorunlara neden olabilmektedir. Zira birçok sosyal medya mecrası veri skandallarıyla gündeme geliyordu; ancak Twitch gibi geleceğin belki de en önemli yayın platformlarından biri olacak bir mecranın kara para aklama olayıyla gündeme gelmesi büyük bir güven ve prestij kaybına sebebiyet verdi. Bazı yayıncıların bu durumu doğrulması da ne yazık ki bundan sonraki süreçte bağışlar ve yayıncıların desteklenmesi noktasında büyük sıkıntılara sebebiyet verecektir. Bunu net bir şekilde söyleyebilmek mümkündür.

Bir kanalın görüntüleme sayısını yapay olarak şişiriyor olması Twitch’te dönem dönem karşılaşılan durumlardandır. Kredi kartı kullanmak yerine limitli sanal kartlar kullanmak ve sitelere giriş yapmak son derece önemlidir. Web sitesinin SSL kullanıp kullanmadığından emin değilseniz, güvenli olmayan genel WiFi ağlarını kullanırken asla kredi kartı numaranızı girmeyin. Oluşturduğunuz her çevrimiçi hesap için güçlü parolalar oluşturmak çok mühimdir. Büyük harf, küçük harf, özel karakter, sayı kullanılması büyük önem arz etmektedir. Web tarayıcıları genellikle kredi kartı bilgilerinizi sizin için saklar. Ekstra dikkatli olmak istiyorsanız, bu özelliği kullanmayın. Kartınızdaki olası sahtekârlıklardan telefon, metin veya e-posta yoluyla haberdar olmak için hesap uyarılarını açın. Diğer şüpheli etkinliklere ek olarak yetkisiz ödemeleri algılamak için uyarılar alabilirsiniz. Bir web sitesi bilgilerinizi saklamak isteyip istemediğinizi sorarsa, hayır deyin.

Ayrıca kredi kartı bilgilerinizi bilgisayarınızda otomatik doldurmada saklamaktan da kaçınmalısınız.

Twitch için yolun sonu geldi diyebilmek için henüz erken olduğunu ifade edebilmek mümkün. Zira açıklamalarda geç kalınmış olsa da hala geniş bir kesimin Twitch’e yönelik ilgisinin olduğunu söyleyebiliriz. Atılacak adımlar ve kara para aklayan kullanıcıların alacağı cezalarda Twitch’in tutumunun önemli olacağını tahmin ediyorum. Zira genelde çocukların ve gençlerin Twitch’e ilgi göstermesi ve yayıncılarla doğrudan etkileşim kurmaları Twitch’i bir adım öne taşıyor. Nitekim bu tip skandallar diğer sosyal medya mecralarında da karşımıza çıktığından ötürü insanlarda aslında bu tip durumlara karşı bir bağışıklık durumu oluştu. İtibar sarsılmasının telafi edilmesi doğru ve yerinde adımlara mümkün olabilecektir. Tabii Twitch’in atacağı adımları da görmemiz yerinde olacaktır.

Her sosyal medya mecrasının bir hedef kitlesi bulunuyor. Yani bir TikTok ile YouTube severi tek potada eritmek günümüzde son derece zor. Zira insanların mecraları takibinde yayıncıların da yoğun bir etkisi var. Bir yayıncı Twitch’e kızar ve oradan ayrılıp YouTube’ye geçerse elbette o yayıncıyı sevenler de o mecraya akın edecektir. Ama bu ve benzeri olaylar radikal dönüşümlere kolay kolay yol açmaz. Sosyal medya kullanıcılarının geçmişten günümüze yönelik eğilimleri birkaç olayla değişmemektedir. Daha büyük skandallar, veri ihlalleri yaşayan mecralardaki güven sarsıntıları alternatif aramaya itmektedir. Kanımca Twitch’in doğrudan müdahil olmadığı bu durum büyük sarsıntılara sebebiyet verecek düzeyde değildir.

Dünyada yapay zekâ algoritmaları dijital mecraların hemen hemen her noktasında kullanılmaya başlamıştır.

Twitch’in bu kara para aklama olayının mutlaka üstünde durması gerekmektedir. Bu mecranın sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı ilgilendiren bu skandalı her açıdan mercek altına alması gerekiyor. Şikayetleri değerlendirmesi ve yayıncıların tüm elde ettiği gelirleri yerel mahkemeler istediği takdirde döküm olarak sunması son derece önemli. Zaten abone sayısı çok olmayan bir yayıncının bir anda yüksek miktarlarda bit bağışı alması ciddi anlamda düşünülmesi gereken konulardandır. Bunların bile incelenmesi ve bu inceleme esnasında yapay zekânın kullanılması son derece yerinde adımlar atılmasını sağlayacaktır.

Z kuşağı için Twitch ayrı bir öneme sahip. Zaten bu mecrayı kullananlar daha çok bu yaş grubunda yer alıyor. Aslında hepsi sevdiği yayıncıları izliyor ve onlarla etkileşimli kuruyor. Ailelerin ve ebeveynlerin Twitch’ten çok fazla haberdar olmaması da onlar için aslında bir kaçış noktası oluşturuyor ve kendileri için özel bir alan sağlıyor.