Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2508.42
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Twitter'ın satışındaki sır perdesi!

ElonMusk’ınTwitter’a olan ilgisi yeni değildir. Aslına bakılırsa bu mecrayı yıllardır etkin bir şekilde kullanarak 80 milyonun üzerindeki takipçisiyle Twitter üzerinden iletişime geçmektedir. Zaman zaman yapmış olduğu anketlerle kullanıcıların Twitter’dan beklentilerini araştıran ElonMusk’ın değiştireceği ilk husus tweetlere düzenleme butonunun eklenmesi olabilmektedir. Birçok sosyal medya mecrasında olan ancak Twitter’da kullanılmayan bu özellik ciddi anlamda Musk’ın gelecek planları arasında yer almaktadır. Bu özelliğin zamanla hesaplara ekleneceğini söyleyebilmek mümkündür. Musk’ın düşünce ifade özgürlüğü noktasında eleştirdiği Twitter’a farklı bir boyut kazandıracağı da ihtimaller dahilindedir. Twitter'da neye izin verilip verilmediği, Musk'ın şirketteki hissesini açıklamadan önce hakkında tweet attığı bir diğer konuydu. Musk’ın, "İşleyen bir demokrasi için ifade özgürlüğü şarttır. Twitter'ın bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna 2 milyon katılımcının yaklaşık %70'i hayır cevabını vermişti. İfade özgürlüğü adına neler yapılacağını tespit edebilmek için henüz çok erken olsa da başta Trump dahil olmak üzere diğer askıya alınan hesapların tekrardan aktif hale gelebilmesi kuvvetle muhtemeldir. Kripto para dolandırıcılığı Twitter'ınen büyük sorunlardandır. Özellikle ElonMusk adına açılmış sahte hesaplarla bu dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştirilmekteydi. Musk’ın sahte ve bot hesaplarla mücadele noktasında kimlik doğrulama sistemini hayata geçireceğini söyleyebilmek mümkündür. Dönem dönemTwitter algoritmasını eleştiren Musk’ın bu noktada da değişiklikler meydana getireceği muhtemeldir. Musk, Twitter algoritmasında fiili önyargının kamu söylemi üzerinde büyük bir etkisi olduğu konusunda endişe duyduğunu tweetlemişti. Dolayısıyla Musk’ın yaptığı açıklamalar bizlere gelecekte nelerin değişeceğini açık bir şekilde göstermektedir.

Bilindiği üzere Twitter yönetim kurulu, Musk'ın şirketteki hissesini artırmasını önlemek için dramatik bir zehir hapı planını duyurmuştu. Hissedar hakları hükmü olarak da bilinen plan, herhangi bir hissedarın kurulun onayı olmadan yüzde 15'lik bir hisse oluşturması durumunda hisselerin seyreltilmesini tetiklemektedir. Her şeye rağmen bu plan, Twitter'ınMusk'ın teklifini kabul etmesini veya onunla diğer potansiyel alıcılarla müzakerelere girmesini engelleyememiştir. Her şeye rağmen ElonMusk , Twitter'ı kırk dört milyar dolara satın almış ve imkansız aşk gerçeğe dönüşmüştür. ElonMusk, sosyal medya hizmeti olarak Twitter'da birçok eksiklik gördüğünü açıkça belirterek, şirketi "dünya çapında bir ifade özgürlüğü platformu" olarak "dönüştürmek" istediğini ve bunun ürün ve politikalarında büyük iyileştirmeler gerektirdiğini söylemiştir. Musk ayrıca sitenin algoritmalarını açık kaynak yapmak için bir plan duyurmuştur. Musk'ınspam botlarına karşı kampanyası, anonim kullanıcıları ekstra incelemeye maruz bırakabilir. Bu durum kimlik doğrulamayı kabul etmeyen kullanıcıların mecradan kaçmasına sebebiyet verebilmektedir. Twitter’a farklı bir reklam çehresi kazandırmak isteyen Musk, diğer sosyal medya mecralarıyla rekabet etmeyi arzulamaktadır. Twitter sonrası Musk’ın sonraki hedefinin ne olacağına dair henüz bir ipucu yok. Tek bilinen Musk’aTwitter’ın da yetmeyeceğidir.

Musk’ınifade özgürlüğü vurgusu çok dikkat çekici olsa da buz dağının görünmeyen bir tarafı da vardır. Kimlik doğrulama sistemi ve anonim hesapların artık kullanılamayacak olması ister istemez fikirlerin, düşüncelerin özgür bir şekilde aktarımını zedeleyecektir. Dolayısıyla var olan kullanıcı sözleşmesindeki değişikliğin düşünce ve ifade özgürlüğünü olumsuz yönde etkileyeceğini düşünen çevreler de mevcuttur. Geçmişte Twitter’ın sergilediği sert ve taraflı tutumlar zaten bir kısım kullanıcının Twitter’dan uzaklaşmasına neden olmuştu. Şayet bu tutum yumuşar ve gerçek anlamda ideolojik temelli bir platform olmaktan uzaklaşırsa Twitter’ın kullanıcı sayısının da artacağı tahmin edilmektedir. Herkesin her şeyi söyleme hakkı etik değerlere ve özgürlük ilkelerine bağlı olmalıdır. Zira birinin özgürlük alanı başladığında başkasının özgürlük alanı bitmektedir. Bilindiği üzere şiddete teşvik, şiddet söylemi veya istismar gibi unsurlar Twitter’da zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Musk bunlarla nasıl mücadele edecek? Ya da bu konulara yönelik nasıl adımlar atacak? Bu ve benzeri soruların cevabını zamanla bekleyip göreceğiz.