Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.56
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Mart 2023

TYB Ankara Şubesinden İki Anlamlı Program

Gidenlerin kalanlarla yolculuğu devam ediyor. Yâd edilmeye layık olanlar, geçip gitmekte olanlardan daha çok kök salıyor bu topraklara. Kültüre, sanata, ilim ve ahlâka, edebiyata yön veren yücelikleri ile onlar anlatılırken anlatıyor, örnek gösterilirken örnek oluyor. Yoğun bir Mart takvimiyle karşımıza çıkan TYB Ankara şubesi geçtiğimiz hafta iki önemli organizasyona daha imza attı.

Bunlardan ilki İstiklâl Marşı’nın kabulü (12 Mart 1921) çerçevesinde Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyeti, hayat hikâyesi, eserleri ile anılmasıydı. Şube başkanı Mehmet Sait Uluçay’ın organize ettiği programda,10 Mart sabahı saat 10.00’da sekiz şair ve yazar millî şairi ve İstiklal Marşı’nı anlatmak için eğitim kurumlarında öğrencilerle buluşturuldu. Buna göre Abidin Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mehmet Poyraz’a, Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Talip Işık’a, Mamak Fen Lisesi Eyüp Beyhan’a, Osman Yüksel Serdengeçti Kız İmam Hatip Lisesi İsmail Bozkurt’a, Abidinpaşa Anadolu Lisesi Muhammet Işık’a, Mamak İmam Hatip Lisesi Necla Arpa Gülaçar’a ve Hüseyin Gazi Anadolu İmam Hatip Lisesi Nurşah Karaca’ya ev sahipliği yaptı. Bense imanın, heyecanın, aşkın, coşkunun, hüznün, hasretin hülasa bin bir duygunun ruhumu kapladığı o Cuma sabahında Cebeci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluşmak üzere önce kendi içimde, sonra Ankara’nın uzun caddelerinde bir yolculuğa çıktım. İlkay Aydın Er'in müdürü bulunduğu Cebeci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sosyal aktiviteler yönünden zengin, büyük bir kurum. Okul, son sınıf öğrencileri ile üst kattaki konferans salonunda beni ağırladığı sırada en alt katta dokuzuncu sınıfların bilgi yarışması vardı. 12. Sınıfların müdür yardımcısı Gülden Kılıç Hanımefendi samimi, sevgi dolu, nazik bir eğitimci. İnsanın içini ısıtan o sıcacık gülümsemesine rağmen öğrenciler üzerinde ciddi bir disiplin tesis etmiş. Gençlerimiz sözü adeta kıpırdamaktan korkarcasına takip ettiler. Bu ince detayın konuşmanın içeriğinden mi yoksa Gülden öğretmenin konuşma başlamadan önceki tatlı sert ikazından mı kaynaklandığını anlayamadım. Ancak birbirinden güzel talebelerimiz duygu dolu, buğulu bakışları, vakarın üzerine iliştirdikleri derin ve mütebessim sükûtları ile adeta vakte yön verdiler. Programımıza Gülden öğretmen dışında, depremin hemen bir hafta öncesinde Maraş’tan atanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenimiz Hacer Sağlam hanımefendi de iştirak etti. Olgun, kibar ve hoşsohbet bir hanım olan Hacer Öğretmen program sonunda ortaklıklarımızdan ve Maraşlı olduğundan bahsedince kader bahsinin büyüklüğünü bir kere daha tefekkür ettim. Rabbim onu pek az bir zaman önce yaşadığımız yıkımın uzağına almayı murat etmişti.

TYB Ankara şubesinin bir diğer programı 11 Mart Cumartesi günü saatler 15.30’u gösterirken TYB Ankara şubesinde icra edilen “Edebiyat ve Kadın” konulu paneldi. Kadınlar gününden ilham alsa da amaç ve içeriği ile onu aşan programa yoğun bir talep vardı.

Oturum başkanı Nurşah Karaca, Didem Mamak şiiri eşliğinde kadın üzerine yaptığı anlamlı konuşmasından sonra sözü Dr. Berrin Akalın’a bıraktı. Berrin hoca katılımcıya Divan edebiyatındaki kadın şairlerin hayatını ve şiir anlayışlarını aktardı. Zeynep Hatun’dan Mihrî Hatun’a, Leylâ Hanım’dan Nigâr Hanım’a, Adile Sultan’dan Makbule Leman’a varıncaya dek pek çok kadın şairin, şiirlerini icra ettikleri ortam ve koşullar, edebî anlayışları ile ele alındı. Panel esnasında yaşantıları ve sanat aşkları ile sadece dönemlerine değil sonraki zamanlara da büyük izler bırakan şair hanımlarımızın yaşadığı zorluklara değinilmesi ise dikkat çekici detaylar arasındaydı. Bu arada Nurşah Hanım da yer yer kadın merkezinde gerek din odaklı gerekse sosyolojik ve edebî olarak kazanımlarını aktardı. Programın diğer konuşmacısı olarak ben, Cumhuriyet dönemi edebiyatının kadın yüzünden bahsetmeye çalıştım. Dönemi içerisinde olduğu gibi adına yapılmış çalışmalarda da daha baskın bir karakter sergilediği için içeriği büyük oranda meşgul eden Halide Edip Adıvar olmak üzere, Müfide Ferit, Şükûfe Nihal Başar, Halide Nusret Zorlutuna, Suat Derviş, Mükerrem Kâmil Su, Samiha Ayverdi, Safiye Erol üzerinde durdum. 1960 sonrası postmodern edebiyatın kadını tematik noktada nasıl etkilediği hususundaki bilgi ve tecrübelerimi paylaştım. Panelden sonra yapılan soru cevap faslında ise güzel ve eğlenceli dakikalar yaşandı.

Ben bu satırları kaleme alırken TYB Ankara şubesi Mehmet Sait Uluçay, Talip Işık ve Mehmet Poyraz’ın sunacağı “Mehmet Akif ve Çanakkale” adlı programa hazırlanıyor. Programdan yaklaşık bir buçuk saat önce 14.00’de ise TYB genel merkezde hocam Necmettin Turinay Mehmet Kurtoğlu öncülüğünde eserleri, kişiliği ve hatıraları ile ele alınacak. Devamı hep gelsin…

Selam ile.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan