Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2485.85
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Vajinismus

Eskiden mi çoktu, yoksa son yıllarda mı arttı? Elimizde istatistikler olmadığı için bilmiyorum. Lâkin jinekolog, psikolog sayfalarında vajinismus hastalığını sizler de artık sık sık işitiyorsunuz.

Nedir vajinismus? Bâkire kız çocuğunun ilk cinsel ilişki korkusu, erkek korkusu, “bana cinsel ilişki esnasında kötü bir şeyler olacak.” kaygısının adıdır vajinismus.

Yaşamayan bilmez. Kızlarımızın, oğullarımızın yaşadıkları acıları bir kendileri bilir, bir de Mevlâmız. Tabiî ki hekimleri olarak ben de çok iyi biliyorum. Onlarla ağladığım oluyor. Bazen günlerce o karı kocayı düşünüyorum. 15 yıl, 13 yıl, 6 yıl, 5 yıl, 2 yıl en azı 5 günlük vajinismus tedavisi yaptığım karı kocanın döktükleri gözyaşları ancak benim yanımda ve yalnız kaldıklarında oluyor. Çoğunlukla anne babaları bile bilmiyor. Herkes çocuk soruyor, sanıyorlar ki çocuk istemiyorlar ya da çocukları olmuyor. Oysa cinsel ilişkiyi henüz kuramamış evli çiftlerden bahsediyorum sizlere.

Yıllardır vajinismuslu çiftlerimizle uzun tedavi seansları geçiriyorum. Saatler sürüyor. Çözdükten aylar sonra tekrar bir araya geldiğimizde onları tekrar dinliyorum. Son aylarda ses kaydı alıyoruz ki genç kızlarımız artık vajinismus olmasın ve oğullarımızla mutlu evliliğe kavuşsunlar. İyileşen çiftlerimizden ricam, Ünzile Hoca’nıza lütfen ses kaydı gönderiniz. Ziyaretime gelirseniz sohbet edelim. Yaşadığınız acıları başka çiftler yaşamasın.

Hele de utanan, sıkılan bâkir ve bâkire evlenmiş kardeşleriniz yalnız kalmasınlar. Telefonla hep referans oldunuz. Sizi arayan vajinismuslu çiftlerimize cesaret verdiniz. Bilime verdiğiniz destekten dolayı hepinize teşekkür ediyor, sevgilerimi sunuyorum.

Bazı kızlarım biraz daha cesur ve gayretliyken bazı kızlarımız ümitsizliği kendisine bayrak yapmış, “olmayacak” yargısını kabullenmiş şekilde yaşıyorlar, tedaviyi reddediyorlar. Kocaları istiyor, kendileri tedaviye gelmiyorlar. Kimi çiftlerde de kadınlar yardım istiyor, kocaları vajinismus hastalığına inanmıyorlar.

Ben vajinismusu hastalık olarak tanımlıyorum. İki insanın ruh ve beden sağlığını bozan, mutsuzluğa, obezite dahil birçok hastalığa zemin hazırlayan vajinismus nasıl bir hastalıktır?

Penis korkusu, “kızlık zarım kanayacak, canım çok yanacak.” korkusu yüzünden cinsel ilişkiye girememe, vulva, vajen kasılmaları neticesinde cinsel ilişkinin gerçekleşmemesi, yaşanması gereken hazzın yaşanamaması, bu hazdan elde edilecek faydalı hormonlardan, nörotransmiterlerden mahrum kalınması ile seyreden bir cinsel işlev sorunudur. Zamanla erkeklerde de cinsel soğukluk, sertleşememe, erken boşalma sorunları meydana gelebilir. Karısına karşı beslediği duygular değişebilir. İnfertilite neticesinin de doğduğu zincirleme hastalık tablosu söz konusudur.

Vajinismusu çözmemiz demek aynı anda iç içe geçmiş tüm sorunları da dolaşık yumakları çözer gibi çözmek demektir. Karı kocayı yeniden evlendirmek, yeniden canlandırmak ve balayına sokmak demektir.

Vajinismusu çözmem demek karı kocayı birbirine bağlayan oksitosine, mutluluk veren seratonine ve dopamine, ağrıları azaltan endorfine, karı kocayı sakinleştiren endojen kannabişlere kavuşturmam demektir.

Yeni evlenen, ilk kez cinsel ilişki yaşayacak kızlarımız ve oğullarımız! Cinsel eğitim almadıysanız evliliğinizin ilk 10 gününde cinsel ilişki gerçekleşmemişse, kızlarımızda kasılma, titreme, kocasını iteleme, cinselliği öteleme davranışı görülüyorsa mutlaka cinsel sağlık alanında uzmanlaşmış yetkin kişilerden yardım isteyiniz.

“Ben vajinismus değilim.” ya da “benim karım vajinismus olamaz.” yargılarını bir kenara bırakarak tedavinizi geciktirmeyiniz.

Evliliğin en önemli mutluluk ve sıhhat kaynağı cinsel yaşamı ötelemek karı kocayı mutsuz ettiği gibi gitgide her ikisinde de özgüven kaybı, çaresizlik ve umutsuzluk ortaya çıkmaktadır.

İletişim imkânları artık çok kolay. Yeter ki size özel vakit ayıracak, tecrübeli cinsel sağlık uzmanlarını araştırıp zaman ve enerji ayırmaya karar veriniz. Yıllarınızı heba etmeyiniz.

Sağlık ve mutluluk sizlerle olsun.