Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2496.62
BIST 100
9457.39
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ocak 2021

Veri

Ülkemizde geçtiğimiz haftanın en çok tartışılan konularından biri de Watsapp’ın bilgilerimizi reklam amaçlı facebook’a kullandırtmasıyla ilgili sözleşmeyi dayatması oldu. Sosyal medyada kavimler göçü gibi Watsapp’ı terk ederek diğer mecralara taşınma hareketliliğini gözlemledik.

Zaferlerin en muazzamının savaşmadan zafer kazanmak olduğunu bilen global çetenin oyun kurucuları, psikolojik harbin bir parçası olarak dün gladyoyu nasıl kullandılarsa bugün de geleceğin zaferlerinde en büyük pay sahibi olacak olan dijital muharebeyi sürdürüyorlar.

Önce Global çeteden ne anladığımızı arz edelim. ABD başkanlık seçimlerine damgasını vuran Ulusalcı Trump’ı alt eden Anglosakson kapitalist geleneğin temsilcileri bunlar. Yani Wall Strett’i yöneten paraya hükmeden aileler. ABD’deki Büyük Britanya-Büyük Amerika kavgasında Patriot milliyetçilerini deviren anlayış kendini globalci diye tarif ediyor. Washington DC. Boston, New Hampshire, Connecficut, Rhode adaları merkezli New England bölgesinin seçkinleri. Harvard üniversitesi ve tanınmış pek çok markanın burada olduğunu unutmayalım. Papa’nın nezaretinde yürütülen Kapsayıcı Kapitalizm projesinin uygulayıcıları. Chatham House ile bağlantıları biliniyor.

FETÖ terör örgütünün arkasında olan güç te, 15 Temmuz hain darbe girişimini yaptıran da bu zevat.

ABD’de seçim sonuçlarını sosyal medya ayağı ile Biden lehine değiştiren bu zevatın 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde de kullanışlı bir başkanın gelmesi için ellerinden geleni yaptılar.

Kullanışlı başkanın daha koltuğa oturmadan ilk yaptığı iş ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bilgi İşlem Merkezi’ne yetkisiz olarak sızma girişimi oldu. İstanbul’un verilerinin üçüncü kişilere aktarılması tartışıldı o günlerde.

Kullanışlı Başkan, Fransa, Almanya, İngiltere ziyaretlerinin ardından metro istasyonları finansı maskesiyle Chatham House’nin kefaletiyle İstanbul’u Eurobond tahvili kılıfında bu elemanlara borçlandırdı.

Geçtiğimiz Gün ABD Büyükelçilik sitesinde, İstanbul’a hibe verdiklerini duyuran bir haber yayınlandı. ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA), İstanbul’un dijital altyapısının dönüşümünü desteklemek amacıyla Analitik Mükemmeliyet Merkezi kurmak için 1 milyon dolarlık hibe yapıyor. 1 milyon dolara İstanbul’un verilerini ABD’ye satıyoruz.

USTDA’nın Baş Operasyon Sorumlusu ve Ajans Başkanı Todd Abrajano, "USTDA’nın İstanbul ile ortaklığı veriye dayalı politika oluşturmayı destekleyecek ve şehrin yarının veri yönetimi ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olacak" dedi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David M. Satterfield, "ABD Türkiye Temsilciliği, veri yönetimini ve dijital altyapısını dönüştürürken İstanbul şehri ile ortaklık yapmaktan gurur duyuyor" dedi. Başkan Ekrem İmamoğlu, “Özellikle mevcut salgın sırasında böyle bir işbirliğinin kurulup sürdürülebilmesini çok değerli buluyorum. Yakın gelecekte USTDA ile daha birçok proje ve başarılı işbirlikleri yapmayı dört gözle bekliyorum. ” şeklinde konuştu.

ABD Büyükelçiliği USTDA’nın 1992’den beri 135’ten fazla projeye destek verdiğini duyurdu.

USTDA 22 Eylül 2019’da İstanbul Ulaşım ve Trafik Mükemmeliyet Merkezi Projesi’nde kullanılmak üzere, 5 milyon 117 bin 887 dolarlık hibe anlaşması imzalamıştı. İmzalanan anlaşma ile İstanbul ve İstanbullunun tüm dijital verileri ABD'li şirkete gidecek. İBB’yi 15 Temmuz’da lojistik üss olarak kullanan darbecileri yöneten akıl, akıllı şehir kapsamında kritik ve stratejik öneme sahip ulaşım, çevre, sağlık, enerji, güvenlik ve yönetim gibi alanlarda birçok veriye sahip olacak.

İBB, hukuğu zorlayarak İstanbulluların verilerini ABD’lilere transfer eden bir oyunun içine girdi. Malumunuz HES kodu uygulaması pandami için önemli. 15 Ocak’tan itibaren HES kodu olmayanlar Toplu taşımı araçlarına binemeyecek. HES kodu almak için ise üç tane sözleşmeye onay vermeniz gerekiyor. Bu sözleşmelerden biri de, bilgilerimizin BELBİM üzerinden pazarlanması için acık rıza sözleşmesi,

Sözleşme kısaca şöyle. “Aydınlatma metni kapsamında kimlik, iletişim ve kart kullanımına ilişkin verilerinizi tarafınızla iletişime geçilerek BELBİM ürün ve hizmetlerinin pazarlanma süreçlerinin gerçekleştirilmesi, profilime ve analiz faaliyetlerine dair şirketimiz tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarınıza göre, özelleştirilerek, önerilmesi ve tanıtılması, SMS kanalı üzerinden iletişim bilgilerinize reklam, promasyon vb. tircari elektronik ileti gönderilmesi, amacıyla işlenmesi ve bununla sınırlı olarak, hizmet alınan üçüncü taraflarla paylaşılmasını kabul ediyorum”

20 Ocak sonrasında dünyayı da Türkiye’yi de önemli gelişmeler bekliyor. Düşmanının imkan ve kabiliyetlerini bilen savaşı kazanır. ABD bizi bizden daha iyi takip ediyor. Susacak mıyız? Vesselam…..