Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2324.70
BIST 100
9111.94
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Kasım 2020

WhatsApp dünyamızın gizli kahramanları-mı-yız!

Sosyal medyanın en çok kullanılan, bununla birlikte nedense topluma sosyal mecra gibi gelmeyen WhatsApp grupları özellikle orta yaş grubu tarafından oldukça tercih ediliyor. WhatsApp, okur-yazar olmayan yaşlı insanların (kadınlar çoğunlukta tabii) dahi sesli mesaj bırakma özelliği nedeniyle aktif olarak kullanabildiği, iletişim kurduğu hareketli bir alana dönüşmüştür.

Diğer ülkelerde durum nedir bilemem ama biz uzun zamandır aile, arkadaş, meslek grupları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, işyeri elemanları, projeler, kadın günleri, altın toplantıları vs vs aklımıza gelebilecek her alanda kullanıyoruz.

İletişim kurmamız gereken iki kişiyi aştığımız her durumda, bunu yeni bir grup oluşturarak çözümlemeye çalışan bir toplum olarak hepimizin telefonunda çok renkli gruplar olduğundan eminim. Kendimdeki gruplardan yola çıkacak olursam; yürüyen bayanlar, hediye grubu, altın kızlar, gönüldaş hanımlar, çılgın tatilciler, komşu grubu ve daha neler neler olduğuna göre telefonlarımızın hayli renkli ve eğlenceli gruplarla dolu olduğunu hiç düşünmeden söyleyebilirim!

Üç kişi bir yere mi gideceğiz, al sana yeni bir grup gerekçesi! Bebek görme ziyareti mi var, hediye grubu kurmanın en haklı sebebi ortaya çıkmıştır! Birkaç kişi birlikte parka yürüyüşe gitmeyi mi konuştu, işte yeni bir grubun doğuşu gerçekleşmiştir!

Aile içinde kurulan büyük aile, çekirdek aile, kardeş grupları, anneye anneler günü hediyesi alma grupları vs kısmına ise hiç girmeyelim! Burada tahmin etme kapasitem realitenin önüne geçebilir! Çünkü milletimizin özgünlük ve çözüm odaklı tutumlarının kendilerine hangi aile içi krizde grup peyda ettirdiğini kestirebilmek bırakınız bizleri, akıllı zekayı dahi zorlayacak bir sonuç içermektedir!

***

Sosyal medya platformları içerisinde WhatsApp’ı bu kadar çok sevmemizin temelinde biraz denetim mekanizmasının olmaması/özgürlük hissi biraz grubun/platformun kahramanı olma biraz eleştiriden uzaklığı biraz da paylaşılan iletinin korunaklı olduğu düşüncesi etkili olabilir.

Diğer mecraların göz önündeliğine karşılık gizli ve mahremlik duygusu oluşturan bir ortam sunması insanları cesaretlendirdiği gibi algı operasyonları peşinde koşanlar için de elverişli koşullar oluşturmaktadır. Gruplar gizli ajanda sahipleri, toplum mühendisleri başta olmak üzere bilumum odakların en kolay propaganda yaptıkları bir mecraa dönüşmüştür.

Seçim dönemlerinde siyasi partilerin PR ürünü hikayelerinin, sahte veri ve analizlerinin, yalan yanlış yönlendirme bilgilerinin gruptan gruba ışık hızıyla yayıldığı bu alan, değişen gündeme uyum sağlayan içerikle aynı amaca hizmet ediyor.

***

İnsanları inanç, etnisite, siyasi görüş üzerinden ayrıştıran iletiler benim çeşitli topluluklarıma da ulaştığında bunları hayret ve dehşet içerisinde okudum! Gelen metinlerdeki korkunçluk kadar buna eşlik eden yorumlar, kimin yazdığı/seslendirdiği bilinmeyen mesajlar üzerinden kopan fırtınalara üçüncü taraf gibi tanıklık ettim; etmeye devam ediyorum!

Ne yazanlar, algı mimarları vazgeçti bu yoldan ne de bunun ürünleri ısmarlama metinler üzerinden duyar kasan, büyük uzman tavırlarıyla yorum yapanlar bıktı, vazgeçti! Gündemdeki her değişkene göre şekillenen içerikler pıtrak gibi her gruba yayılırken nifak tohumları zihinlere daha hızlı serpiliyordu! Bu korunaklı dünyada propaganda tam hız ilerlerken insana hissettirdiği biriciklik hissi ise bir efsundan başkası değildi! Esasında dokunulmaz olan propagandanın kendisiydi; hey kendine gel grup üyesi, kral değil kölesin!

Twitter.com/sabihadogann

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan