Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2434.60
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yeni paganizm: Popüler modüler dindarlık

Din, hep tartışılan bir alan olmaya devam ediyor. Son haftalarda yaşanan iki olay dini alanda yoğun tartışmaların yapılmasına ve tepkilerin gösterilmesine neden oldu. Kur'an'ın pasta motifi olarak kullanılması ve Kabe maketinin bir belediye etkinliğinde sergilenmesi, büyük ilgi çekti. Ayrıca bir belediye, Müslümanların Mekke'den Medine'ye hicretini temsil eden bir 'Hicret parkuru' yapmıştır.

Kur'an'ın pasta motifi olarak kullanılması, Cahiliye döneminde helvadan put yapıp acıktıklarında putlarını yiyenlerin tavırlarıyla karşılaştırıldı. Kabe maketi etrafında ihrama girmenin ve tavaf etmenin büyük bir günah olduğu ifade edildi.

Yaşanılan bu iki olay, dinle kurduğumuz ilişkinin sorgulanmasını gerekli kılmaktadır. Dinin insan hayatında anlamlı bir yeri ve işlevi olmalıdır. Ancak son iki olayı, "din, insan hayatında anlamsız ve işlevsiz bir yere sahip olmalıdır" anlayışının tezahürü olarak değerlendirebiliriz. Kuran'ı pasta motifi olarak kullanmak ve Kabe maketi etrafında bir dindarlık inşa etmek, dinin anlamsızlığını ve işlevsizliğini hayatın içinde gerçekleştirme girişimi olarak değerlendirebiliriz.

Günümüzde dini, popüler kılmak için yoğun bir çaba sarf edilmektedir. Popüler din aslında modüler dindir. Kuran motifli pasta ve Kabe maketi, dini popülizmin ve dini modülizmin iki tipik örneğidir.

Topluma uzun süreden beri popüler-modüler bir dindarlık empoze edilmektedir. Kur'an'ı ve İslam Peygamberi modelini anlamsızlaştırarak insanlara kıssalar ve ruh tüketen duygusal anlatılarla kitleler, dini, popüler bir nesne olarak yaşamaya yönlendirilmektedirler. Popüler-modüler dinin ideologları, her gün televizyonlarda, internet sitelerinde, gazetelerde vermiş oldukları vaazlar, yapmış oldukları konuşmalar ve konferanslarla sahte bir pagan dinini yaymaktadırlar. Popüler modüler pagan dinin ideologları, yapmış oldukları her şeyi Allah adına söylediklerini iddia etmektedirler. Modüler popüler din, toplumu, Allah adına paganizme saptırmaktadır.

İslam tarihi, İslam kaynakları ve İslam ritüelleri, hızla modüler olarak popülerleştirilmektedir. Dinin paganist algılanışının ürünü olarak sergilenen bu icraatları, dini sunulabilir, pazarlanabilir ve üzerinden toplumsal destek alınabilir bir nesne olarak algılayan dejenere olmuş bir zihin yapısının ürünü olarak değerlendirebiliriz. Fıtrat dininde asıl olan, Allah'ın rızasını elde etmektir. Modüler popüler dinde asıl olan ise, insanların onayını ve desteğini almaktır. Başka bir ifade ile modüler popüler dinde, insanların rızasını almak, Allah'ın rızasına uygun davranmanın önüne geçmiş bulunmaktadır.

Modüler popüler din pratiklerinin özellikle belediyeler ve müftülükler gibi kamu kurumları tarafından gerçekleştirildiği görülmektedir. Belediye ve müftülükler, kamu kaynaklarını kullanarak topluma popüler modüler dinin ritüellerini ve pratiklerini hizmet adı altında sunmaktadırlar. Kamu kurumlarının, sahte bir din icat etme, modüler popüler dinin uydurma ritüellerini toplumda yaygınlaştırma gibi bir hakları olmadığı gibi görevleri de bulunmamaktadır.

1989 Yılından itibaren ülkemizde Kutlu Doğum haftası kutlanmaktadır. Alemlere rahmet olarak gönderilen İslam Peygamberi'nin getirdiği İslam dinini insanlığın sahih bir şekilde idrak etmesi için çeşitli etkinliklerin, projelerin ve girişimlerin yapılması gereklidir. Ancak Kutlu doğum haftası etkinliklerinin İslam Peygamberi'ni insanlığa anlatma çabası olmaktan çıktığını, popüler modüler dindarlığın toplumda yaygınlaşmasının aracına dönüşmüş olduğunu gözlemlemekteyiz. Modüler popüler dindarlığın bugün en büyük beslenme kaynaklarından biri Kutlu doğum etkinlikleridir. Kutlu doğum kavramı, artık anlamını, işlevini ve muhtevasını yitirmiş ve yozlaşmıştır. Yeni bir kavram çerçevesinde İslam Peygamberi'nin anlaşılması için çaba gösterilmelidir. Bütün dünyada "İnsanlık, O'nu anlıyor!" adı altında İslam Peygamberi'ni anlamaya yönelik sahih etkinlikler düzenlenmelidir.

Paganizm, yemek, mide ve tüketme etrafında dönen sahte bir maneviyattır. Tevhit, insana midesini aşmasını öğreterek kalbi olarak sadece Allah'a kul olma mesajıdır. Kur'an'ın pasta motifi olarak kullanılması, paganizmin yemek ve mide etrafındaki sapkın anlayışının bir tezahürüdür. Kur'an, istenildiği zaman pasta olarak yenilen, istenildiği zaman mezarlıklarda okunan bir pagan metni değildir. Kur'an, kalplerdeki hastalıkları iyileştirmek ve insanı hidayete erdirmek için Allah tarafından gönderilen Kitab-ı Mübindir.

İslam, Allah'ın insanlığa doğal olarak bahşettiği fıtrat dinidir. Popüler modüler din, İslam'ı sahih fıtrat dini olmaktan çıkararak sahte dini şov ve sembollerle onun yerine geçmeye çalışmaktadır. Modüler popüler dinin en büyük yıkıcı sonucu, İslam ve insanlığı birbirine yabancılaştırmaktır. İslam'ın kaynaklarının, Peygamberi'nin ve ritüellerinin kullanılarak İslam'ın dejenerasyonu, günümüz dünyasında en büyük tehlikeyi oluşturmaktadır. İnsanlığın sahip olduğu en değerli kaynak, İslam'dır. İnsanı İslam'dan uzaklaştıran veya insanın İslam'la olan ilişkisini yozlaştıran her şey, insanın dünya ve ahiretinin mahvolmasını sağlamaktadır.