Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2424.46
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yeni yıl, yeni insan

Geçen senenin kelimeleri, geçen senenin dilidir. Yeni yılın kelimeleri, yeni bir sese ihtiyaç duymaktadır. Bir şeyi sonlandırmak, yeni bir şeye başlamaktır.”T.S. Eliot

2022 Yılını geride bırakan büyük insanlık ailesi ve eşsiz evimiz olan dünya, yeni bir yıla, yani 2023’e girmiş bulunmaktadır. Yeni yıla girerken hepimiz, birbirimize mutluluklar diledik. Yeni yılın insanlara mutluluk getirmesi, hepimizin ortak dileğidir. Birbirimize mutlu seneler dilerken, aslında mutluluğa duyduğumuz açlığı ve susuzluğu ifade ediyoruz. Havaya ve suya ihtiyaç duyar gibi, mutluluğa susamış durumdayız. Yoksulluk, şiddet, hastalıklar, kötü yönetimler, yolsuzluklar, baskılar ve dayatmalardan bunalan insanlık, sadece ve sadece mutlu olmayı istemektedir. Yeni yıl, insanlığın mutlu olma, özgür olma, barış içinde yaşama, refah içinde yaşama arzularını sembolize etmesi açısından çok anlamlı ve değerlidir.

Yeni yıla sevdiklerimizle, ailemizle ve dostlarımızla girdik. Özenle hazırlanan yemekleri paylaştık, özel olarak hazırladığımız hediyeleri sevdiklerimize sunduk. Yeni yıla girerken kanımızın delice akmasını istedik, ruhumuzun coşkuyla taşmasını istedik.Yeni yıla akılla, düşünceyle ve bilgiyle hazırlanmak lazımdır. Hayatımızda neyin gerçekten önemli olduğu konusunda akla ve bilgiye dayalı olarak düşünmeye ihtiyaç vardır. Kişiler, yeni yılda daha çok başarı, gelişme ve genişleme üzerine düşünmektedirler. Hayatta neyi başarmak istediğimizden ziyade nasıl yaşamak istediğimiz sorusu, büyük önem taşımaktadır.Yeni yılın içimizde harekete geçirdiği tutkuyu, coşkuyu ve umudu yaşarken nasıl yaşamak istediğimiz sorusu üzerinde düşünmeyi ihmal etmemeliyiz.

Gezegenimizde hiç kimse birbirinden izole edilmiş durumda değildir. Bütün canlılar, birbirine bağlıdırlar. Doğayla, toplumla ve dünyayla bağlarımızı ve bağlantılarımızı yeniden keşfetmeliyiz ve ona göre yaşamalıyız. Duygusal, sosyal, manevi, bilişsel, ve ilişkisel boyutlarımızı maksimum düzeyde sağlıklı ve verimli bir şekilde yaşamaya çaşışmalıyız. Başkalarını kötü duruma düşürmek, ezmek ve yok etmek için yapılan hiçbir şey, başarı ve gelişme olarak nitelenemez. İnsani, ahlaki ve akli olarak yaşadığımız doğaya, topluma ve insanlığa yapmış olduğumuz katkılar gerçek anlamda başarı ve gelişmedir. Yeryüzünde bütün canlıların hayatının korunması, hepimiz için birincil görevdir. Doğayı ve hayatı korumanın yolu, kendi hayatımızı korumaktan geçmektedir. Yediğimize, içtiğimize, uykumuza, işimize, söylediklerimize, duygularımıza ve davranışlarımıza özen göstermeliyiz. Kısacası kendimize, hayvanlara, ağaçlara, kadınlara, çocuklara, kısacası herkese ve herşeye daha özenli ve özel davranmalıyız.

Hayatta mutlak mükemmellik, mutlak doğruluk, mutlak iyilik, mutlak güzellik veya hatasızlık diye bir şey yoktur. İstisnasız bütün insanlar hatalı, eksik ve günahkardırlar. Bütün kitaplar, ideolojiler, inançlar, kurumlar eksik ve hatalıdırlar.Hiçbir şey ve hiç kimse mükemmel değildir. İnsanın kendini yenilemesi, sürekli olarak yeni, güzel, iyi ve doğrunun peşinde koşmasına bağlıdır. Eski inançlarda, alışkanlıklarda, yaşam stillerinde veya ilişkilerde ısrar etmek ve kendimizi köhnemiş dünyalara hapsetmek erdem olmadığı gibi, gerekli de değildir. Hiçbir eski, kutsal değildir. Özgürce, akılla, bilgiyle ve birikimle hayata dair yeni şeyler keşfetmek ve yeniyi yaşamak asıl yapıcı, üretici ve verimli olandır. Yeni yıl, insana, doğaya, dünyaya ve insanlığa yeni keşifler yapmak için bir imkandır. Yılın yeni olması, hayatımıza ne kadar yeni kattığımıza bağlıdır. Hayatlarına hiçbir yeniyi katmadan, tarihin ilerlediğinin farkında olmadan kendilerini hep köhne yaşam stillerine hapsedenler, aslında hiçbir zaman yeni yılı yaşamamış olanlardır.

Bu dünyada varoluşumuzun nedeni özgürce sevmek, okumak, araştırmak, öğrenmek, görmek, anlamak, üretmek ve ilişki kurmaktır. Hayattaki asli görevimiz, hayatı dolu dolu ve doya doya yaşamaktır. Dolu dolu ve doya doya yaşamanın yolu, insanın sürekli olarak kendisini fiziksel, duygusal, manevi, düşünsel ve sosyal açılardan geliştirmesinden ve yenilemesinden geçmektedir. Yeni bir yıla girmek, yeni yılı yeniliklerle doldurmak şeklinde çetin bir görevi omuzlarımıza yüklemektedir. Yeniliklerle dolu bir yeni yıl geçirmenizi diliyorum.