Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2489.80
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Nisan 2022

Yılın Kütüphane Dostu Yöneticisi: Vali Dr. Ozan Balcı

İsmi kitapla anılan, bilinen ve artık kitap deyince akla gelen il Tokat. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 58. Kütüphane Haftası "Kütüphanede Hayat Var" ana temasıyla, uluslararası katılımla Ankara CSO Tarihi Salon'da gerçekleştirilen programda "Okuma Kültürünün Yaygınlaştırılması, Kitap Okuma ve Kütüphane Kullanma Alışkanlığının Geliştirilmesi" amacıyla değerli çalışmalar yürüten kişi ve kurumlara 12 kategoride ödüller verildi.

Tokat’ta üç yıldır süren Kitap Tokat Projesi ile okul öncesinden liseye tüm seviyelerde öğrencilere belirlenen alanlarda kitap desteği oluyor. Başarıyla devam eden projenin mimarı Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’ya, Kitap Tokat Projesi kapsamında yaptığı çalışmalar nedeniyle 58. Kütüphane Haftası kapsamında “Yılın Kütüphane Dostu Yöneticisi Ödülü” verildi. Ankara’da düzenlenen programda ödülünü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcı Ahmet Misbah Demircan’dan alan Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı kendisine takdim edilen ödül ve yapılan çalışmalara ilişkin şunları kaydetti: "Şahsımı bu ödüle layık gören Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğümüze ve değerli yöneticilerine teşekkür ederim. Bu ödül her ne kadar şahsıma verilmiş olsa da bu ödülü başta Tokatlı hemşehrilerimiz ve tüm ekip arkadaşlarımız adına alıyorum."

2018 yılından beri uygulanan Kitap Tokat Projesi kapsamında her kategoriden öğrencilerin www.kitaptokat.gov.tr talep ettiği kitaplar, PTT aracılığı ile evlerine ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Tokat’ta bu vesileyle evlere gönderilen kitap sayısı 100 bini geçti. Yılda dört defa düzenlenen “Okuma Kültürü Yarışmaları” ile öğrenciler hem okuma alışkanlıklarını geliştiriyor hem de güzel ödüller kazanıyor. Tokat’ta öğrenciler arasında kitap okumaya dair tatlı ve imrenilecek bir rekabet başlamış.

Proje kapsamında ayrıca kütüphanesi olmayan 400 okula yeni kütüphane kazandırılarak 650.000’i aşkın kitap desteğinde bulunuldu. “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” kampanyasıyla Türk ve dünya edebiyatının seçkin eserleri, tematik kitaplar, fikirleriyle Türk düşüncesine öncülük eden yazarların eserleri, okul öncesinden liseye il genelinde bütün okulların, gençlik merkezlerinin ve KYK kurumana bağlı öğrenci yurtlarının kütüphanelerinde öğrencilerle buluşturuldu. Vali Dr. Ozan Balcı, makam arabasında her kategoriye uygun kitaplar taşıyor. Çocuklar, Sayın Vali’yi görünce kitap alacaklarını biliyorlar ve Vali amcalarıyla kitap ve okuma alışkanlığı üzerine sohbete başlıyorlar. Okul ziyaretlerinde de ilk sorulan ve ziyaret edilen mekân kütüphane oluyor. 1 Nisan 2022 Cuma günü Uluslararası Tokat Anadolu İmam Hatip Lisesinin kütüphane açılışını gerçekleştiren Vali Balcı, burada da kendisini karşılayan tüm öğrencilere kitap hediye etti. Kütüphanenin kurulumunu himaye eden Balcı, okul kütüphanesine kazandırılan binlerce kitaptan dolayı İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar ve ekibine teşekkür ederek kitap desteğinin devam edeceğini ifade etti.

TÜİK verilerine göre 1000 kişi başına halk kütüphanesine kayıtlı üye sayısında Türkiye’de birinci sırada yer alan Tokat’a yeni il ve ilçe halk kütüphaneleri kazandırılıyor. Gezici kütüphane hizmetleri, okullarda okuma saatleri, yazar buluşmaları, okur-yazarlık atölyeleri, e-kitap portalleri ve meslek gruplarına özel günlerde kitap hediyeleri proje kapsamında yürütülen etkinlikler arasında yer alıyor.

Bugüne kadar proje kapsamında Tokat’ta hediye edilen kitap sayısı 1 milyon 500 bini buldu. Halk kütüphanelerinin yanında Türkiye’nin ilk müstakil “Bebek ve Çocuk Kütüphanesi” Tokat’ta üç yılı aşkın bir süredir hizmet vermeye devam ediyor. Burada, okul öncesi öğretmenlerinin rehberliğinde 0-6 yaş aralığındaki çocuklara günde dört etkinlik yapılıyor. Ebeveynler bebek ve çocuklarını buraya getirerek eğlenceli ve verimli vakit geçiriyorlar. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar da yapılan etkinliklerden istifade edebiliyor. Bebek Kütüphanesinde görevli öğretmenler, köylerde de etkinlikler yaparak köy çocuklarını bu imkânlardan mahrum bırakmıyorlar. Kitap Tokat projesi kapsamında ayrıca öğretmenler tarafından hazırlanan “Okul Öncesi Etkinlikli Değerler Eğitimi Seti” Tokat’ta bulunan okul öncesi öğrencilerine ücretsiz verilerek öğrencilerin gelişimlerine katkı sunuluyor.

Tokat, Evliya Çelebi'nin de dediği gibi “Âlimler konağı, fazıllar yurdu, şairler yatağı”dır. Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı da bin yıllık Türk-İslam şehri olan Tokat’ta kalıcı ve sürdürülebilir kıymetli projeler yürütüyor. Eğitimden spora; tarımdan saniyeye her alanda kalkınma hamlesi gerçekleştirilen Tokat’ta güzel ve başarılı işler yürütülüyor. Kültür ise bunun en üst seviyesidir, elbette bunu sağlamak için kitap ve kütüphane gerekiyor. Son olarak “Yılın Kütüphane Dostu Yöneticisi Ödülü” alan Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın sözleriyle yazımızı tamamlayalım:“Nitelikli bilgi sahibi olabilmek için nitelikli kültür sahibi olmak lazım. Nitelikli kültür sahibi olabilmenin yegâne temeli kitap okumaktır. Akademik anlamda da başarılı olmak için kitap okumak lazım.”