Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.59
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Haziran 2021

Yüzyılın en ilginç maddesi; Grafen

Türkiye’nin ilk grafen seri üretim tesisi geçenlerde açıldı.Ülkemiz grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İvedik OSB'de, Nanografi firmasının Grafen Seri Üretim Tesisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, grafenin, insanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri kabul edildiğini hatırlatarak konu hakkında bilgi verdi.

Varank, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin sanayinin birçok alanında kullanıldığını söyledi.

Grafenin, tek atom kalınlığında 2 boyutlu bir nano malzeme olarak nano teknolojinin en kritik bileşenlerinden biri olarak gösterildiğini de ifade etti.

Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek.

Bilindiği gibi AndreGeim ve Konstantin Novoselov grafeni “21. Yüzyılın en ilginç maddesi” olarak tanımlamışlardı. Bu buluş 2010 yılında onlara fizik alanında Nobel ödülü kazanmalarını sağladı.

Çelikten 200 kat daha sağlam ancak bilinen en hafif ve ince madde. Şimdiye kadar bulunmuş ilk iki boyutlu kristal, üstelik bakırdan kat kat daha yüksek bir iletkenliğe sahip. Karbon bazlı bir malzeme. Grafen, grafitin bir atom kalınlığına getirilmiş en ince halidir.

Tüm bu özellikleri taşıyan başka bir malzeme yok dünyada.

Dr.Burcu Saner, “Bir gram Grafen’in yüzey alanını yayarak, bir top sahası büyüklüğünde bir yüzeyelde edebiliyorsunuz” diyor.

Gerçekten de ilginç bir madde olmalı bu. Düşünsenize, bir gramı bir top sahası büyüklüğünde olabiliyor. Peki, bu maddenin sağlığa zararı var mı?

Bilim şayet insanlık lehine kullanılırsa -ki öyle olmalıdır- ancak bilim olur. Atom bombası örneğinde olduğu gibi ileride insanlığın aleyhinde kullanılırsa -ki bu da artık ihtimal dahilinde- o zaman bilim egemen güçlerin elinde kitle imha silahına dönüşür.

Hatırlarsınız Kanada Sağlık Dairesi, grafen içeren maskelerin, oluşturabileceği sağlık riskleri nedeniyle dağıtımının, üretiminin ve ithalatının durdurulmasını istemişti.

Çünkü grafen içeren maskeler üzerinde araştırma yürüten yetkililer ilk değerlendirmelere göre solunan grafen parçacıklarının akciğer toksisitesine neden olabileceğini belirlemişti.

Barselona'daki çeşitli merkezlerden bilim adamları, beyne implante edilmek ve izlemek için bu esnek ve ultra ince malzemeden yani grafenden mikro transistörler geliştiriyor.

Bilindiği gibi beyin sinyali, her biri farklı alanlar için ilgili bilgiler sunan yüksek ve düşük frekanslara sahiptir. 0,1 Hz'nin altındaki çok düşük frekanslara sahip olanlar elektrotlarla ölçülemez, ancak onları grafen mikro transistörlerle okuyabiliriz.

Farelerin beyninde denenmeye çoktan başlandı bile. Çok küçük bir alan kaplayan bu madde aynı zamanda sensör vazifesi de görüyor.

Bu maddeyle karbon bazlı mikroçiplerde elde edilebiliyor. Canlı bir hücrenin içinde hücresel süreçlerle etkileşime girebilir veya bunları bozabilir ve hasara da neden olabilir.

Uzmanlar vücutta karbon nano malzemelere dönüşmesi ya da dokularda birikmesiyle birlikte nano malzemeler organ için risk oluşturabilir diyor.

Yani grafene maruz kaldığınızda; vücudun bağışıklık sistemi tepki veriyor ve iltihaplanmaya neden olabiliyor bu da ileride kanser demek.

Bunun için de örneğin grafenin vücutta topaklanmalarını ve kümelenmelerini en aza indirecek bazı öneriler sunuyorlar. Çünkü dokularda birikmesi ciddi hasarlara neden olabiliyor.

İsrail’de ikinci doz Pfizer/BioNTech aşısını olanlardan 62’sinde kalp kası iltihaplanması (miyokardit) oluşmuş.

Amerikan sağlık kurumu CDC (Hastalık Koruma ve Korunma Merkezleri) bünyesinde oluşturulan bir uzmanlar grubu da;mRNA aşısı olan gençlerde çok nadiren görülen kalp rahatsızlıklarının aşıyla ilgili olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade ettiler.

Acaba bu aşının içeriğinde grafen maddesi mi var? Bazı maskelerde yer alan grafenin akciğer rahatsızlığına yol açtığı ifade edilmişti.

Doğrusu asıl merak ettiğim; vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazların ne maksatla kullanılacağıdır. Anladığım kadarıyla bu maddenin pilleri ultra hızla şarj etmesinin dışında başka maharetleri de var.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan