Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2440.02
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Filistin Futbol Federasyonu, İsrail'in Filistinli sporculara karşı ihlallerinin cezasız kalmasını kınadı

Filistin Futbol Federasyonu, İsrail güçleri tarafından Filistinli sporculara ve spor tesislerine karşı yapılan saldırıların, FIFA gibi kuruluşlara iletilen raporlara rağmen cezasız kalmasını kınadı.
Filistin Futbol Federasyonu, İsrail'in Filistinli sporculara karşı ihlallerinin cezasız kalmasını kınadı
04 Nisan 2023 19:10:08
Filistin Futbol Federasyonu, İsrail güçleri tarafından Filistinli sporculara ve spor tesislerine karşı yapılan saldırıların, FIFA gibi kuruluşlara iletilen raporlara rağmen cezasız kalmasını kınadı.

Filistin Futbol Federasyonu yetkilileri, İsrail askerlerinin 30 Mart’ta işgal altındaki Doğu Kudüs’ün El-Ram semtinde Filistin ulusal futbol takımlarının oynadığı bir kupa maçı sırasında sahaya gaz bombaları atarak düzenlediği saldırı hakkında Filistin nezdindeki yabancı diplomatlara bilgi verdi.

Federasyon’un El-Ram semtindeki merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Filistin Futbol Federasyonu Başkanı Cibril Racub ve Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Emel Cadu Şeka, Türkiye’nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Emre Yılmaz ve farklı ülkelerden yabancı misyon şefleri ve diplomatlar katıldı.

Federasyon Başkanı Racub, burada yaptığı konuşmada, 30 Mart akşamı El-Ram semtindeki Faysal Hüseyni Uluslararası Stadı'nda Filistin’in Balata Kampı ve Cebel Al-Mukabbir futbol takımları arasında oynanan Yaser Arafat Kupası'nın final maçı sırasında yaşanan saldırıyı anlattı.

Racub, müsabakayı izlemek için, şeref konuğu olarak davet edilen Türkiye’nin Filistin nezdindeki Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer de dahil olmak üzere medya ve taraftarlarla birlikte yaklaşık 2 bin kişinin stadyumda olduğunu kaydetti.

Filistinli yetkilinin ifadelerine göre, maç sırasında İsrail güçlerine ait iki zırhlı araç stadın girişine geldi ve İsrail güçleri, hiçbir provokasyon yokken sahaya ve tribünlere doğru göz yaşartıcı gaz fişekleri ve plastik mermi atmaya başladı.

Çocuklar da dahil olmak üzere taraftarlar, oyuncular ve hakemler gazdan etkilenirken, sağlık görevlilerinin müdahalesi ve sahanın temizlenmesine kadar maçın bir saat süreyle askıya alınması gerekti.

“Saldırıları cezasız bırakma kültürünü kınıyoruz”

“Ne yazık ki bu, İsrail işgal güçlerinin spor müsabakalarımıza saldırdığı veya oyuncularımızı öldürdüğü, yaraladığı ve tutukladığı ilk saldırı değil.” diye konuşan Racub, şunları kaydetti:

“FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) ve AFC (Asya Futbol Konfederasyonu) gibi uluslararası futbol kuruluşlarına ilettiğimiz raporlar, Filistin’in spor faaliyetlerinin İsrail güçlerinin uygulamalarından nasıl etkilenmeye devam ettiğini ayrıntılı olarak ortaya koymaktadır.

Bugüne kadar, bu saldırıları düzenleyen ve Filistin takımlarının ulusal ve uluslararası müsabakalarda rekabet etme kabiliyetini olumsuz etkileyen İsrail'e karşı hiçbir hesap sorulmamıştır.”

Racub, “Sporcularımıza ve spor tesislerimize yönelik tekrarlanan saldırıların sorumlusu olan bu cezasız bırakma kültürünü kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

FIFA, yasa dışı yerleşimlerdeki İsrailli kulüplere karşı adım atmıyor

Racub ayrıca, FIFA'ya, işgal altındaki Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde bulunan İsrailli futbol kulüpleri hakkında da ayrıntılı bilgi sağladıklarına işaret etti.

Yasa dışı yerleşimlerdeki bu kulüplerin, FIFA mevzuatını açıkça ihlal ederek İsrail liginde oynadığına ve FIFA’nın kalkınma fonlarından yararlandığına dikkati çeken Racub, “Ancak maalesef FIFA herhangi bir adım atmadı.” şeklinde konuştu.

Filistinli yetkili, şöyle devam etti:

“Stadyumumuz saldırıya uğrarken, İsrailli yerleşimciler, Ma'ale Adumim ve Pisgat Ze'ev gibi yakınlardaki yasa dışı sömürge yerleşimlerindeki çalıntı topraklarda futbol oynamaya devam ettiler.

Başka birçok bağlamda harekete geçtiğini gördüğümüz uluslararası toplum, İsrail işgali söz konusu olduğunda, FIFA tüzüğü, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Olimpiyat Sözleşmesi'nin temel ilkelerini ihlal eden durumlarda her düzeyde bir cezasız bırakma örneği göstermeye devam ediyor.”

Racub, devam eden İsrail saldırıları nedeniyle uluslararası koruma talebini ve bu tür eylemlere karşı cezasızlığa son verilmesi çağrısızı yineleyerek, “Filistin halkının güvenli bir şekilde spor yapma hakkının engellenmesi, İsrail işgalinde yaşanan gerçeği ortaya koymaktadır.” dedi.

Türkiye'nin Kudüs Muavin Konsolosu, saldırıyı “şaşkınlıkla” karşıladı

Öte yandan toplantıya katılan ve konuşma yapması istenen Kudüs Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Emre Yılmaz, saldırının yaşandığı akşam Filistin tarafının daveti üzerine Büyükelçi Ahmet Rıza Demirer ile birlikte final müsabakasına katıldıklarını söyledi.

Racub ve Filistinli yetkililerin aktardıklarını o akşam bizzat tecrübe ettiklerini ve olay esnasında kendilerinin de gazdan etkilendiğini belirten Yılmaz, “İsrail’in futbol müsabakasına yönelik saldırısını şaşkınlıkla karşıladıklarını ve yadırgadıklarını” ifade etti.