Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.99
Gram Altın
2458.71
BIST 100
9787.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Genç Kız Bilgisayar Yazılımda Dünya Birincisi Oldu

Öğretmen olmayı hayal eden Gamze Oruç, Microsoft tarafından düzenlenen yarışmada dünya birincisi olmanın gururunu yaşıyor.
Genç Kız Bilgisayar Yazılımda Dünya Birincisi Oldu
03 Aralık 2013 15:41:00
Öğretmen olmayı hayal eden Gamze Oruç, Microsoft tarafından düzenlenen yarışmada dünya birincisi olmanın gururunu yaşıyor.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı ikinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Gamze Oruç, Microsoft tarafından düzenlenen yarışmada dünya birincisi olmanın gururunu yaşıyor.

ÖĞRETMEN LİSESİNE GİDEMEDİ

Çocukluk hayali matematik öğretmenliği olan Gamze Oruç'u ailesi, memleketiAksaray'da ilköğretimden sonra kazandığı Samsun'daki öğretmen lisesinin uzak olması nedeniyle bu kente göndermedi. Oruç, daha sonra Aksaray Anadolu Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü'nde eğitimine devam etti.

HAKLI GURURUNU YAŞIYOR

Oruç, lise eğitiminden sonra Manavgat Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü'ne yerleşti. İkinci sınıfta öğrenim gördüğü sırada Microsoft'un düzenlediği "Java & Android Developer", "Web ve Grafik Tasarım" ve "Yazılım Geliştirme Yarışması"nda dünya birincisi olan Oruç, başarının mutluluğu ve gururunu yaşıyor.

"BİLGİSAYAR BÖLÜMÜNÜ OKUDUM"

Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilköğretimden itibaren hep matematik öğretmeni olmayı hayal ettiğini söyledi. Öğretmen lisesini kazanmasına rağmen ailesinin kendisini uzak olduğu gerekçesiyle göndermediğini anlatan Oruç, daha sonra meslek lisesinde bilgisayar bölümünde okuduğunu kaydetti.

EĞİTİMİNİ YARIM BIRAKMAYI DÜŞÜNMÜŞ

Meslek lisesinde iki bölüm olmasından dolayı öylesine bilgisayar bölümünü tercih ettiğini bildiren Oruç, hayalinde hala matematik öğretmenliği bulunduğunu, bir şekilde öğretmen olmanın hayallerini kurduğuna dikkati çekti.

Bu sırada eğitimini bırakmayı düşündüğünü ama nişanlısının desteğiyle üniversiteye hazırlanarak Manavgat Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Bölümü'nü kazandığını anlatan Oruç, üniversitede eğitimin yanı sıra sürekli araştırma yaptığını, bilgisayar yazılımı üzerine çalışmaları incelediğini ve yarışmalara katıldığını ifade etti.

Katıldığı yarışmalarda başarılar elde ettiğini belirten Oruç, ailesi, nişanlısı ve hocalarının daha fazla başarı göstereceğini söyleyerek yarışmalara girmeye devam etmesi konusunda ısrarcı olduklarını dile getirdi.

DÜNYADA BİR İLK

Bunun üzerine yazılım alanında yeni bir yarışmaya girdiğini kaydeden Oruç, şöyle devam etti:

"Microsoft'un internet üzerinden düzenlediği Alan Genişletme Yarışması'ndaTürkiye birincisi, dünya ikincisi oldum. Bu başarının ardından çevrem, benden daha büyük başarı beklemeye başladı. Ben de kimseye söylemeden üç aşamalı, 960 bin kişinin katıldığı yarışmaya başvurdum. Üç ayrı yarışmada dünya birincisi oldum. Java & Android Developer Yarışması'nda dünya birinciliğini kazandım. Şimdiye kadar bu yarışmanın üç aşamasında aynı anda kimse dünya birincisi olmamış. Dünyada ilk defa üç yarışmada birden birinci olan kişi benim. Bu başarılar gelince doğru yolda olduğumu, daha çok çalışmam gerektiğini düşündüm. Yazılım alanında başarılarımı sürdürmek istiyorum."

"HAYAL EDEBİLİYORSAN GERÇEKLEŞTİREBİLİRSİN"

Oruç, kendisine "Hayal ediyorsan gerçekleştirebilirsin" cümlesi rehber edindiğini vurgulayarak, insanların hayallerinin peşinden koşabilecekleri hedefleri olacağının altını çizdi.

Bundan sonraki hedefinin ışınlama teknolojisini keşfetmek olduğunu ifade eden Oruç, "Belki filmlerden etkilendiğim, belki bu alanda çok kitap okuduğum içindir ama bunun sadece benim hayalim olmadığını, yurt dışından bana gelen tekliflerde bazı firmaların 4 yıldır ışınlanma üzerine çalışma yaptığını gördüm. Bu yolda ilerlemek istiyorum" diye konuştu.

Başarıların ardından yurt içi ve dışından teklifler aldığını bildiren Oruç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da kendisine teşekkür yazısı gönderdiğini söyledi.

Oruç, başarısında katkısı bulunan Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hacer Sert, öğretim görevlileri, ailesi ve nişanlısına teşekkür etti.