Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2441.86
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hürkuş ihraç ediliyor! İşte ilk müşterisi

​ Nijer, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen Hürkuş eğitim uçağının ilk yabancı müşterisi oldu.
Hürkuş ihraç ediliyor! İşte ilk müşterisi
23 Kasım 2021 14:39:16
​ Nijer, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen Hürkuş eğitim uçağının ilk yabancı müşterisi oldu.

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nijer'deki mevkidaşı Mohamed Bazum ile ikili ilişkiler hakkında telefonda görüştüğünü belirterek "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijer'in Türkiye'den temin edeceği TB2 insansız hava araçları, Hürkuş uçakları ve zırhlı araçlarla güvenlik güçlerini güçlendireceğini ifade etti" açıklamasında bulundu.

TEMEL KOTİL İPUCU VERMİŞTİ

TAI Başkanı Temel Kotil, Hürkuş ihracatından ilk olarak geçtiğimiz günlerde CNN Türk'e verdiği bir röportajda bahsetti, ancak müşterinin ismini vermedi. Kotil, o sırada şirketin ihracat için bir sözleşme imzaladığını ve ilk uçağın altı ay içinde teslim edilmesinin planlandığını söyledi.

Yetkililer, siparişle ilgili miktarı ve kesin varyantı açıklamadı. Ancak Kotil, Nisan ayında yaptığı bir röportajda, şirketin 12 Hurkus-C uçağı ihraç etmeye çok yakın olduğunu söyledi.

Kotil, “Hurkus'un satışı, Türkiye'nin tamamen yerli kaynaklarla tasarlanan ve üretilen ilk askeri uçak ihracatını işaret ediyor” dedi.

hürkuş-c_ba3764a8bba20020dc4faf9bb4c7d06c.jpg

HÜRKUŞ HAKKINDA

Hürkuş, yeni nesil bir eğitim uçağı olarak tasarlanmış olsa da, hafif taarruz ve silahlı keşif muharebe görevlerini yapabiliyor. İki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu bir turboprop uçak olan Hürkuş, yakın hava destek misyonları için kullanılabiliyor.

İleriye dönük bir kızılötesi sensör ile donatılılan uçak maksimum 3.300 pound silah yüküne sahip. Hazırlıksız pistlere inip kalkabiliyor.

Hürkuş-C'nin asıl avantajı, özellikle hava savunma harbi tehditlerinin önemsiz olduğu düşük yoğunluklu çatışma alanlarında hava gücünün maliyetini düşürmesi.