Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail'in Gazze saldırısında çocuğunu ve yeğenlerini kaybeden Filistinli, "adalete" inanmıyor

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne, Ağustos 2022'de düzenlediği saldırıda 16 yaşındaki oğlunu kaybeden Filistinli Haydar Necm, uluslararası hukuka göre korunma statüsüne sahip olması gereken çocuklara karşı İsrail'in işlediği suçlar için "adaletin olmadığına" inanıyor.
İsrail'in Gazze saldırısında çocuğunu ve yeğenlerini kaybeden Filistinli, "adalete" inanmıyor
05 Nisan 2023 15:20:05
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne, Ağustos 2022'de düzenlediği saldırıda 16 yaşındaki oğlunu kaybeden Filistinli Haydar Necm, uluslararası hukuka göre korunma statüsüne sahip olması gereken çocuklara karşı İsrail'in işlediği suçlar için "adaletin olmadığına" inanıyor.

İsrail, 2022'de abluka altındaki Gazze Şeridi'ne üç gün boyunca, "saldırı hazırlığındaki İslami Cihad hedeflerini vurmak" iddiasıyla, havadan ve karadan saldırdı. Bu saldırıda öldürülen 44 Filistinliden 17'si çocuktu.

İsrail ve İslami Cihad arasında 7 Ağustos gecesi için varılan ateşkese saatler kala, Cibaliye Mahallesi'ndeki mezarlığa düzenlenen hava saldırısında, evlerinin karşısındaki mezarlıkta oynayan Necm ailesinden; Hamid Necm (16) ve kuzenleri Cemil (4), Cemil İhab (13) ve Muhammed Hamad Necm (17) hayatını kaybetti. İsrail ordusu, dört çocuğun öldüğü hava saldırısını üstlendi.

Hamid Necm'in babası Haydar Necm, iki kızı ve bir oğluyla hala Cibaliye Mahallesi'nde çocuğunu kaybettiği mezarlığın karşısındaki sokakta yaşıyor. Haydar Necm'in yürüdüğü yolda oğlu ve yeğenlerinin resimlerinin asıldığı afişler duruyor.

Oğlunun mezarını ziyaret ettiğinde gözyaşlarına hakim olamayan Haydar Necm, "5 Nisan Filistinli Çocuklar Günü" dolayısıyla, AA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

Haydar Necm, sakin mizaçlı, spor yapmayı ve futbolu seven bir çocuk diye andığı oğlu Hamid'in, büyüyünce sağlık çalışanı olma hayali kurduğunu belirterek, "Allah bize sabır veriyor. Haberi aldığımızda yıkıldık şimdi gerçeğe katlanıyoruz. Eskisinden daha iyiyiz." dedi.

Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) konuyla ilgili şikayette bulunduklarını aktaran Baba Haydar, "Adalet Allah'ın nezdinde. İsrail'in düzeni ahtapot gibi, yargılanmaları zor, hesap sorulması zor. Katliamlar yapsalar, suç isleseler de hiçbirinden hesap soramıyorsun. UCM'ye gittik ne oldu? Bir türlü sonuç yok, sürekli erteleniyor, her şey unutulana kadar ertelenecek." diye konuştu.

"Bu yeryüzünde adalet diye bir şey yok"

Haydar Necm, son dönemde İsrail'deki yargı düzenlemesine yönelik gerçekleştirilen kitlesel protestolara ilişkin "Bu yeryüzünde adalet diye bir şey yok. Adalet idam edilmiş. Yahudiler kendileri için adalet istiyorlar. Başkaları onları yargılamasın diye. Başbakanları yanlış yaparsa, başkaları onu yargılamasın istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de neredeyse her iki yılda bir düzenlenen saldırılarda Filistinli kadınlar, yaşlılar ve çocukların öldürüldüğünü dile getiren Haydar Hamid, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar sadece yaşamayı istedik ve yine aynı şeyi istiyoruz. Bizler sadece yaşamak istiyoruz, diğer halklar gibi yaşamak istiyoruz. Bizden ne isteniyor? Topraklarımızı kurtarmaktan vazgeçtik. Yahudiler nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak istiyoruz. Bu (4 çocuğun öldürülmesi) eğer İsrail'de olsaydı ne olurdu dünyanın altını üstüne getirirlerdi. Onların bir çocuğu ölse tüm dünya yanlarında yer alırdı. Biz de onlar gibi muamele -hadi olsun bir derece aşağısı- dünya bizim acımızı paylaşsın istiyoruz. Yeryüzünde bizim de hissemiz buymuş."

Gazze'deki çocukların yüzde 80'i psikolojik rahatsızlık çekiyor

Uluslararası hukuka göre, korunma statüsüne sahip olması gereken çocuklar, işgal ve abluka altındaki Filistin topraklarında erken yaşta İsrail'in şiddeti ve hak ihlalleriyle tanışıyor.

İsrail'in 15 yıldır karadan, denizden ve havadan abluka altında tuttuğu Gazze şeridinde 2 milyon civarındaki Filistinli, yaklaşık 365 kilometrekare alanda yaşıyor.

Uluslararası hak örgütlerinin hazırladığı raporlara göre, Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 47'sini çocuklar oluşturuyor ve çocuklar, ablukanın doğurduğu ağır insani koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor.

Uluslararası sivil toplum örgütü Save the Children'ın (Çocukları Kurtarın Vakfı), hazırladığı rapora göre, Gazze'deki her beş çocuktan dördü, "depresyon, hüzün ve korku" yaşıyor.

Rapora göre, abluka altındaki çocukların yüzde 84'ü korku yaşadığını, yüzde 80'i endişeli olduklarını, yüzde 77'si üzüntü ya da depresyon çektiklerini paylaşıyor.