Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Suriye'de yalnız hareket etmedik

Başbakan Yardımcısı Babacan, 'Türkiye'nin Suriye için yaptığı uluslararası mevzuata uygundu. Attığımız her adımda hiçbir zaman yalnız hareket etmedik' dedi.
Suriye'de yalnız hareket etmedik
01 Haziran 2013 17:20:00
Başbakan Yardımcısı Babacan, 'Türkiye'nin Suriye için yaptığı uluslararası mevzuata uygundu. Attığımız her adımda hiçbir zaman yalnız hareket etmedik' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Türk Amerikan Birliği (Turkic American Alliance-TAA) işbirliğinde düzenlenen Türk-Amerikan Dostluk Yemeği'nde konuştu.

Türkiye ve ABD olarak hem ülke içinde hem de uluslararası alanda aynı değerleri ve fikirleri teşvik ettiklerini ve savunduklarını belirten Babacan, "Biz her zaman demokrasiyi, insan haklarını, özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü, piyasa ekonomisini öne çıkarıyoruz. Dış politika açısından uzun bir ortak gündem listemiz var" dedi.

Türkiye'de demokrasinin eskisine göre çok daha iyi işlediğini, ancak yapılacak reformlar konusunda hala uzun liste bulunduğunu dile getiren Babacan, gerçek birinci sınıf ve işlevsel bir demokrasiye ihtiyaç olduğunu, bunu gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Babacan, Türkiye'nin yakın komşusu Suriye ve Irak'ta problemlerin büyük olduğunu dile getirerek şöyle dedi:

"Suriye'de rejim kendi vatandaşlarını öldürüyor, kendi şehirlerini bombalıyor. Uluslararası toplumda birliğin eksikliği önemli bir problem. Uluslararası toplum birleşik bir duruş gösteremiyor. Rusya, Çin, Şangay Beşlisi ülkeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri yardımcı olmuyor. Suriye'deki durumun en kısa sürede normale dönmesini ümit ediyoruz. Bu rejimin bir geleceği olmadığına inanıyoruz.

Türkiye'nin Suriye için yaptığı her zaman yüzde 100 uluslararası mevzuata uygundu. Aynı zamanda Suriye için attığımız her adımda hiçbir zaman yalnız hareket etmedik. Her zaman dostlarımız ve müttefiklerimizle beraber hareket ettik. Suriye, Türkiye'nin ikili bir problemi değildir. Bu bir bölgesel, insani ve küresel bir problemdir ve küresel dikkati gerektirir."

İçinden geçilen zamanın Ortadoğu ve Afrika için Birinci Dünya Savaşı'nın ardından son 100 yıl içerisindeki en önemli zaman dilimi olduğunu dile getiren Babacan, bu dönem iyi bir şekilde yönetilirse bölgenin ümit verici ve refah bir bölgeye dönüşebileceğini ifade etti.