Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Türkmenler sindiriliyor

Son günlerde Irak'ta bombalı saldırıların Türkmenlerin yoğunlukta olduğu yerlerde gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcilisi Ahmet Muratlı: Türkmenlere "yaşam yok" mesajı veriliyor.
Türkmenler sindiriliyor
27 Temmuz 2013 00:00:00
Son günlerde Irak'ta bombalı saldırıların Türkmenlerin yoğunlukta olduğu yerlerde gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcilisi Ahmet Muratlı: Türkmenlere "yaşam yok" mesajı veriliyor.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA-

İşgalden sonra kan ve gözyaşının hiç dinmediği Irak'ta son günlerde yaşanan intihar saldırıları yürek burkuyor. Saldırıların özellikle Türkmen yerleşim yerlerinde yapılması ise dikkatlerden kaçmıyor. Irak'ta Türkmenleri sindirme operasyonun sürdürüldüğünü, bu nedenle her gün intihar saldırıları düzenlendiğini Milat'a anlatan Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcilisi Ahmet Muratlı, "Türkmenlere karşı yıllardır bir yok etme politikası sürdürülüyor. Camilere, iş yerlerine, toplu yaşama alanlarında yapılan saldırlar ile çoluk çocuk denilmeden insanlar katlediliyor" dedi.

İhtilaflı bölgelerde terör kol geziyor

Irak işgalinden sonra başlayan süreçte anlaşmazlıklardan ötürü teröre açık alanlar oluştuğunu vurgulayan Muratlı, Irak'ta yaşananları şu sözlerle anlattı: "Irak'ta bir anayasa meydana geldi. Bu anayasaya Türkmenler birçok kez itirazlarını dile getirdi. Bu anayasa da bir madde var; 'ihtilaflı bölgeler, mülahazalı bölgeler' diye. Irakta egemen güçler bir federal yapının olacağını söyledi. Bu federal yapının sınırlarını belirlemek konusunda ihtilafa düştüler. Örneğin, Kuzey Irak'taki sınırlar için Kürtler itiraz etti. Kerkük'ü istediler, ancak anlaşamadılar. Bu ihtilaflar güvenlik zafiyetini ortaya çıkardı. İhtilaflı bölgeler de teröre açık hale geldi."

Türkmenlere sindiriliyor

Güvenlik sorunun daha çok belli başlı bölgelerde yoğunlaştığını belirten Muratlı, "Kerkük, Musul gibi bölgelere baktığımız zaman Türkmenlerin çoğunlukta olduğu bölgelerdir. Bu bölgelerde her gün bombalı saldırı yapılıyor. Türkmenler açıkça yok ediliyor. Yüzyıllardır bu bölgede yaşayan Türkmenlere yaşam yok mesajı veriliyor. Camilere, iş yerlerine, toplu yaşama alanlarında yapılan saldırlar ile çoluk çocuk denilmeden insanlar katlediliyor" diye konuştu.

Emperyallerin gözü kaynaklarda

Zengin arazilerin paylaşmak için Türkmenlerin yok edilmek istendiğinin altını çizen Muratlı, Kuzey yönetimini gerekli sorumluluğu almamakla suçladı. Taraflar arasında iyi niyetin olmadığını ifade eden Muratlı, "Bu anlaşmazlıkların içerisinde zarar gören yine masum siviller oluyor" dedi. Yetkili kurumların bir tek adım atmamasından yakınan Muratlı, akan kanı herkesin seyrettiğini söyledi.

Türkiye sahipsiz bırakmasın

Türkiye'den büyük beklentiler olmasına karşın, son dönemlerde beklentilerin boşa çıktığını belirten Muratlı, Irak Türkmenlerinin sahipsiz kaldığını söyledi. Muratlı, "Eğer Türkmenler bu bölgede yok edilirse, bu Türkiye'nin bölgedeki varlığının yok olması anlamına gelir" şeklinde konuştu. Muratlı, Türkiye'nin kendi halkı gibi Türkmenlere sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekledi.