Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.97
Gram Altın
2462.34
BIST 100
9883.27
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Yazarlardan Eco'ya destek

Ünlü yazar Umberto Eco katıldığı bir etkinlikte insanın ölüm karşısındaki tavrının aptallık olduğunu belirterek "insanlarınyüzde 50'sinin aptal olduğunu düşünüyorum" dedi. Eco'nun söylediklerini değerlendiren yazarlar ise Eco'ya destek verdi.
Yazarlardan Eco'ya destek
12 Nisan 2013 00:00:00
Ünlü yazar Umberto Eco katıldığı bir etkinlikte insanın ölüm karşısındaki tavrının aptallık olduğunu belirterek "insanlarınyüzde 50'sinin aptal olduğunu düşünüyorum" dedi. Eco'nun söylediklerini değerlendiren yazarlar ise Eco'ya destek verdi.

MAAZ İBRAHİMOĞLU

DÜNYACA ünlü İtalyan yazar Umberto Eco, Boğaziçi Üniversitesi'nde katıldığı panelde, insanların ölüm karşısındaki tavırlarını değerlendirdi. Eco, "Ben inanıyorum ki dünyadaki insanların çoğu aptaldır. Bu çok önemli bir his. Ölmeye hazır olabilmek için, ölüm anında eğer ikna olduysam insanların hepsi aptaldır, o zaman ölebilirim. Adım adım her gün kendi inancınızda bu şekilde düşünebilirsiniz. Ancak yaşamın şu noktasında sadece yüzde 50'sinin aptal olduğunu düşünüyorum" dedi.
Kutsal kitaplar buna işaret eder
Eco'nun sözlerini değerlendiren yazarlar ise, "Bu sözlerin acı ama gerçek" olduğunu belirterek Eco'ya destek verdi. Yazar Ahmet Hakan, kutsal metinlere göre insanın gaflet ve dalalet içinde olduğunu ifade edip Eco'nun haklı olduğunu belirtti. Kutsal metinlerin buna işaret ettiğini kaydeden Hakan, "Umberto Eco çok doğru söylemiş. Kutsal metinlerde de bu böyle anlatılır. Eco'nun söyledikleri kutsal metinlerle çok örtüşüyor. Kutsal metinlerde de Eco'nun işaret ettiği gerçeğe işaret edilir. Bütün kutsal metinler insanoğlunun ölüm karşısında nankörlüğüne ve umursamazlığına vurgu yapar. Bunu tahlil ve tarif eder. İnsanın ruhunda var olan kibre işaret eder. İnsan gaflet ve dalalet içindedir. Bunu Umberto Eco kendi üslubuyla gayet güzel söylemiş. İyi de olmuş" dedi.
Acı ama gerçek
Soruyu "Ölümü yeterince düşünüyor muyuz" şeklinde sormanın daha mantıklı olduğunu belirten yazar Murat Menteş ise modern uygarlığın ölümü inkar ettiğine vurgu yaparak, "Modern uygarlık ölümü inkar etme stratejisi üzerine kurulmuştur. Yani insanlar ölmeyecekmiş gibi işleyen bir düzen içinde yaşıyoruz. Yine de insanlar ölüyor. Fakat bu ölümü inkar etmeyi ortadan kaldırmıyor. Dolayısıyla içinde yaşadığımız uygarlığın bizi kendi gerçeğimizden uzaklaştırdığı söylenebilir. Modern hayata ne kadar çok aldanıyorsak, ne kadar çok adapte oluyorsak, ne kadar çok kredi çekiyorsak,ne kadar ast-üst ilişkileri içinde boğuluyorsak bunlar zayıflığımızın, zihinsel geriliğimizin, insani anlamda sığlığımızın kanıtlarına dönüşüyor. Bence Eco'nun söyledikleri acı ama gerçek" ifadelerini kullandı.