Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2439.84
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Ocak 2022

​Bir nedamete bakar bin diriliş

Güzel izler bırakmak için bize sunulan bu hayat ikramını değerlendirmeliyiz.

Ömrün hızla akıp geçtiği bu sürgünlük hayata dair bir gaye gütmeliyiz. Sonsuz yaşama arzusunda olan insanın bu sınırlı yaşamda kalamayacağını, elbette tüm niyetlerinin bir gün gerçekleşebileceğini fark ettiriyor hayat. Öyleyse bu hayat ikramından neler devşirmeliyiz. Öyleyse bir ufukla haytamıza bakmalı ve hayatımızı öyle yeşertmeliyiz. Nasıl bir ufukla, nasıl bir yöntemle, bunun şifresi varsa nedir. Bunu ifşa edebilir miyiz?

Son asır, son dem insana çok garip tecrübeler yaşatıyor. Gırtlağına kadar acı dolu olan insan nasıl da sahici rollere bürünebiliyor. Kalbi inim inim inleyen insanın yanaklarına gülücükler boyaması esrarengiz bir ruh halinin belirtisidir. Duyguların bu kadar alaşağı edildiği, samimiyet duygusunun bu biçim perişan edildiği bir başka zaman yaşanmış mıdır? Menfaati için, menfaatine mürit olan insanların trendi hiç bu kadar yükselmiş miydi? Tuhaf zamanlar yaşıyoruz, zamanı tuhaflaştıran, zamanın kahramanı olan insanın garip bir ruh halinde oluşudur. Ne oldu. Nasıl oldu, niçin oldu. …

Güzel izler bırakmamız gereken bu hayatı, bu doğayı, bu ömrü, bu fırsatı hunharca harcıyoruz. Bir çocuğun hayallerini gerçekleştirmek, fidan dikmeyi emel edinmek, sanatla insana hizmet etmek, bir annenin yükünü hafifleştirmek, tekâmüle hizmet edecek gayelerle ömrü süslemek ne güzel bir davadır. Hayalleri gerçekleştirmeye, duygulara hizmet etmeye, anlam kaygısında olmayı kendisine şiar edinmiş bir ruh halinde olmak, hayata güzel izler bırakmak için sağlam bir amaçtır.

Bu maddeleşmiş çağın gerçekleri olduğunu da kabul ediyorum. Ekmek kaygısı ve kavgasının yaşandığı bu gerçekliği pas geçmiyorum. Elbette çocuklar ekmek bekler, soğuk ve uzun kış gecelerinde üşümemek ister. Başka başka zaruretler bu hayatın doğasıdır. Hayatın kavgası ve kaygısı, ışıltılı bir ruha sahip olmamıza engel değildir. Göğün sanatı, doğanın süsü, varlığın nazı, varoluş sanatı ve kalbe yakışan o aşk saltanatı kutlu bir isyandır çağın çığırtkanlığına. Bir yol, başka bir yol bulmalıyız gönül denen ilahi dergâhı gıdalamaya. Bambaşka bir yol bulmalıyız kabin kılcal bilgeliğine ulaşmaya, kalbin merkezine kavuşmaya yeni bir güç ile azmetmeliyiz.

Esareti kader sayan bu çağa mağlup olmamak bir şiirle başlar. Bir gülümsemeye gebedir bütün tükenişler. Bir selamlaşmadır yeni başarıların ilk adımı. Yeniden başlamak için kalpteki aşk çınarına bir damla su vermek kâfidir. Bize sunulan ömür sermayesinden bir tek günü bile mana ile aşılamak tarifsiz bir iksirdir, sevdanın ve gönül rahatlığının reçetesi.

Yeni bir yıl, yeni bir yoldur, yeni bir ikram, yeni bir fırsattır bize sunulan.

Hayat fırsatını kalbimize yatırım yaparak lehimize döndürebiliriz. Kalbin ihmal edilmişliğindendir bütün imhalar, ihlal edilmiş bir kalbin sükûtundadır çağ.

Ne çok daraldık, ne çok bunaldık kendi ömrümüzün mahpushanesinde, yine tam da orda doğrulmak elimizde. Bir nedamete bakar bin diriliş.