Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Macron'un zaferi ve bize yansımaları

E. Macron Fransa’yı bir dönem yönettikten sonra ikinci dönem için de seçimi kazanmayı başaran ilk siyasetçi oldu. Üstelik bu zaferi ırkçı rakibine % 18 fark atarak gerçekleştirdi.

Bu başarısının altında neler yatıyor?

*Seçmenin takdir ettiği şeyler arasında Macron'un gerçekleştirdiği reformların katkısıyla işsizliği bir sorun olmaktan çıkarması var.

*Ülkenin Covid-19'la mücadelesini başarılı bulunuyor.

*Ayrıca uluslararası politikada yetkin bir lider olması da tercih edilmesinde etkili oldu.

*Herhangi bir sonuç üretmese de Elysee Sarayı'nda oturacak liderin Putin'le konuşabilecek bir itibara sahip olmasından memnunlar.

*Ayrıca Macron'un cumhurbaşkanlığında Fransa'nın Avrupa'ya liderlik yapmayı hedefleyebileceğinidüşünüyorlar.

*Cumhuriyet'in verdiği geniş yetkileri kullanarak şahsa indirgenmiş ve güçlerin tek elde toplandığı bir sistem oluşturdu.

* Macron son yıllarda Türkiye ile tutum değişikliğine gitti ve gelinen aşamada işbirliği ve diyaloğu yeniden öne çıkarma çabasına girdi. Macron’un yeni dönemde de karşılıklı çıkar alanlarına öncelik vererek bu çizgiyi koruması kuvvetle muhtemel görülüyor.

*Önemli bir husus da ırkçı ve faşist rakibi aşırı sağcı Le Pen’in adeta ona seçim kazandırmış olmasıdır.

Macron’un zaferinden biz ne ders çıkarabiliriz?

*Saydığımız bu özelliklerin genelde mevcut olduğu Sayın Cumhurbaşkanımızı önümüzdeki yıl zorlu bir sınav bekliyor. Kendisi Macron’dan daha yüksek bir liderlik kumaşına sahiptir. Elindeki gücü iyi kullanmaktadır.

*Sayın Cumhurbaşkanımız seçilmek için elbette yeni vaatlerde bulunacaktır. Ancak bu vaatlerin daha inandırıcı olmasına hassasiyet gösterilmelidir.

*Yine diğer insanları daha fazla dinlemeli ve sarması gereken yaralar olduğunu dikkate almalıdır.Seçildiğinde tüm ülkenin cumhurbaşkanı olarak kabul edilmesini sağlamak şeklinde bir strateji yürütülmelidir.

*Hayat pahalılığı ve işsizlikle daha yoğun mücadele edilmelidir.