Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2440.69
BIST 100
9931.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Nisan 2022

Ruhumuzun özel elbisesi: Güzel ahlak

“(Ey Muhammed!) Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.”(Kalem Suresi, 4. Ayet)

“Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâk bakımından en güzel olanıdır.” (Hadis-i Şerif)

Güzel ahlâk bir paket programdır. Erdemli davranışların bütünüdür. Bir bütünlük çerçevesinde insanın ve toplumun hayatını güzelleştirir. İnsanın bireysel veya toplumsal olarak sergilediği bütün davranışlar da bu bütünlüğün göstergesidir. Toplumun içine düştüğü karanlığı aydınlatabilecek en berrak ışıktır, güzel ahlâk.

İnsanlığın en karanlık çağında, kız çocuklarının dahi diri diri gömüldüğü, güçlünün haklı, haklının esir olduğu, zulmün, riyanın, kibrin, faizin kol gezdiği, haksız kazancın, adam kayırmanın hak sayılıp, adaletin boynu bükük kaldığı zamanda Hira’dan bir Nûr yükseldi. ‘Ahlâkı (yaşayışı) Kur’an-ı Kerim’ olan Hz. Muhammed (SAV), ‘âlemlere rahmet olarak gönderildi.’ Peygamber (SAV), peygamberliğinden önce de en güvenilir olandı. “İçinizden Allah’ın lütfuna ve ahiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resülullah’ta güzel bir örneklik (üsve-i hasene) vardır.” (Ahzab Suresi, 21. Ayet) Her haliyle bize örnek olan Peygamber Efendimiz (SAV), sadece geldiği çağı değil, kendinden sonraki bütün karanlıkları da aydınlatmak için gönderilen rahmettir. Yüce bir ahlâk üzere bütün insanlık için üsve-i hasene idi. Peygamberimiz (SAV) bu örnekliğiyle bizim de örnek olmamız gerektiğini “Müminlerin iman bakımından en mükemmeli, ahlâk bakımından en güzel olanıdır.”sözüyle bildirmiştir.

En güzel örnek Peygamber Efendimiz (SAV), aracılığıyla bize gönderilen ışığın adıdır İslam. Karanlıkları aydınlığa çeviren nurdur. İslamiyet; inanç, ibadet ve güzel ahlâk ile bir bütünlük arz eder. Sadece inandık demekle veya inanıp ibadet etmekle kalmayıp inandıktan sonra ibadetlerimizi de huşu içerisinde yerine getirip bir sosyal varlık olarak hal ve hareketlerimizde örneklik teşkil edip güzel ahlâklı olduğumuz müddetçe sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. O zaman ruh olarak bir bütün oluruz. İnançsız amel, amelsiz inanç ve bunlardan yoksun ahlâk, insan ve insanlık için faydasızdır.Bunun en güzel örneğini de Asr Suresinde görmekteyiz. Yüce Allah, Asr suresinde zamana yemin ederek tüm insanlığın zararda olduğunu, ancak iman edip, salih amel işleyip, nihayetinde insanlara hakkı ve sabrı tavsiye edenlerin kurutuluşa ereceklerini müjdeliyor. İnanç, amel ve ahlâkın bir bütün halinde insanlığın kurtuluşunun reçetesi olduğu belirtiliyor.

Güzel ahlâklı olmak sadece Müslümanlara özgü bir durum olarak algılanmayıp bütün insanlık için huzurun ve mutluluğun reçetesi olarak görülmelidir. İçinde bulunduğumuz dünya günden güne içinden çıkılmaz bir hal almaya doğru giderken, bu huzursuzluğun ve bozulmuşluğun ilk çaresi yine güzel ahlâk olacaktır. İnsanlığın tahribatı, güzel ahlâktan uzaklaşmasıyla başladı. Bu kötülüğün tedavisi de ilk bozulan olgu olan ahlâkın onarılmasıyla mümkündür.

Güzel ahlâk, bireysel algılansa da esasında toplumsal bir zorunluluktur. Sonucu tüm toplumu etkileyen eylemler bireysel değerlendirilemez. Toplumsal olarak değerler eğitiminin üzerinde durulmalı ve güzel ahlâkın doğru davranışların bütünü olduğu bilinmelidir. Güzel ahlâklı olmak, temiz elbiseler giyinip, güzel kokular sürünüp toplum içine çıkmak gibidir. Böyle insanlar toplum tarafından hemen dikkat çekilip ayrı bir değerle karşılanır. Güzel ahlâk da ruhun en güzel elbisesi, kalbin rayihasıdır. İnsanın güzel ahlâklı olduğunu, sözlerinden tutun da duruşundan, eylemlerinden, her türlü hal ve hareketinden anlarsınız.

Toplumsal olarak günden güne kültürümüzden ve geçmişimizden uzaklaşıyoruz. Sonra da “Nerde o eski…” diye başlayan cümleler dolanıyor dilimize. Eskiyi unutan da kaybeden de biziz. Anlamı eksiltili cümlelerin öznesi maalesef biziz. Ahlâkı Kur’an-ı Kerim olan bir Peygamberin (SAV), ahlâktan yoksun ümmeti olmaya aday olduk.

Mağfiret ayı Ramazan’ın cehennemden kurtuluş olan son günlerine geldiğimiz bu zamanlarında affedilmeyi umut ederek güzel ahlâk elbisesiyle ruhumuzu sarıp sarmalayalım.

Yüce Allah’tan, Kadir gecesinin, tövbelerimizin kabulüne ve affedilmemize vesile olmasını niyaz ediyor, Ramazan Bayramınızı şimdiden tebrik ediyorum.

Selam, dua ve muhabbetle…