Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2432.09
BIST 100
9891.8
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2023

​Tüketici güven endeksi 91,1 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 4,0 oranında arttı. Nisan ayında 87,5 olan endeks, Mayıs ayında 91,1 oldu.

Her ay düzenli olarak yayımlanan tüketici güven endeksi, tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçüyor. Dolayısıyla başta döviz kurları, enflasyon ve faiz oranı olmak üzere pek çok ekonomik gösterge tüketici güven endeksini etkiliyor. Örneğin genel kanaat, önümüzdeki dönem enflasyon oranının yükseleceği yönünde ise tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde artış olduğu gözlemleniyor. Diğer bir ifade ile fiyatların daha da artacağı beklentisi güçlüyse tüketiciler taleplerini öne çekiyor. Ya da faiz oranlarında bir artış bekleniyorsa, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimalinde de benzer bir artış gerçekleşiyor.

Seçim dönemlerinde ise aralarındaki pozitif korelasyon nedeniyle tüketici güven endeksi biraz daha önem kazanıyor. Yani tüketici güven endeksi artış eğiliminde olup 100 eşik değerine yaklaşırsa ya da 100 endeks değerini geçerse mevcut iktidar partisinin oyları da artıyor anlamına geliyor.

Rakamlarla ifade edecek olursak; geçen yılın Haziran ayında tüketici güven endeksi 63,4 değerini almıştı. Aradan geçen 11 aylık süreçte sadece Aralık ve Mart aylarında gerileyen güven endeksi artış eğilimine girdi ve toplamda 27,7 puan arttı. Özellikle son iki ay incelendiğinde, aylık artışların yüzde 9,2 ve yüzde 4 olduğu görülüyor. Şubat ayında meydana gelen depreme rağmen aylık artışların bu denli yüksek olması oldukça dikkat çekiyor.

Alt endekslere bakıldığında;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 70,6, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 4,7 artarak 94, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum yüzde 4,6 artarak 61,3, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi ise yüzde 5,7 artarak 100,5 değerini aldı.

Verilerden de anlaşılacağı üzere ankete katılanların mevcut dönemde maddi durumları iyileşirken, geleceğe dair beklentileri de olumlu yönde değişmiş. Aynı durum ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme ve beklentilerde de geçerli. Özetle tüketici güven endeksi vatandaşın halinden memnun olduğuna işaret ediyor.

Endeks hesaplanırken 4884 haneye 18 anket sorusu yöneltiliyor. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alıyor ve endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Henüz 100 eşik değerini geçmese de Mayıs ayında 91,1 ile bu değere yaklaşıldığı görülüyor. Anket şirketlerinin önemli bir bölümünün açıkladığı sonuçlar göz önüne alındığında tüketici güven endeksinin farklı bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz.