Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2436.06
BIST 100
9906.99
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Nisan 2022

Türk Birliği mümkün mü?

Rahmetli Turgut Özal, Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türk Birliği’ni tesis etmeyi kafasına koymuş, bu amaçlaTürk Dünyası’na yaptığı gezinin ardından zehirlenerek hayata gözlerini yummuştu. Aradan yıllar geçti. 2009’da Nahcıvan’daTürkçe konuşan ülke temsilcileri bir araya gelip “Türk Kneşi” ismiyle toprağa ilk tohumu attı.

Türk Birliğini en çok isteyen isim Nursultan Nazarbayev’di; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teklifi ile 2019 yılında oybirliği ile ömür boyu Türk Kneşi’ninonursal başkanlığına seçildi.

2021 yılı Kasım ayındaİstanbul’da Demokrasi ve Özgürlük Adası’nda yapılan 8. zirvede birliğin ismi “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirildi. En önemlisi de Türk devletleri arasında işbirliğini artırmak için “Aksakallar Konseyi” kurulmasıydı.

Konsey Başkanlığı’na Türkiye’nin aksakalıBinali Yıldırım seçildi. Bu önemli bir adımdı. Çünkü Binali Yıldırım,soyadı gibi icraatlarıyla biliniyordu. Türkiye’de hayata geçirilmiş dev projelerinaltında Ulaştırma Bakanı olarak onun imzası vardı.

***

“Türk birliğini kim ister, kim istemez” diye sorulduğunda istemeyen isimler doğal olarak ABD, Rusya, Çin ve Avrupa Birliğiolacaktır. Çünkü Roma’dan sonra dünyayı en uzun süre yönetmiş imparatorluk olan Osmanlı Devleti’ni unutmaları mümkün değildi.

Türkiye’den Çin’e geniş bir coğrafyaya yayılan Türk devletlerinin dilleri, dinleri, kültürleri, gelenekleri aynı ama parça pörçük durumdalar. ABD Milli Güvenlik Akademisi’nde bu ülkelere atanacak asker ve diplomatlara halen “Sakın ha gittiğiniz ülkede Türk kimliğinden, ortak yönlerden bahsetmeyin, farklılıkları öne çıkarın” diye tembihleniyor.

Peki dünyanın güçlü devletlerine rağmen Türk birliği kurulabilir mi? Bu sorunun cevabı dünyanın nasıl yönetildiğinde saklı. Hangi dinden, dilden ve ırktan olursa olsun insanlar adaletle yönetiliyor ve haklı hakkını alabiliyor mu? Alamıyorsa, Cenab-ı Allah’ın dünyadahuzuru sağlayacak yöneticiler göndermesi mukadderdir.

***

Merhum İsmail Gaspıralı,Türk dünyasının bir araya gelme parolasını ‘Dilde, işte, fikirde birlik’ cümlesi ile sembolleştirmişti. Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım da bu düşünceyi hayata geçirmek için ülke ülke gezmeye başladı.

Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya’da yaşayan,nüfusu 160 milyonu bulan Türk soylu bağımsız devletler ve toplulukların, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birlik ve beraberliğiniartırması, kalkınma verefahı da beraberinde getirecektir.

Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve gözlemci üye olarak Macaristan’ı dikkate aldığımızda, Türkler coğrafi olarak 5 milyon kilometrekarelik geniş bir alana hâkimler.Milli gelirleri ise 500 milyar dolarseviyesinde.

Binali Yıldırım’ın tespiti ile Türk devletlerinin şu andakendi aralarındaki ticarethacmi yüzde 3'ü civarında. Bu da Aksakallara çok iş düştüğünü gösteriyor. Dilde birliği, ortak tarih kültürünü, ulaştırma ve iletişimigeliştirmek, Türk devletlerinin dünya refahından pay almalarının ilk adımı olacak.

Türk Birliği’nin sağlanması durumunda İslam ülkeleri de halka halka bu birliğin çevresinde yer alacaktır. İşte o zaman ne Amerika, ne Rusya, ne Çin ve Avrupa Birliği bu gücün karşısında durabilir.