Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kabine bugün toplanıyor! Kritik kararlar masada

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan ziyaretinin ardından, bugün Kabine toplantısını yönetmesi planlanıyor. Toplantıda enflasyonla mücadele, memur ve emekli maaş artışlarının yanı sıra toplu görüşme süreci ele alınacak; ayrıca uluslararası gelişmeler de masaya yatırılacak.
Kabine bugün toplanıyor! Kritik kararlar masada
21 Ağustos 2023 10:44:35
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan ziyaretinin ardından, bugün Kabine toplantısını yönetmesi planlanıyor. Toplantıda enflasyonla mücadele, memur ve emekli maaş artışlarının yanı sıra toplu görüşme süreci ele alınacak; ayrıca uluslararası gelişmeler de masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak kabinede gündemin yoğun olduğu açıklandı.

Beştepe'deki toplantıda, iç ve dış olaylar ayrıntılı bir şekilde ele alınması bekleniyor.

Enflasyonla mücadelede atılan adımların olumlu ve olumsuz sonuçları değerlendirilecek. Eylül ayında duyurulması öngörülen Orta Vadeli Program'a dair çalışmalar ele alınacak.

Memur ve emeklilerin maaş zammı masada

Başka bir önemli madde de memur ve emeklilerin maaş artışları olacak. 2024-2025 periyodunu içeren toplu sözleşme görüşmeleri şu ana kadar sonuçsuz kaldı. Toplantıda, bu süreçle ilgili en son durum tekrar değerlendirilecek.

KKTC'de Pile-Yiğitler yoluna BM’nin gösterdiği tavır görüşülecek

Ankara, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı Pile Köyü'nde yoldan geçişi kolaylaştırmak için başlattığı çalışmaları, Birleşmiş Milletler'in çifte standart uygulayarak başlattığı engelleme girişimine sert tepki gösterdi.

Toplantıda, yaşanan gerginliğin son aşaması da görüşülecek.

Tahıl koridoru devam edecek mi?

Başka bir önemli konu da Rusya-Ukrayna savaşındaki son evreler. Rusya'nın Tahıl Koridoru anlaşmasından çekilmesinin hemen ardından, geçen hafta Ukrayna limanından ilk gemi ayrıldı. Tahıl taşımacılığının devam ettirilmesi için olası alternatifler de toplantıda masaya yatırılacak.

kabine2_76fd53ec62fd0b5e5f9887eca2db291e.jpg

Olası afetlere yönelik tedbir planları ele alınacak

Deprem bölgesindeki yeni konut inşa çalışmaları, Olası afetlere yönelik tedbir planları ile terörle mücadele konuları da Kabine'nin gündeminde yer alacak.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin görevleri nelerdir?

Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personellerinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur. Kabine üyeleri; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakandan oluşmaktadır. Anayasaya göre milletvekili olamamaktadırlar. Eğer bir milletvekili, cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırsa milletvekilliği görevinden istifa etmek zorundadır.

Bakanlar Kurulu 2018'de kaldırılınca; cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların toplamına "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi" denmeye başlanmış olsa da, Kabine anayasada yer alan bir kurum değildir. Bununla birlikte çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinden hiçbirinde de yer almamıştır.

Aday gösterme ve atama süreci nasıl olur?

Türkiye Cumhurbaşkanı beş yılda bir halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanı daha sonra Anayasa'nın 104. maddesine göre cumhurbaşkanının yardımcılarını ve bakanları atar ve görevden alır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların Parlamento önünde yemin etmesi gerekmektedir.

VF kat sağ