Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ortaokul ve liselerde ortak sınav tarihleri açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 6'ncı sınıf Türkçe ve matematik ile 9'uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik dersleri için 1'inci dönem 2'nci ortak yazılı sınav tarihleri 26-27 Aralık 2023 olarak açıklandı. .
Ortaokul ve liselerde ortak sınav tarihleri açıklandı
20 Eylül 2023 12:08:02
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 6'ncı sınıf Türkçe ve matematik ile 9'uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik dersleri için 1'inci dönem 2'nci ortak yazılı sınav tarihleri 26-27 Aralık 2023 olarak açıklandı. .

Ülke genelinde gerçekleştirilecek ilk ortak sınavlar, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için ise 27 Aralık 2023 Çarşamba günü düzenlenecektir.

Bu sınavlar için Bakanlık tarafından hazırlanan sorular, okullara teslim edilecek ve sınavlar okullar tarafından gerçekleştirilecektir. Sınav evrakları ise il ölçme ve değerlendirme merkezleri tarafından değerlendirilecektir.

Resmi Gazete'de yayımlanan Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okul öncesinden 12. sınıfa kadar olan dönemde okullarda uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemlerine yeni esaslar getirilmişti.

Ülke genelindeki ortak yazılı sınavlar, il ve ilçe genelinde olmak üzere üç farklı düzeyde gerçekleştirilecektir. Bakanlık tarafından bu sınavların kademeleri, dersleri ve tarihleri ile ilgili resmi yazı illere gönderilmiştir.

Resmi yazıda, 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. döneminin ikinci yazılı sınavları için aşağıdaki ifade kullanılmıştır: "2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacaktır."

Ortak yazılı sınav tarihleri belli oldu

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, ortak sınav uygulamasına geçişle ilgili açıklamalarda bulundu.

Genel Müdür Bülbül'ün açıklamalarına göre, ortak sınavlar, yeni bir sınav uygulamasını getirmeyeceklerdir. Ülke genelinde veya il ve ilçe genelinde gerçekleştirilecek ortak yazılı sınavlar, zorluk ve kapsam açısından okullarda yapılan diğer yazılı sınavlar gibi olacak ve öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacaktır.

Eksik öğrenme alan konu ve kazanımlar için ders içinde telafi değerlendirmeleri yapılacaktır. Ancak, ülke geneli veya il ve ilçe geneli ortak sınavlarda öğrencilerin sıralaması ve okulların karşılaştırılması gibi uygulamalardan kaçınılacaktır.

Ana amaç, eğitim müfredatının birliğini sağlamak ve öğrencilerin geçerli ve güvenilir ölçme araçlarıyla değerlendirilmesine olanak tanımaktır. Ülke, il veya ilçe geneli ortak sınav sonuçlarına dayalı olarak öğrenci toplu listeleri yayınlanmayacak ve okullar arası karşılaştırmalı veriler elde edilmeyecektir.

renciler_7e5acc93439ec5669736793fbcbc006e.jpg

Öğrenciler için mazeret sınavları

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları düzenlenecektir. Bu mazeret sınavlarının tarihleri, ülke geneli ve il/ilçe geneli ortak yazılı sınavlar için milli eğitim müdürlükleri tarafından ayrıca duyurulacak ve bu bilgiler okul müdürlükleri tarafından e-Okul sistemine girecektir.

Ortak sınavların yönetimi ölçme değerlendirme merkezleri tarafından gerçekleştirilecektir. Sınavlar, okullarda bulunan öğretmenler tarafından uygulanacaktır. Ortak sınavlar, ölçme değerlendirme ilkelerine uygun olarak düzenlenip, öğrencilerin kazanımlarını değerlendiren sorulardan oluşacaktır