Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2398.86
BIST 100
10192.98
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 binin üzerinde projeye 2,6 milyar hibe desteği

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TKDK'da gerçekleştirilen toplantıda kırsal kalkınma alanında toplam yatırımı 4,7 milyar lira olan 10 binin üzerinde proje ile sözleşme imzalandığını belirterek, bu projelere 2,6 milyar hibe desteği verdiklerini ifade etti.
10 binin üzerinde projeye 2,6 milyar hibe desteği
29 Temmuz 2015 12:28:00
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TKDK'da gerçekleştirilen toplantıda kırsal kalkınma alanında toplam yatırımı 4,7 milyar lira olan 10 binin üzerinde proje ile sözleşme imzalandığını belirterek, bu projelere 2,6 milyar hibe desteği verdiklerini ifade etti.

EZGİ ÇELİKANKARA

2007 yılında kurulan Tarım Kırsal Kalkınmayı ve Destekleme Kurumu (TKDK) nitelikli, konularıyla ilgili yeterli donanıma sahip personeller ile kırsal kalkınmada emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Tarım Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu'nda göreve başlayan 174 yeni personel, gerçekleştirilen toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile bir araya geldi. Bakan Eker, toplantıda TKDK ve tarım sektörü ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Tarım sektörüne stratejik bakış açısı getirdik"

Tarım sektörünü, hep stratejik bir sektör olarak ele aldıklarını dile getiren Bakan Eker, kısa, günlük, popülist yaklaşımlarla değil, uzun vadede çok farklı disiplinlerin ortak çabasıyla geliştirdiklerine dikkat çekti. Tarım sektöründeki stratejik bakış açısına uygun yeni, kapsayıcı tarihsel bir tarif getirdiklerini belirten Eker, meselelere sadece ekonomik bakış açısıyla bakmanın tabiatın ekolojik dengesini bozmakla karşı karşıya bırakacağını dile getirdi. Bu nedenle tarımı biyoloji, ekonomi ve ekolojinin kesişim kümesi olarak değerlendirmek gerektiğini kaydeden Eker, tarımsal stratejileri bugünün meselesi olarak değil, gelecek yüzyılı düşünerek belirlediklerini ifade etti. Tarihsel, derinlikli, disiplinel tarım stratejisi ile Türkiye'de 10 yıldır tarım sektörünün geliştiğini söyleyen Eker, meselelere bakış açısının evrensellik boyutuyla, tarım kanununda öngörülen kavramlarla, çizilen çerçevedeki hedefler ile ortaya koyulduğunu açıkladı. Göreve geldiklerinde 1,8 milyar lira olan tarımsal destekleri 10 milyar liraya çıkardıklarına ve destekleme sistemlerini verimlilikle ilişkilendirdiklerine dikkati çeken Eker, yılın ilk 6 ayında bu seneki tarımsal desteklerin yüzde 75'ini ödediklerini bildirdi.

"Hedeflerimizi aştık"

Tarım Kanunu gibi birçok mevzuat oluşturulduğunu hatırlatan Bakan Eker, strateji, mevzuat ve destekleme politikalarının da köklü bir şekilde değişikliğe gidilerek yeniden oluşturulduğunu sözlerine ekledi. Tarımda verimliliği, kaliteyi, standardı, artırmaya ve geliştirmeye dönük 52 çeşit yeni destek getirdiklerini söyleyen Eker, kırsal kalkınma desteğinin de bu anlayışın bir parçası olduğunu ve destekleme miktarının beş kattan fazla arttırıldığını açıkladı. Bakan Eker, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Biz kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın gelirlerini, ürettikleri tarımsal ürünlerin verimliliğini arttıracak şekilde işleyecek, paketleyecek sanayi tesisi haline getirmemiz için kırsal kalkınma desteği altında yeni proje başlattık. Kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan üreticilerin eğer tarım dışında bir istihdam kapıları olmazsa, geliri ve refahı artmazsa o insanlar orada yaşamaz. Kırsal kalkınma hamlesini de bu nedenle başlattık. On binlerce köye içme suyu götürüldü, yol yapıldı, eğitim ve sağlık hizmetleri sağlandı. 1 Ocak 2006 tarihinde başlattığımız kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme projesi adı altında onlara hibe desteği sağladık. 2006'dan 2015'e 6 bin tesis kuracağız diye koyduğumuz hedefi aştık" diye konuştu.

"Nitelikli, vasıflı 1978 uzman personele ulaştık"

Tarım sektöründe küresel anlamda dünyanın 7. Avrupa'nın en büyük ülkesi haline geldiğimize dikkat çeken Bakan Eker, perspektif bakış açısı, destekleme politikalarındaki değişiklik, kırsal kalkınmanın desteklenmesi, hayvancılıkta kullanılan mekanizasyon ile bu noktaya gelindiğini ifade etti. 2007 yılında kurulan TKDK'nın Türkiye'nin en önemli kuruluşundan biri olduğunu belirten Eker, 174 yeni personel ile 1978 personele ulaştıklarını ifade etti. Eker, "Bakanlığımızın 1 Ocak 2006 tarihinde başlattığı kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 1,1 milyar lira hibe verdik, 1 milyar liranın üzerinde de makina ve ekipman hibesi verdik.2,1 milyar lira Bakanlığın imkanlarıyla da kırsal kalkınmaya destek sunduk" diye konuştu.

"Yenilebilir enerji destekleme kapsamında"

2011'den itibaren 10 binin üzerine proje imzalandığını söyleyen Eker, bu projelere 2,6 milyar hibe desteği sağlandığını ifade etti. Yenilebilir enerjinin de artık destekleme başlıkları içerisine girdiğini belirten Bakan Eker, Türkiye'nin bu konuda 6 milyar liralık bir yatırımı planladığını dile getirdi, Süt, et, meyve, sebze ve su ürünlerinin üretiminde hibe oranının yüzde 60'a çıktığına dikkat çeken Eker, "Türkiye'nin ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. Tarım sektöründe rekabet gücünün arttırılması özellikle uluslararası pazarlarda daha rekabetçi tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi için yatırımları destekliyoruz. Amacımız hem kırsal bölgede yaşayan vatandaşımızın gelir düzeyinin refahını arttırmak, Türkiye'de tarıma dayalı sanayinin gelişmesini sağlamak, bütün bunları yaparken de Türk tarım sektörünü daha rekabetçi uluslararası piyasalarda daha güçlü bir şekilde rekabet edebilecek, rakipleri ile bir düzeye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Tarım sektörü gelişti ve büyüdü"

Tarım sektöründeki servet alanını doğru yönetmek, kaynakları doğru değerlendirmek ve Türkiye'nin refah ve gelir artışının gelişmesi için sektörden daha iyi istifade etmeyi hedeflediklerini belirten Eker, bugüne kadar stratejilerin doğru geliştirildiğini sonuçlarından dolayı gördüğümüzü kaydetti. Eker, "Bazıları görmek istemiyor ama tarım sektörü gelişti ve büyüdü. Bugüne kadar ki tüm tarım sektörünün gelişmesinde ve kalkınmasında bakanlığımızın diğer birimlerinin yanında özellikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun çalışmalarını da takdir ediyoruz. Aramıza katılan yeni uzman genç kardeşimiz ile bu kurum daha da güçlenecek. Bütün üreticimize ve milletimize daha güzel hizmetler sağlayacaklar" açıklamalarında bulundu. Bakan Eker, toplantı sonunda TKDK'ya katılan yeni personele dizüstü bilgisayarlarını takdim etti. Toplantıya, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ve TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı da katıldı.