Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? Diriliş Ertuğrul 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in hayatı?

Diriliş Ertuğrul dizisi ile gündeme gelen Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? Sorusu dizi severler arasında en çok aratılan konulardan biri. Selçuklu Sultanı Alaeddin'in oğlu olan ve iktidarı boyuncu ses getiren sultan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in hayatı ve biyografisiyle ilgili bilinmeyenler haberimizde.
2. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? Diriliş Ertuğrul 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in hayatı?
01 Mart 2018 12:15:00
Diriliş Ertuğrul dizisi ile gündeme gelen Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? Sorusu dizi severler arasında en çok aratılan konulardan biri. Selçuklu Sultanı Alaeddin'in oğlu olan ve iktidarı boyuncu ses getiren sultan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in hayatı ve biyografisiyle ilgili bilinmeyenler haberimizde.

Diriliş Ertuğrul dizisi, oyuncu kadrosuna yeni karakterler dahil etmeye devam ediyor. Son olarak Selçuklu Sultanı Alaeddin'in oğlu olan Gıyaseddin Keyhüsrev'i hikayeye dahil eden Diriliş Ertuğrul dizisi, ses getirmeye devam edeceğe benziyor. İzleyiciler yeni tarihi karakterin diziye dahil olmasıyla Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir ? sorularını sormaya başladılar. Peki oldukça merak uyandıran ve tarihsel bir gerçekliği bulunan Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? Biyografisi ve sultanlık dönemi ile ilgili merak edilenlerin cevabı haberimizde.

2. GIYASEDDİN KEYHÜSREV KİMDİR?

Gıyaseddin Keyhüsrev veya taht öncesi sanıyla Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev 1237 u2013 1246 yıllarında hüküm sürmüş bir Selçuklu sultanıdır. Babası I. Alaeddin Keykubad, annesi Mahpesi sultan olarak bilinen Hunar Hatun'dur. Gıyaseddin Keyhüsrev'in doğum yılı net olarak bilinmemekle beraber 1221 yılında dünyaya geldiği tahmin edilmektedir.

SAADEDDİN KÖPEK'İN YAPTIĞI YARDIM!

Aslen 2. Gıyaseddin Keyhüsrev taht varisi değildi. Babası Alaeddin Keykubad taht için kardeşi Keyhüsrev'in kardeşi İzzeddin Kılı Arslan'ı seçmişti. Bu durumda Alaeddin Keykubad'ın ölümü sonraso (1237) değiştii. Sultanın ölümünü takiben Sadeddin Köpek önderliğindeki bazı emirlerin desteği ile Selçuklu tahtına 2. Gıyaseddin Keyhüsrev çıktı.

GÜRCÜ PRENSES TAMAR İLE EVLİLİĞİ

Gıyaseddin Keyhüsrev henüz babası tahtayken söz kestiği Gürcü Prenses Tamar ile evlenmişti. Bu izdivaçtan da oğlu II. Alaeddin Keykubad dünyaya gelmiştir. Prenses Tamar, Anadolu'da Gürcü Hatun olarak anlırdı ve Keyhüsrev eşine olan aşkını bastırdığı paralarda göstermiştir. Bu paralarda bulunan ars- lan-güneş tasvirinin kendisinin (arslan) ve karısı Gürcü Hatun'un (güneş) sembolleri olduğu ileri sürülür.

PERDE ARKASINDAKİ SAADEDDİN KÖPEK

Gıyaseddin Keyhüsrev tahta çıktıktan sonra bir temizlik hamlesinde bulunmuştur. Saadeddin Köpek'in telkinleri doğrultusunda güvenmediği devlet adamlarını öldürtmüştür ki buna kardeşi eski veliaht İzzeddin Kılıçarslan ile annesi Adile Hatun da dahildir! İlerleyen zamanlarda tahtta hak iddia eden Saadeddin Köpek'in de ölümü 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in elinden olmuştur.

2. GIYASEDDİN KEYHÜSREV'İN KATILDIĞI SAVAŞLAR

Daha önce yönetimde söz sahibi olan emirlerin yeniden göreve getirerek; Eyyübi Melikleri ile Bizans'ın bağlılıklarını sürdürmelerini sağlayarak devlet yönetimini ve dış ilişkileri düzene soktuktan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev ayaklanmalarla mücadeleye başladı ve çeşitli savaşlarda bulundu.

Moğolların önünden kaçarak Anadolu'ya sığınan göçebe Türkmenler, Anadolu'daki yerleşik devlet düzeni içinde yeni sorunlar yaratmaya başladı. Bu koşullarda Baba İshak'ın başlattığı Babai ayaklanmasıçok hızlı ve kanlı bir şekilde gelişti. Beyşehir Gölü üzerindeki Kudababad Sarayı'na sığınan Keyhüsrev, Moğol tehlikesine karşı ülkeyi savunmak üzere Erzurum sınırında bulunan orduyu çağırarak ayaklanmayı bastırabildi (1240). Bu olay neticesinde devletin gücü önemli ölçüde sarsıldı.

DİRİLİŞ DİZİSİNE 2. GIYASEDDİN KEYHÜSREV GELDİ

Yapımcılığını ve Senaristliğini Mehmet Bozdağ'ın üstlendiği, yönetmenliğini Metin Günay'ın yaptığı TRT1 ekranlarının fenomen dizisi Diriliş Ertuğrul, kadrosunu her geçen gün güçlendirmeye devam ediyor. Burak Dakak Diriliş Ertuğrul dizisinde; Selçuklu Sultanı Alaeddin'in Mahperi Sultan'dan olan oğlu "Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev" karakterini canlandıracak. Diriliş Ertuğrul'da Gıyaseddin Keyhüsrev adını duyanlar hemen 'Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev kim' 'Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir' diye aramaya çoktan koyuldu bile. Peki Diriliş Ertuğrul'a yeni gelecek olan olan İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir biliyor musunuz? Hadi gelin minik bir beyin fırtınası yapalım be bu önemli tarihi şahsiyeti tanıyalım. İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ve ölümüne dair tüm detaylar haberimizde. İşte Gıyaseddin Keyhüsrev'in biyografisi ve eşleri... 2. Gıyaseddin Keyhüsrev Kimdir? 2. Gıyaseddin Keyhüsrev hayatı, biyografisi, dönemi, ile ilgili bilgi. I. Alaattin Keykubat'ın büyük oğludur. 1237'de ölünce sağlığında veliaht seçtiği oğlu Kılıç Arslan'ın yerine devlet adamları, komutanların baskısıyla II. Gıyasettin'i Selçuklu tahtına çıkardı (1237). Eyyubilerle olan ilişkilerini siyasal evliliklerle güçlendirdi. Vezir Sadettin Köpek, Kubadabad Sarayı'nda sultanın önünde öldürüldü.