Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2396.88
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

2023 ÖTV İndirimi: Hangi Araçlar ÖTV Muafiyetli? ÖTV Muafiyetli Fiyat Listesi

​Başkan Erdoğan'dan ticari araç sahiplerine 2023 ÖTV indirimi müjdesi: Hangi araçlar ÖTV muafiyetli? ÖTV muafiyetli fiyat listesi ve hesaplama detayları"
2023 ÖTV İndirimi: Hangi Araçlar ÖTV Muafiyetli? ÖTV Muafiyetli Fiyat Listesi
25 Nisan 2023 16:46:59
​Başkan Erdoğan'dan ticari araç sahiplerine 2023 ÖTV indirimi müjdesi: Hangi araçlar ÖTV muafiyetli? ÖTV muafiyetli fiyat listesi ve hesaplama detayları"

Son günlerde art arda müjdeli haberler veren Başkan Erdoğan’dan bir müjdeli haber de ticari araç sahibi esnafa geldi. 2023 ÖTV İndirimi müjdesi sevinçle karşılanırken hangi Araçlar ÖTV Muafiyetli, ÖTV muafiyetli fiyat listesi VE ÖTV muafiyeti hesaplama gibi tüm soruların detayları yazımızda.

Başkan Erdoğan’ın esnafa verdiği müjdeli haberin ardından birçok esnaf 2023 ÖTV İndirimi hakkında detaylı araştırmalar yapmaya başladı, bizlerde siz değerli okuyucularımız için ÖTV indirimi ve kapsamına dair tüm detayları sizler için araştırdık.

ÖTV nedir

Özel Tüketim Vergisi olarak bilinen ÖTV, Türkiye'de satılan bazı özel tüketim ürünlerinden alınan bir tür vergidir. Üretim ve tüketim aşamasında farklı şekillerde uygulanmakta olan ÖTV, Üretim aşamasında, üreticilerin ürettikleri ürünler üzerinden alınan bir vergi olarak uygulanırken, tüketim aşamasında ise nihai tüketici tarafından satın alınan ürünler üzerinden alınır. Alkol, tütün, benzin, otomobil, cep telefonu ve lüks tüketim malları gibi özel tüketim ürünlerinde uygulanmakta olan bu vergi türünden elde edilen gelirler çeşitli alanlarda kullanılarak kamu hizmetleri, eğitim, sağlık, yol yapımı gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

2023 ÖTV İndirimi

Başkan Erdoğan, geçen günlerde katıldığı bir programda esnafa müjdeli haberi verirken, “Ben bay bay Kemal gibi konuşmuyorum. O bu tür müjdeleri de verir ama hepsi palavra palavra” ifadelerini kullanmıştı. Başkan Erdoğan’ın esnafa verdiği ÖTV düzenlemesinde, ticari taksilerin ÖTV oranı yüzde 45 ila 80 aralığında olan ve 1600 santimetreküp motor silindir hacmi altındaki binek otomobillerin ÖTV muafiyeti kapsamına alınacağı belirtiliyor. Bu destekten yararlanacak diğer araçların detayları, hazırlanan mevzuat düzenlemesiyle birlikte açıklanacak.

Ayrıca, TIR'lar için yüzde 4, panelvanlar için yüzde 15 ve kamyonetler için yüzde 4 oranında ÖTV indirimi uygulanacağı belirtildi. Vergi indirimlerinin gelmesiyle birlikte, Esnafın rahat nefes alamsı bekleniyor. Yeni düzenlemeyle birlikte araçların maliyeti düşerken, işletmelerin nakliye ve taşımacılık hizmetlerini daha ekonomik bir şekilde sunmasına yardımcı olacak.

2023 ÖTV İndirimi2_0bb2d94290d2f798ad9ad0b46f16ffc3.jpg

Hangi Araçlar ÖTV Muafiyetli

Türkiye'de ÖTV'den muaf olan araçlar şunlardır: Engelli vatandaşlar için özel olarak tasarlanan araçlar. Diplomatik temsilcilikler, konsolosluklar ve uluslararası örgütler tarafından kullanılan araçlar. İş makineleri ve iş araçları. Ambulanslar ve itfaiye araçları. Polis, jandarma ve askeri amaçlı araçlar. Radyoaktif madde ve benzeri tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan araçlar. Ayrıca, özel durumlarda belirli araçlara ÖTV muafiyeti uygulanabiliyor. Yeni çıkacak düzenlemeyle ÖTV’siz araçların engelleri araç fiyatlarına yakın seviye de olması bekleniyor. Yürürlüğe girecek uygulama ile Şehir içi taksi, Dolmuş, Minibüs, Midibüs, Otobüs, Çekici işletmeciliği, Kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnaf aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek.

ÖTV Muafiyetli Fiyat Listesi

Tahmini olarak hesap yapacak olursak:

  • Aracın satış bedeli: 700.000 TL
  • Aracın vergisiz bedeli: 328.834 TL (matrah)
  • ÖTV oranı: Yüzde 80
  • ÖTV tutarı: 263.067 TL
  • KDV oranı: Yüzde 18
  • KDV tutarı: 106.487 TL
  • Esnafın ödeyeceği KDV: 59.160 TL
  • Esnafın ödeyeceği tutar: 773.654 TL
  • Esnafın cebinde kalan: 273.346 TL
Haber: Yunus Akseki