Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Şubat'a Vali darbesi

Dönemin Genel Kurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı başta olmak üzere Batı Çalışma Grubu'nu kurarak 28 Şubat post modern darbesini gerçekleştiren 102 subay ile dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün yargılandığı 28 Şubat davasında müştekilerin sayısı hızla artıyor. İlk iddianamede 481 mağdurun taraf olduğu davada müştekilerin sayısı 700'ü geçti. Davada ilk defa görevdeki bir vali olan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, mağdur şikayetçi olarak ifade
28 Şubat'a Vali darbesi
27 Ekim 2014 01:00:00
Dönemin Genel Kurmay Başkanı Org. İsmail Hakkı Karadayı başta olmak üzere Batı Çalışma Grubu'nu kurarak 28 Şubat post modern darbesini gerçekleştiren 102 subay ile dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün yargılandığı 28 Şubat davasında müştekilerin sayısı hızla artıyor. İlk iddianamede 481 mağdurun taraf olduğu davada müştekilerin sayısı 700'ü geçti. Davada ilk defa görevdeki bir vali olan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, mağdur şikayetçi olarak ifade

İSMAİL ZELVİ-

28 Şubat'ın cuntacılarının yargılamasına bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 67 duruşmayla devam ediyor. Savcı Levent Savaş'ın 481 mağdurun ifadeleriyle hazırladığı iddianamenin ardından, davada mağdur şikayetçilerin sayısı hızla artıyor. Bugünkü davada Bayburt Valisi Yusuf Odabaş duruşmaya katılarak Batı Çalışma Grubu'nun kendisine yaşattığı sıkıntıları mahkeme heyetine anlatacak. Savcı Savaş'ın açtığı davaya dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Meral Akşener, savcı ve hakimler, öğretim üyeleri, öğrenciler, eşleri başörtülü olduğu veya namaz kıldığı için ordudan atılan YAŞ mağduru subay astsubaylar, başörtüsü sebebiyle öğretim hakları engellenen üniversite öğrencileri, memuriyetlerine son verilenler, yeşil sermaye olarak adlandırılarak ticari hayatları bitirilen zarara uğratılan yatırımcılar, başörtülü oldukları için haksız yere idamla yargılanan mağdurları başta olmak üzere 481 kişi şikayetçi olmuştu.

Darbe tehlikesi bitmedi

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız dönemin mağdurlarından eski Savcı Reşat Petek, mağdur olan herkesi yerel mahkemelerde dava açmak yerine Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne şikayet dilekçesi vermeye çağırdı. Türkiye'de her türlü darbe ve vesayet girişimiyle mücadelenin devam ettiğini belirten Reşat Petek, "28 Şubat darbesini yapanlar şu anda yargı önünde hesap veriyorlar. Tutuksuz yargılansalar da yargılanma süreci devam ediyor. Sanıklar hakkında Cumhuriyet hükümetini cebren ıskata teşebbüs yani darbeye teşebbüsle yargılanıyorlar 27 Ekim 2014 Pazertesi günü mağdurların dinlenmesi ile dava devam edecek. Mağdurlar ve mağdur vekilleri avukatlar olarak bu davayı İstanbul'dan ve Ankaradan katılarak takip edecekler. Şu anda aktif darbe ihtimali yokmuş gibi düşüncelerle rehavet içersinde olunmaması lazım. Bunu tanımadan sonuna kadar takip etmek gerekir. Darbe en büyük suçtur. Bu suçu işleyenler karşılıksız bırakılmamalı Darbe suçunun mağdurları olarak hakkımızı korumaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Mağduriyetlerin giderilmesi için uğraşıyoruz

Petek, 28 Şubat mağduriyetlerinin giderilmesi için önemli mesafe katedildiğini belirterek, "Biz şu anda daha çok devam eden davada ilgileniyoruz. Bunun yanında bir insan olarak mağduriyetlerin giderilmesi için mücadele sürüyor. Gerek askerlerden gerekse, öğrenci, öğretmen ve memurlardan birçoklarının mağduriyetleri giderildi. Giderilmeyenler de zaten kamu kurumlarına bizleri almıyorlar diye haklarını savunmayanlar var. Bir disiplin işlemiyle doğrudan karşı karşıya olmayan, kendisi okula gitmeyen veya memuriyeti bırakanlar onlar hakkında bir takım düzenleme yapılamadı onların mağduriyeti devam ediyor " dedi.

28 Şubat için bir soruşturma daha devam ediyor

Petek sözlerini şöyle sürdürdü, "Burda yargılananlar batı çalışma grubunu oluşturanlar, generallerden ve alt kademe subaylardan oluşan grup, tek sivil sanık onlarla işbirliği yapan dönemin YÖK başkanı Kemal Gürüz, bu davanın yeterli olmadığını da savunuyoruz. 28 Şubat darbesinin medya ayağını, siyaset ayağını, finans ayağını, sivil toplum görüntüsüyle şiddeti ve baskıyı topluma yayanlar ve darbeye destek verenler olmak üzere haklarında bu güne kadar dava açılmayan kamu görevlileri, veya müfettiş olarak görev yapanlar 28 Şubat darbesine destek verenlerle ilgili de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığında ayraca açılmış bir soruşturma var bu soruşturmanın da bir an önce tamamlanarak, açılacak davanın devam eden 28 şubat davası ile birleştirilmesini talep ediyoruz. "

Yeni anayasa yapılmazsa darbe tehdidi devam eder

Türkiye'de halen bir darbe tehdidinin bulunduğunu savunan Petek, "Artık Türkiye'de demokrasi yerleşti rehaveti içersinde bulunanlara bir şey göstermek istiyorum. Eğer siz yeni bir anayasa yapamazsanız, darbe ve darbe girişimcilerinin önünü kesecek bir takım tedbirler alamazsanız zaman zaman uykuya yatan darbeciler ellerindeki bu imkanı kullanıp yeni darbelere girişmektedirler.28 şubat darbesi bunu gösterdi. İstemedikleri bir parti başarı kazandığında , iktidara geldiğinde tekrar tanklar yürütüldü. 28 Şubat darbesinden sonra gerek siyasetçiler gerek aydınlar, gerekse milletimiz şunu gördü. İradesine, oyuna, seçimine sahip çıkmanın zaruretini gördü. Kendi seçtiklerini destekledi bu destekten dolayı da AK Parti vesayete karşı olduğu için, darbelere karşı olduğu için halkın iradesine ve oyuna sahip çıkan bir siyasi parti olduğu için milletimizin iktidarı döneminde muktedir olmaya başladı. Artık darbe dönemi kapanmıştır rehaveti yerine demokratik mücadele devam etmeli. Genç nesillerede bu darbe anlatılmalıdır." Şeklinde konuştu.