Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor!

32 milyon çalışanın ve emeklilerin bütün sorunlarının tartışılacağı toplantı 5 yıl aradan sonra ilk kez yapılacak. Toplantılar Ankara'da 2 gün sürecek.
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor!
28 Nisan 2024 13:27:14
32 milyon çalışanın ve emeklilerin bütün sorunlarının tartışılacağı toplantı 5 yıl aradan sonra ilk kez yapılacak. Toplantılar Ankara'da 2 gün sürecek.

Hükümet, çalışma hayatının en eski sosyal müzakere kurumu olan ve beş yıl aradan sonra yeniden toplanacak Çalışma Meclisi'nde sendikalar başta olmak üzere sosyal tarafları dinleyecek. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileriyle çalışanlarının sorunlarını tespit ederek, çözüm yollarını masaya yatıracak. 29-30 Nisan'da toplanacak Çalışma Meclisi'nin odak noktasını "emekçinin korunması" başlığı oluşturuyor.

Geniş katılım

23 Mayıs 2019'daki son buluşmadan 5 yıl sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çağrısı ile taraflar 29-30 Nisan tarihlerinde yeniden bir araya gelecek.

Toplantıya TÜRK-İş, HAK-İŞ, DİSK, TİSK, Memur- Sen, Kamu-Sen, TOBB ve TESK davet edildi. Külliye'de iki gün boyunca düzenlenecek panellerde çalışma hayatının güncel sorunları tartışılacak, çözüm önerileri masaya yatırılacak. Kıdem tazminatı, esnek çalışma modelleri, asgari ücret ve emekli aylıkları gibi ücret artışlarının detayları mercek altına alınacak. 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren düzenlemeleri tek çatı altında toplayacak Türk İş Kanunu konusunda da görüş alış verişi yapılacak. Çalışanların üzerindeki vergi yükünün azaltılması, gelir vergisi dilimlerinde çalışanların lehine güncelleme yapılması gibi talepler dile getirilecek.

Başkan Erdoğan görüşecek

Son toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal tarafları ağırlayacak. 30 Nisan Salı günü Beştepe'deki programda sendika temsilcileri aynı masa etrafında buluşacak. Erdoğan'ın sosyal taraflara seslenerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne yönelik mesajlar verecek. Rapor ve sonuç bildirgesi sendikaların da katılımı ile ileri bir tarihte açıklanacak.

Örgütlenme özgürlüğü

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın "Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği başlığı ile örgütlenme özgürlüğünün arttırılması, yasakların daraltılması, taraflara verilen hakların iyileştirilmesi, grev ve dayanışma aidatı içeren kamu görevlileri sendikacılığının hayata geçmesi için tecrübelerimizi ve birikimimizi aktaracağız" ifadelerini kullandı.

'Emekçiyi güldürmeden barışı sağlamak mümkün değil'

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay "Bu toplantıda, sendikalar, sivil toplum örgütleri olarak sıkıntılarımızı bir daha Sayın Cumhurbaşkanına anlatırız. İşçiyi, emekliyi, taşeron işçisini, asgari ücretliyi, fakiri güldürmeden bu ülkede barışı sağlamamız mümkün değil." dedi.