Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

5. nesil savaş jeti FC-31 görücüye çıktı

13 Şubat 2024 14:10:11
F-35'in muadili olarak Çin'in geliştirdiği yeni 5. nesil savaş uçağı olan "FC-31", Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) sergilendi.

Çin'in geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı olan "FC-31", Suudi Arabistan'daki Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) tanıtıldı. Shenyang Hava Aracı Şirketi tarafından üretilen bu uçak, ABD'li Lockheed Martin'in ürettiği F-35 savaş jetlerine karşılık olarak tasarlandı.

F-35'e yeni rakip

Uçağın özellikleri oldukça dikkat çekici. Fuarda potansiyel alıcılara sunulan bu savaş jeti, yüksek hız ve manevra kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özelliğine sahip olması planlanıyor. F-35'in maksimum 1,6 Mach hıza sahipken, FC-31'in hedeflenen maksimum hızı 1,8 Mach. Ayrıca, F-35'in 1240 kilometre menziline kıyasla, FC-31'in biraz daha düşük bir menzile sahip olacağı öngörülüyor: 1207 kilometre.

"Shenyang J-31" olarak da bilinen bu uçak, henüz Çin ordusunun envanterine eklenmedi. Ancak Orta Doğu'daki gerilimlerin artmasıyla, uzmanlar bu yeni nesil uçağın bölgedeki alıcıların ilgisini çekebileceğini belirtiyorlar. Özellikle Pakistan'ın, Hava Kuvvetlerini modernize etme çabaları kapsamında FC-31 savaş uçaklarını almayı planladığı biliniyor.

ABD'nin ambargosu büyük sorun

Ancak ABD'nin Rusya ve Çin ile yapılan savunma anlaşmalarına karşı çıkarak bölge ülkelerine F-35 satışını askıya alması, Çin'in önünde önemli bir engel olarak duruyor. Suudi Arabistan gibi ülkelerin, filolarının büyük ölçüde ABD yapımı uçaklardan oluşması nedeniyle Çin seçeneğini değerlendirip değerlendirmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Biden yönetiminin, önceki yönetimin aksine, Birleşik Arap Emirlikleri ile F-35 satışı konusunda varılan anlaşmadan vazgeçmesi, ülkenin Çin ile yakın ilişkileri nedeniyle teknolojik sırların güvenliğinden duyulan endişenin bir yansıması olarak görülüyor. Aynı şekilde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından F-35 programından çıkarılması da bu endişelerin bir sonucu olarak yorumlanıyor.

Bu arada, Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'ın 2020'li yılların sonunda seri üretime geçmesi bekleniyor. Bu uçağın bölge ve uluslararası arenada yeni nesil savaş uçağı tedarikinde önemli bir seçenek olabileceği öngörülüyor.